Travel AdvisorTravel Advisor

Lyon – što vidjeti ?

 

Pariz treba posjetiti da bi upoznali srce Francuske. Lyon da bi upoznali gastronomiju ove čudesne zemlje.

Drugi grad po veličini u Francuskoj neslužbena je gastronomska prijestolnica. Kako je hrana prozor u dušu svake kulture, Lyon je idealno mjesto za upoznati francuski način života i uživati u hrani na način na koji to čine Francuzi.

Ukoliko već niste, Pariz obavezno posjetite, stanite ispod Eiffelovog tornja, popnite se na Montmartre i pronađite na Zidu ljubavi riječi volim te ispisane na svom jeziku. Nakon toga uskočite na vlak za Lyon i pripremite se za eksploziju kulture i kulinarstva na francusku način. Lyon je pravo mjesto za to.

Sa šetnjom je najbolje započeti odmah po dolasku na kolodvor Gare de Lyon Perrache koji se nalazi u samom središtu grada.

Kao i Pariz, Lyon je podijeljen na zone ili okruge. Najviše kulturnih znamenitosti i aktivnosti odvija se u prva dva okruga koji pokrivaju Lyonski poluotok. Već pri prvom pogledu na plan grada, shvatiti ćete da se radi o geografski jedinstvenom mjestu. Ušće rijeka Rhone i Saone prirodno dijeli grad na tri dijela. Zapadi i središnji dijelovi grada kolijevka su kulture i povijesti ovog grada, dok je istočni dio tiši i više podređen lokalnoj zajednici.

 

Sa kolodvora Perrache uputite se prema zapadu i mostom Kitchener Marchand prijeđite preko rijeke Saone. Usput uživajte u hrskavom toplom Baguette  dok se približavate bazilici Notre Dame de Fourviere. Slasni ugljikohidrati dobro će doći prilikom uspona na brežuljak na kom se bazilika nalazi.

Kombinacija uspona i nebrojenih stepenica umorit će vas, možda i obeshrabriti, ali vjerujte ono što ćete vidjeti vrijedno je napora. Ne samo da je bazilika mjesto koje morate vidjeti zbog povijesne i arhitektonske vrijednosti, već i sam pogled koji se odavde pruža oduzima dah. Srećom. Ovdje su i klupe na kojima ćete doći do daha i upijati ljepotu koja vas okružuje.

Nakon obilaska Notre Dame de Fourviere, prošetajte do Theatres Romains de Fourviere. Ovaj romanski amfiteatar nalazi se odmah iza bazilike, skriven kao kakva tajna destinacija. Očuvan je i njime se može šetati. Posebno ga je zabavno posjetiti u društvu. Tako se možete razići svako na svoju stranu i isprobati akustiku ovog čudesnog mjesta.

Prije nego se vratite u centar Lyona, obiđite katedralu Saint-Jean-Baptiste. Ovu crkvu svakako treba vidjeti. Što zbog raskošne gotičke arhitekture, što zbog astralnog sata koji se u njoj nalazi. Nakon što je dobro razgledate uputite preko mosta Bonaparte kako bi se vratili u centar grada. Ovdje znamenitosti i drugih mjesta koje morate vidjeti neće nedostajati. Odredite što želite vidjeti i krenite.

Dok lutate od mjesta do mjesta obavite i shopping u lokalnim trgovinama. Ovaj dio grada je shopping meka i možete pronaći što god poželite.

Kada se približi večer, krenite mostom Pont de la Guillotiere i upustite se u istraživanje istočnog dijela grada. Ovdje ćete sigurno pronaći savršeno mjesto za večeru. Lijepo je i obići lokalnu tržnicu hrane. Probajte i uličnu hranu, fantastična je.

Ukoliko vam ostane dovoljno vremena posjetite Botanički vrt i u njemu uživajte u zalasku sunca.

Travel Advisor : Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Rotterdam – jedan od deset najuzbudljivijih gradova na svijetu.

 

Najbolji božićni sajmovi

Bruges ili Gent pitanje je sad?

 

Previous articleVlašić – biser centralne Bosne
Next articleHong Kong grad kontrasta