Search
Close this search box.

Lisabon -grad kojeg vole turisti

Autor članka:
Podijeli:

Sjedeći na Miradouro Sao Pedro de Alcantara i ispijajući svježe iscijeđenu limunadu, pogled klizi preko krovova – blagi brežuljci, gužva i užurbanost i voda na horizontu…
Pomislih: kakav pogled, kakav grad!

Tu na samom rubu Europe smještena je portugalska prijestolnica, najveći grad Portugala i drugi najstariji grad u Europi, nakon Atene – Lisabon!

Stari grad bogate povijesti

Grad

Ovaj biser na Atlantiku proživio je mnogo toga, nekoliko potresa i bezbroj osvajanja, koja do danas karakteriziraju Lisabon. Ovi različiti utjecaji i danas su vidljivi u svakom kutu ovoga grada. Najstariji dio Lisabona Alfama pokazuje arapsku prošlost svojim krivudavim i uskim ulicama. Kuće pastelnih boja podsjećaju na vrijeme Portugala kao kolonijalne sile.

Stari grad je ostao skoro netaknut u velikom potresu 1755. god. i do danas se tamo nalazi srednjovjekovni dvorac Castelo de Sao Jorge. Šetnja najstarijim dijelom Lisabona je obavezna pri dolasku u ovaj grad. Nudi više točaka s kojih se pruža prekrasan pogled na rijeku Tagus i cijeli grad, a svaki kutak priča svoju priču i vodi vas u neki drugi svijet. Za razliku od Alfame, Baixa je bila potpuna srušena u potresu 1755. godine i iz temelja izgrađena. Sastoji se od veličanstvenih trgova, širokih avenija i očaravajućih baroknih građevina.

Grad

Lisabonske četvrti

Cais do Sodre je danas najelitnija četvrt Lisabona na rijeci Tagus koja ima nevjerojatne sadržaje, tu jednostavno zaboravite na vrijeme. Chiado je nekada bio umjetnička četvrt u kojoj su se u kafićima skupljali portugalski intelektualci i pričali o aktualnim temama. Danas je to kazališna četvrt Lisabona, a središnji trg posvećen je najpoznatijem portugalskom pjesniku Luísu de Camõesu. Bairro Alto je središte noćnog života, pretrpan malim lokalima iz kojih vas opijaju zvukovi Fado-a.

Vožnja tramvajskom linijom 28 je nevjerojatna. Stari tramvaj vozi kroz uske ulice Alfame i vraća vas u neko davno vrijeme, sjajan osjećaj.

Grad
Belém je dio Lisabona koji se nalazi na ušću rijeke Tagus u Atlantski Ocean. Tamo je Vasco da Gama proveo zadnju noć prije njegove plovidbe u kojoj je otkrio put za Indiju. Kilometarski duga šetnica i biciklističke i trolly staze vam nude nezaboravne trenutke, povijesni spomenici vas podsjećaju na portugalsku pomorsku povijest kao npr. toranj Torre de Belém koji datira iz 16. stoljeća.

Parque das Nações je moderni dio Lisabona koji je sagrađen za Expo 1998., a nakon toga se razvio u poslovno srediste Portugala. Glavne turističke atrakcije su Oceanário de Lisboa, impresivan akvarij koji se sastoji od četiri velika bazena koja predstavljaju četiri oceana, i Torre Vasco da Gama najviša građevina u Lisabonu.

Grad i tramvaj u LIsabonu

Grad bogat knjižnicama

Lisabon je to sve i puno više od toga. U Lisabonu se nalazi najstarija knjižnica na svijetu Livraria Bertrand, otvorena 1732. godine. Preživjela je jako puno kriza u svom vremenu. Kad bi zidovi mogli govoriti, imali bi mnogo toga za reći. Vlasnici knjižnice se jako trude očuvati karakter i tradicionalni njuh, tako da miris starina pluta preko sobe čim uđete u knjižnicu.

U Lisabonu nije samo najstarija, već i najljepša knjižnica na svijetu – Palacio Nacional de Mafra. Zasluženo je dobila ovu nagradu – to je prekrasna zgrada s prekrasnim mramornim pločicama na podu u osjetljivim bojama poput ružičaste, bijele i sive. 35.000 knjiga raspoređeno po naizgled beskrajnim policama i dragocjeni primjerci vezani u kožu, čine ovo mjesto vrlo posebnim.

tržnica u LIsabonu
S obzirom na sve već navedeno o knjižnicama, ne čudi da se u Lisabonu nalazi i najmanja knjižnica Livraria do Simao. Stripovi, dječje knjige, zbirke poezije i mnoga druga blaga nalaze se u ovoj trgovini. Vlasnik mora izići na ulicu kada kupac uđe u knjižnicu – toliko je mala. Budući da se knjižnica nalazi u starom gradu privlači i brojne turiste pa ćete u ovoj maloj škrinji s blagom naći i književnost na njemačkom, francuskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Ljubazan i simpatičan narod

Ono što ovaj fantastični grad najviše čini takvim su njegovi stanovnici. Portugalci su izuzetno ljubazan, pristupačan, simpatičan i drag narod. U Lisabonu se kao turist osjećate dobrodošli i nitko te ne poteže za rukav niti nameće bilo što… U obilasku grada Tuc-Tuc-om nas vodič je bio simpatični dečko iz Bangladeša, koji je tu došao kao izbjeglica prije 4 godine i s jednim posebnim oduševljenjem priča o Portugalcima i njihovom odnosu prema došljacima, guštali smo slušajući te priče.

fini kolači u LIsabonu
Gastronomska ponuda u Lisabonu je raznovrsna i stvarno odlična, a najviše me oduševila ponuda svježe cijeđenih sokova i spremljenih limunada. To nudi svaki lokal i svaki stand uz cestu. Imaju nekolicinu odličnih BIO restorana u kojima su sve namirnice BIO i organskog podrijetla, a imaju i izvrsne BIO trgovine. Što se tiče cijena Lisabon je jako jeftin grad, ne u usporedbi sa Švicarskom nego s Hrvatskom. Od javnog prijevoza smo koristile samo metro i odličan je, ali ne pokriva cijeli grad. To nije nikakav problem jer su cijene taxi-ja jako niske, a cijene Ubera smiješne, najveći račun za Uber bio je 5 Eura.

expo lisabon
Nakon tri dana boravka u Lisabonu, nemate druge opcije nego se zaljubiti u ovaj grad, to vam garantiram. Tko god ima priliku obavezno doći u Lisabon, jednostavno se mora vidjeti. Samo se prepustite osjećajima i doživjet ćete nezaboravne trenutke.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel AdvisorEuropa

Nove objave