Travel AdvisorTravel Advisor

Lunarna ili Kineska nova godina: sve što treba znati o tome

Lunarna ili Kineska nova godina

Proljetni festival, Lunarna ili poznatija nam Kineska nova godina ove godine pada 12.2.2021. Postoji Proljetni festival koji traje do 22.2.2021. Počinje godina vola koja traje do 30.1.2022. Vol je znak koji kroz naporan rad donosi uspjeh.

Drevna legenda

Kineska nova godina postoji već dugo. Postoji drevna kineska legenda, prema kojoj svaka godina ima svog zaštitnika u životinjskom svijetu. Vol ili bik je najjači znak u kineskom astrološkom kalendaru, ali on stoji na drugom mjestu jer ga je štakor nadmudrio. Da bi dobili svoju godinu od Buddhe, dvanaest životinja je trebalo prijeći rijeku. Kad je Bik kao najjači prvi krenuo na vodu, do njega je dotrčao štakor i zamolio da ga preveze na leđa. Bik se složio. U posljednjem trenutku, u blizini obale, lukavi glodavac je skočio na tlo i pojavio se prvi kod Buddhe za što je nagrađen s pravom da započne kineski horoskop. Otuda tradicija da u tom razdoblju trebate pomoći drugim ljudima, ali budite oprezni da ne budete prevareni. 

Svetkovina traje dugo. Obilježava se kroz dva tjedna praznika po svim zemljama Azije i svijeta gdje žive Kinezi. Počinje kao osam dna priprema, zatim 11 dana festivala proljeća i četiri dan Festival fenjera.  Za milijardu i pol njih širom svijeta je to najradosniji period u godini. Dolazi novi ciklus u životima ljudi.

Običaji stari 4 tisuće godina se sljede i danas

U Kini pripreme za Novu godinu traju nekoliko tjedana i to je silno ozbiljna stvar. Tako je i u Hong Kongu, međutim u ovom kozmopolitskom megalopolisu ili kapitalističkoj velesili, ove godine Valentinovo je malo pobrkalo računicu i preuzelo javne površine. Na nekim trgovima  i po shopping centrima uz crvene dekoracije, lanterne i psiće viđamo roza srca, cvijeće i ostale simbole ljubavi. Poštena kombinacija zapadnjačkog i istočnjačkog praznika.

Kao da nije ni važno; komercijalno je jedno i drugo.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku svake godine. Dakle, svake godine drugačije, između 21. siječnja i 21. veljače.

Kako se Kinezi pripremaju i slave ispitala sam prijatelja Justina koji mi je rado sve ispričao.
Justin – Honkongžanin, katolik, kaže da na prvi dan Nove ujutro, budisti i taoisti odlaze u hramove, a katolici naravno u crkve. Nakon toga prvi i drugi dan se provodi u dugom obiteljskom ručku. Ostale dane posjećuje se rodbina. Mnogi ljudi putuju, uglavnom mladi odlaze starijima da na taj dan budu zajedno. Ovo je vrijeme najvećih migracija na zemaljskoj kugli. Realizira se preko tri milijarde putovanja.

Na okupljanjima se prisjećaju obiteljskih priča i prepričavaju dugu kinesku povijest na koju su izuzetno ponosni. Sada slave 4.717. godinu!

Dva tjedna slavlja poklanja se novac u crvenim kuvertama, nema poklona, vrte se samo crvene posebno dizajnirane kuvertice ukrašene simbolima i željama ljubavi i zdravlja.
Taj tradicionalni dio najčešće uključuje djecu i mlade, nevjenčane, nezaposlene, ali i poslovne partnere.

Kinesko novogodišnje drvce je pravo stablo mandarine – tangerine, i one se uzgajaju posebno za novogodišnji dekor. Nalaze se posvuda pred ulaznim vratima, najčešće uz krizanteme, cvijet sreće i dugovječnosti. Nakon slavlja pokupe mandarine u staklenke i prema starim recepturama spremaju ih  zašećerene kako bi ih jeli kroz sijedeću zimu da se štite od prehlada i bolesti.

