Travel AdvisorTravel Advisor

Lokrum – otok koji morate posjetiti

Zašto je Lokrum toliko poseban?

Otok Lokrum mjesto je koje svakako morate posjetiti barem jednom u životu. Ljeto sam provela u Dubrovniku i znala sam da jedino što zaista ne smijem propustiti vidjeti je ovaj prekrasni otočić. I bila sam u pravu jer prirodne ljepote Lokruma ostavljaju bez daha.

Jedino negativno jest to što sam na otoku provela malo vremena. Moram priznati kako smo prijateljice i ja malo okasnile te smo tamo provele svega četiri sata. Zato je moja prva preporuka da definitivno izdvojite cijeli dan kako biste ga posjetili jer ćete imati dovoljno vremena za doživjeti otok na pravi način.

Samo 10 minuta od Dubrovnika

Naravno, do otočića dolazite iz Dubrovnika. Brod kreće iz Gradske luke i ide svakih pola sata. Cijena je 200 kuna, odnosno brod je 50 kuna dok je prirodni rezervat 150 kuna. Znači da ako do Lokruma dolazite vlastitim brodom, morate platiti 150 kuna.  Za tu cijenu možete razgledati sve što hoćete i jedino dodatno plaćate piće i hranu koju konzumirate u nekom od ugostiteljskih objekata. Možda vam se čini puno, no vjerujte mi da se zaista isplati izdvojiti ovu svotu. Na otoku se nikako ne smije ostati preko noći tako da morate stići na zadnji brod za Dubrovnik koji kreće u 19 sati.

Kada stignete na otok sami kreirate svoj put i sami možete odlučiti kuda ćete prvo krenuti, što želite vidjeti, a što ne. Mi smo se prvo uputile do samostanskog kompleksa gdje nas je oduševio prekrasni vrt, ali i sami izgled samostana. Iza samog samostana nalazi se i preslatki restorančić. Atmosfera je predivna, mirno je, opuštajuće i idealno je mjesto za odmoriti od razgledavanja.

Lokrum oduševljava fanove serije Game of Thrones

Prolazeći kroz samostan došle smo do velike prostorije gdje se nalazi poznati Željezni tron iz serije “Igre prijestolja”. Kako smo sve tri fanovi serije ovo je bio poseban doživljaj. Ako se pitate je li dozvoljeno slikanje – jest. Slobodno možete sjesti na tron, uslikati se i napraviti još jednu uspomenu s ovog izleta. U prostoriji postoje i razni videozapisi koji su snimljeni tijekom snimanja serije u Dubrovniku u kojima glumačka postava prepričava svoje doživljaje.

Lokrum je prepun legendi i iskreno ne znam koja je bolja. Znala sam za legendu povezanu s Rikardom I. Lavljeg Srca koji je spas od brodoloma pronašao na Lokrumu te za legendu o benediktinskoj kletvi. U prostoriji gdje se nalazi tron postoji i popis legendi gdje o svakoj piše o čemu se radi. Sve su vrlo zanimljive tako da zaista preporučujem da odvojite vrijeme za čitanje.

Legenda o benediktinskoj kletvi

Spomenula sam legendu o benediktinskoj kletvi jer se upravo zbog nje ne smije ostati prespavati na otoku. Posljednji benediktinci napustili su samostan nakon prodaje njihova posjeda nekolicini bogatih Dubrovčana. Priča govori da su se redovnici noć pred odlazak okupili, zapalili voštanice, okrenuli ih naopako i pognutih glava, mrmljajući molitve i pjesme, uputili u noćni ophod oko svoga imanja prastarom šetnicom. Sve zbog tuge za gubitkom i kako bi se oprostili od svog prelijepog boravišta.

