Travel AdvisorTravel Advisor

Ludi kralj Ludwig bavarski

Ludi kralj Ludwig bavarski: ekscentrik i neshvaćeni vizionar svoga vremena

Ludi kralj Ludwig bavarski je najposjećenije znamenitosti ove pokrajine gradio sve do svoje smrti. Luđak, ekscentrik, homoseksualac?

Što god bio uspio je zadužiti cijelu dinastiju Wittelsbach gradnjom svojih dvoraca. Danas oni donose najviše profita od turizma u cijeloj Bavarskoj.

Photo by David Bayliss on Unsplash

Kako je živio i kako je skončao Ludi kralj Ludwig bavarski?
Ludwig II rodio se u kolovozu 1845. godine u dvorcu Nymphenburg kod Münchena kao najstariji sin bavarskog kralja Maksimilijana II i princeze Marija od Prusije. Već u 18. godini postao je kralj i to ostao do svoje smrti 1866. godine.

Svoje djetinjstvo Ludwig bavarski proveo je u dvorcu Hohenschwangau kojeg je volio. Uživao je u pogledu na jezero u Bavarskim Alpama. U 16. godini prvi je puta čuo opere Richarda Wagnera, Tannhäuser i Lohengrin. Od toga trena zaljubio se u svijet glazbe, mitova, legendi i bajki. Možda i u samog Wagnera?


Ludi kralj Ludwig bavarski je bio zgodan muškarac.

Prvi puta ga je šira javnost mogla vidjeti tek na sprovodu njegovog oca, pa je plijenio poglede mnogih žena, a i muškaraca koji su umjesto u lijes gledali u njega.
Ludwig je otvoreno pokazivao prijezir prema dvorskom životu. München je bio njegovo službeno sjedište, ali ga on nikad nije volio.
Nikad se nije ženio. Imao je zaručnicu Sophie, mlađu sestru carice Elizabete od Austrije – Sissi. Sissi i Ludwig, inače rođaci, su se odlično razumjeli, oboje neshvaćeni u svome vremenu, bili su jako bliski prijatelji.
Idol po kojem je Ludwig gradio svoje dvorce je francuski kralj i rasipnik Luj XIV, kojeg su još zvali Bogomdan, Veliki i Kralj Sunce. Ludwig je sebe doživljavao kao “Kralj Mjeseca”, romantičnu sjenu “Kralja Sunca”.

Za vrijeme svojeg života Ludwig bavarski je živio i boravio u više dvoraca.

Photo by Damiano Baschiera on Unsplash

Započeo je gradnju ukupno pet dvoraca.
Neuschwanstein, prvi dvorac koji je Ludwig dao sagraditi 1869. godine danas je jedan od najljepših dvoraca svijeta.

Linderhof, u okolici grada Ettala, treći je dvorac koji se počeo graditi 1874. godine. Herrenchiemsee, najveći Ludwigov dvorac na jezeru Chiem, na otoku Herren, dovršen je 1878. godine. Iza sebe je ostavio brojne planove i nacrte za gradnju novih dvoraca koje nije stigao izgraditi, kao i planove za proširenje postojećih dvoraca.
Ludi kralj Ludwig bavarski je za gradnju dvoraca koristio novac od obiteljskog naslijeđa i svoje kraljevske plaće, no ona mu nije bila dovoljna, pa se dodatno zaduživao. Vrlo skoro mu niti banke nisu više htjele dati privatne kredite. 1884. godine dug je porastao na 7,5 milijuna maraka.

Nakon njegove smrti, dinastija Wittelsbach je bankama vratila sve dugove tek 1902. godine u iznosu od 14 milijuna maraka, s kamatama!
Ludwig II bio je posljednji zakonski bavarski kralj, iako se Luitpoldov sin 1913. proglasio kraljem Ludwigom III, kojim je ostao do kraja prvog svjetskog rata.

Ivana Kosinec je napisala lijepu i zanimljivu priču. Opširnije možete pročitati na njenom blogu.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleAutostopom po Islandu
Next articleZašto je Lisabon popularan među putnicima ?