Kina je ogromna i tradicionalna obilježja razlikuju se od regije do regije, međutim zajedničko svima je crvena kuverta s novcem i hrana koja se sprema bas za Novu godinu. Kinezima se mnogo toga vrti oko hrane i baš se prejedaju tih blagdana  (zvuči poznato). Novogodišnja trpeza bit će bogata “sretnom hranom” svinjetinom, piletinom, ribom i glavnim specijalitetom patkom.

Juhe, noodlesi, Jiaozi, Zongzi, Wonton – punjena tijesta slična raviolima. Obavezno je na stolu i riža jer što je njima riža, nama je kruh. Deserte tj. slatko jedu malo. I dok mi trošimo sate i dane na pripreme slastica, oni narežu svježe voce. Najviše jedu jabuke, no poznajem neke njihove deserte kao Tangyuann slatko od crnog sezama, zeleno od badema, kokosa, pa kolač od riže i crveno gfazola i egg custard tortica, te puding od riže. Ribu isto jedu obavezno, ali pak nju se ne smije pojest cijelu jer jedino ako puste pola u Novoj će biti izobilja i novaca.

Koliko su Kinezi praznovjerni najbolje se vidi i oko ostalih radnji. Svoja vjerovanja i danas strogo poštuju. Stanove i kuće generalno čiste danima prije prvog dana Nove godine. Posebno kutove, jer će duhovi tada nebo obavijestiti o stanju obitelji, pa ako je sve tip-top tako će se i nastaviti. Sljedećih 15 dana ne smiju ništa raditi po kući. Ako zabunom iznesete smeće na prvi dan Nove, bit ćete bez blagostanja kroz cijelu godinu. Nož se prvog dana ne hvata u ruke, da se ne presječe obiteljska sreća.

U svih 15 dana strogo je zabranjeno koristiti riječi smrt, bolest, ubijanje, krađa, slomljeno ili sređivanje kuće. Nikako se ne smije posuditi novac ili uzeti lijek – jer nitko neće riskirati da u Novoj bude bolestan i bez novaca.

Čula sam još i da samci vrlo lako unajme pratnju za blagdane i obiteljska druženja. I Taj posao u Kini baš cvijeta. No, to nije prostitutka koju se smije dovesti u kuću. U uslugu pratnje spada poljubac u obraz, držanje za ruku i zagrljaj.

 

Na prvi dan nove godine obavezno se mora obući nova odjeća, nikad prije nošena, kao pravi simbol promjene. Crvena boja odbija zlo i privlači pozitivnu energiju. Pa na sebe treba staviti što god crveno. Kineska nova godina je simbol početka novog vremena, nove stranice u našim životima.

Dragon Dance, tradicionalna glazba i ples se obavezno izvodi  na trgovima. To je toliko glasno da mi odmah negoduju bubnjići, ali tako mora biti ako žele otjerati čudovište Nian koje ih može ovih dana napasti, a posebno djecu. Da mu ne bi palo napamet da im nanese zlo otjeraju ga petardama, bubnjevima i crvenom bojom, jer ima osjetljive uši. Kad napune stan crvenim ukrasima sigurni su da im lav-zmaj Nian ne može ništa. Slijede tako četiri tisuće godina svoje rituale i običaje i ne čudi da su danas jedna od najbogatijih zemalja svijeta.

Pa da se ne bi Niann približio hajmo i mi svi ne raditi ništa i poželjeti Kinezima zdravlje, sreću, prosperitet i njihovu najdražu želju – više novaca u ovoj nego prošloj godini!

Kineska nova godina je najvažniji praznik za barem dvije milijarde stanovnika naše planete.

新 Xīn 年 nián 快 kuài 乐 lè!

Previous articleTurističke zajednice u Zagrebačkoj županiji udružuju se s ciljem razvoja kulturnog i gourmet turizma
Next articleCrno? Bijelo? Gemišti? Koje je vino najbolje uz krvavice?