Prostorija u kojoj se nalazi tron ima dva izlaza: jedan kroz koji izlazite u dvorište samostana te jedan koji gleda na ostatak otoka. Mi smo izašle na izlaz koji gleda na ostatak otoka, skrenule smo desno i došle do prostorije posvećene benediktinskoj kletvi. Zaista je zanimljiva, no moram napomenuti kako osobe koje ne vole jezive stvari možda neće uživati u njoj. Spustile smo se kroz prolaz i došle do potpuno crne sobe gdje smo vidjele hologram benediktinaca kako pjevuše molitve i hodaju s naopako okrenutim voštanicama. Malo možda je tamno i zastrašujuće, no meni je osobno ovo bila jedna od najboljih stvari koje sam vidjela.

Prirodne ljepote oduzimaju dah

Nakon samostana nastavile smo šetnju po otoku. Malo je reći da smo ostale oduševljene ljepotama Lokruma. Šetajući po stazi naletjele smo na nekoliko mama pauna i njihove male dječice. Zaista su preslatki, a lijepo je vidjeti i koliko su se naviknuli na ljude. Uopće ih ne doživljavaju nego idu po svome. Možete ih vidjeti po cijelom otoku, a dolaze čak i do plaža.

Hodajući po šetnici, s desne strane vidjele smo veliku provaliju, a kada smo pogledale dolje ostale smo oduševljene. Pričam o Mrtvom moru, mjestu gdje se možete okupati i uživati u ljepotama otoka. Mi se tu ipak nismo okupale jer smo primijetile da je dosta plitko.

Na otoku su uglavnom stjenovite plaže. Ako ipak tražite neku s jednostavnijim ulazom u more, preporučujem onu na kojoj smo se mi kupale. Nalazi se kod pristaništa broda, plaža je kamena, ima ljestve na ulasku u more, a more ne može biti čišće.

Veličanstven pogled

Nastavile smo šetati ravno i došle do Stijena s kojih se pruža jedan od najljepših pogleda s otoka. Vjetar je lagano puhao i imala sam osjećaj da bih tamo mogla ostati vječno. U videu ispod možete vidjeti o čemu pričam, nadam se da će barem malo prenijeti doživljaj.

Odmor od razgledavanja

Nakon šetnje odlučile smo popiti kavu u jednom od ugostiteljskih objekata. Odmorile smo se u kafiću koji je prvi po redu kada siđete s broda. Cijene jesu skuplje, što je za očekivati jer smo na otoku, no zaista nije ništa strašno i šokantno. U svakom od kafića možete i nešto pojesti, tako da ne trebate brinuti oko hrane.

Nakon kave smo se otišle okupati, a plaža koju sam već prije spomenula me oduševila jer je pogled koji smo imale tijekom kupanja predivan. Opustile smo, odmorile od razgledavanja i zaista je vrijedila ona poznata “bez pameti i briga”.

Jedinstveni botanički vrt otoka Lokruma

Nakon kupanja nastavile smo s razgledavanjem. Krenule smo po šetnici, skrenule desno i došle do naše konačne postaje. Otok je poznat po raznolikosti biljaka, a maslinik i botanički vrt zaista su nešto posebno. U botaničkom vrtu vidjele smo razne egzotične biljke. Tamo raste oko četristo vrsta iz Australije, Južne Amerike, Afrike i drugih dijelova svijeta, ali i rijetke, zaštićene i ugrožene vrste šireg dubrovačkog područja. Svaka biljka ima svoju ceduljicu na kojoj piše njen naziv, pa možete saznati u što točno gledate.

Naš kratki izlet završava povratkom brodom u Dubrovnik. Imale smo VIP mjesto na palubi i uživale smo u zalasku sunca i pogledu na osunčani Stari grad. Lokrum je zaista posebno mjesto i svakako preporučujem posjetu. Kombinacija povijesti i prirodnih ljepota uvijek je dobitna kombinacija. Malo razgledavanja, malo kupanja i malo ispijanja kave učinilo je ovaj izlet nezaboravnim.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleCRO Race će se održati od 28. rujna do 3. listopada
Next articleVikend u Slavoniji i zašto dva dana nisu dovoljna