Travel AdvisorTravel Advisor

Sve što trebamo znati o Lunarnoj ili Kineskoj novoj godini

Lunarna ili Kineska nova godina

Proljetni festival, Lunarna ili poznatija nam Kineska nova godina počinje 5.2. i traje do 15.2.2019. Pripreme počinju več 28.1. Obilježava se kroz dva tjedna praznika po svim zemljama Azije gdje žive Kinezi.  od 16.do 19.2 je Lantern festival. Za milijardu i pol njih širom svijeta je to najradosniji period u godini. Dolaskom novog ciklusa u životima, prva četiri dana fešta se na sve strane.

Običaji stari 4 tisuće godina koji se i danas slijede.

Ovo je godina svinje. Osobe rođene pod ovim znakom imaju dobre osobine i miljenici su sreće. Uživaju životu i vole potrošiti na svoje gušte. Godine rođenja svinja: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019. Očekuje se da bude dobra godina za financije i investiranje. Svinje privlače uspjeh pa se očekuju dobri pomaci u svim sferama života. za sve zodijačke znakove. Kinezi vjeruju da godine kopiraju karakterne osobine životinja koje nose, ali i da se povijest ponavlja.

 

U Kini pripreme za Novu godinu traju nekoliko tjedana i to je silno ozbiljna stvar. Tako je i u Hong Kongu, međutim u ovom kozmopolitskom megalopolisu ili kapitalističkoj velesili, ove godine Valentinovo je malo pobrkalo računicu i preuzelo javne površine. Na nekim trgovima  i po shopping centrima uz crvene dekoracije, lanterne i psiće viđamo roza srca, cvijeće i ostale simbole ljubavi. Poštena kombinacija zapadnjačkog i istočnjačkog praznika.

Kao da nije ni važno; komercijalno je jedno i drugo.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku svake godine. Dakle, svake godine drugačije, između 21. siječnja i 21. veljače.

Kako se Kinezi pripremaju i slave ispitala sam prijatelja Justina koji mi je rado sve ispričao.
Justin – Honkongžanin, katolik, kaže da na prvi dan Nove ujutro, budisti i taoisti odlaze u hramove, a katolici naravno u crkve. Nakon toga prvi i drugi dan se provodi u dugom obiteljskom ručku. Ostale dane posjećuje se rodbina. Mnogi ljudi putuju, uglavnom mladi odlaze starijima da na taj dan budu zajedno. Ovo je vrijeme najvećih migracija na zemaljskoj kugli. Realizira se preko tri milijarde putovanja.

Na okupljanjima se prisjećaju obiteljskih priča i prepričavaju dugu kinesku povijest na koju su izuzetno ponosni. Sada slave 4.717. godinu!

Dva tjedna slavlja poklanja se novac u crvenim kuvertama, nema poklona, vrte se samo crvene posebno dizajnirane kuvertice ukrašene simbolima i željama ljubavi i zdravlja.
Taj tradicionalni dio najčešće uključuje djecu i mlade, nevjenčane, nezaposlene, ali i poslovne partnere.

Kinesko novogodišnje drvce je pravo stablo mandarine – tangerine, i one se uzgajaju posebno za novogodišnji dekor. Nalaze se posvuda pred ulaznim vratima, najčešće uz krizanteme, cvijet sreće i dugovječnosti. Nakon slavlja pokupe mandarine u staklenke i prema starim recepturama spremaju ih  zašećerene kako bi ih jeli kroz sijedeću zimu da se štite od prehlada i bolesti.

Kina je ogromna i tradicionalna obilježja razlikuju se od regije do regije, međutim zajedničko svima je crvena kuverta s novcem i hrana koja se sprema bas za Novu godinu. Kinezima se mnogo toga vrti oko hrane i baš se prejedaju tih blagdana  (zvuči poznato). Novogodišnja trpeza bit će bogata “sretnom hranom” svinjetinom, piletinom, ribom i glavnim specijalitetom patkom.

Juhe, noodlesi, Jiaozi, Zongzi, Wonton – punjena tijesta slična raviolima. Obavezno je na stolu i riža jer što je njima riža, nama je kruh. Deserte tj. slatko jedu malo. I dok mi trošimo sate i dane na pripreme slastica, oni narežu svježe voce. Najviše jedu jabuke, no poznajem neke njihove deserte kao Tangyuann slatko od crnog sezama, zeleno od badema, kokosa, pa kolač od riže i crveno gfazola i egg custard tortica, te puding od riže. Ribu isto jedu obavezno, ali pak nju se ne smije pojest cijelu jer jedino ako puste pola u Novoj će biti izobilja i novaca.

Koliko su Kinezi praznovjerni najbolje se vidi i oko ostalih radnji. Svoja vjerovanja i danas strogo poštuju. Stanove i kuće generalno čiste danima prije prvog dana Nove godine. Posebno kutove, jer će duhovi tada nebo obavijestiti o stanju obitelji, pa ako je sve tip-top tako će se i nastaviti. Sljedećih 15 dana ne smiju ništa raditi po kući. Ako zabunom iznesete smeće na prvi dan Nove, bit ćete bez blagostanja kroz cijelu godinu. Nož se prvog dana ne hvata u ruke, da se ne presječe obiteljska sreća.

U svih 15 dana strogo je zabranjeno koristiti riječi smrt, bolest, ubijanje, krađa, slomljeno ili sređivanje kuće. Nikako se ne smije posuditi novac ili uzeti lijek – jer nitko neće riskirati da u Novoj bude bolestan i bez novaca.

Čula sam još i da samci vrlo lako unajme pratnju za blagdane i obiteljska druženja. I Taj posao u Kini baš cvijeta. No, to nije prostitutka koju se smije dovesti u kuću. U uslugu pratnje spada poljubac u obraz, držanje za ruku i zagrljaj.

 

Na prvi dan nove godine obavezno se mora obući nova odjeća,

nikad prije nošena, kao pravi simbol promjene. Crvena boja odbija zlo i privlači pozitivnu energiju. Pa na sebe treba staviti što god crveno.

Dragon Dance, tradicionalna glazba i ples se obavezno izvodi  na trgovima. To je toliko glasno da mi odmah negoduju bubnjići, ali tako mora biti ako žele otjerati čudovište Nian koje ih može ovih dana napasti, a posebno djecu. Da mu ne bi palo napamet da im nanese zlo otjeraju ga petardama, bubnjevima i crvenom bojom, jer ima osjetljive uši. Kad napune stan crvenim ukrasima sigurni su da im lav-zmaj Nian ne može ništa. Slijede tako četiri tisuće godina svoje rituale i običaje i ne čudi da su danas jedna od najbogatijih zemalja svijeta.

Pa da se ne bi Niann približio hajmo i mi svi ne raditi ništa i poželjeti Kinezima zdravlje, sreću, prosperitet i njihovu najdražu želju – više novaca u ovoj nego prošloj godini!

Previous articleNajbrži let preko Atlantika
Next article10 znakova da su vam putovanja opsesija