Travel AdvisorTravel Advisor

Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje poznato je skijalište za Hrvate i među najvećima je u Sloveniji

Ako želite posjetiti jedan od najvećih centara zimskog turizma u Sloveniji, onda se uputite prema Mariborskom Pohorju koje, zajedno s Arehom, nosi ovu jedinstvenu titulu. U dobrim zimskim uvjetima, Maribor Pohorje i Areh povezani su skijaškim stazama, kojima inače vozi skijaški autobus između sektora.

Pohorje

Pohorje je zadnji jugoistočni krak Alpa i planinski masiv čija dužina od 50 kilometara dozvoljava protezanje uzduž dravske doline. Iako ga ne krase prevelike nadmorske visine (325-1347 mnv), Pohorje se može pohvaliti s 42 kilometara skijaških padina različitih stupnjeva težine. Osim skijanja na laganim, srednje teškim i teškim stazama, na ovome skijalištu moguće je voziti se na 15 različitih uspinjača, od kojih je najveća Žigart. 

Gondola i žičare

Jedan od dugogodišnjih simbola Mariborskog Pohorja je žičara tzv. “gondola” koja prevozi putnike na više od tisuću metara nadmorske visine. Svoju popularnost gradila je od 1957. godine pa sve do danas. Nešto mlađa gondola crvene je boje i građena je u 2009. godini. Gondola vozi desetak minuta do gornje stanice Bolfeng gdje se nalazi i hotelsko-apartmanski kompleks na 1050 m . Ovdje se nalazi još nekoliko žičara, a paralelno s gondolom iznad hotela Habakuk kreće još jedna moderna sedežnica. Drugih pet vučnica- žičara smješteno je oko vrha Areh. 

Staze i aktivnosti

Najpopularnijom stazom ovog skijališta smatra se Čopova, a nešto zahtjevnija je Snow Stadium gdje se tradicionalno održava ženski Svjetski kup alpskog skijanja. Tijekom zimskih večeri, organizira se više od sedam kilometara osvjetljene skijaške staze koja se nosi naslov najduže noćne staze čak i izvan slovenskih granica. Ako vas priroda nagradi s većom količinom snijega u zimskom dijelu godine, moći ćete iskusiti skijaško trčanje kao jedne od zimskih aktivnosti na Pohorju. Ostali načini rekreacije u ovome skijalištu su snowboarding, sanjkanje na uređenim toboganima na Bellevueu i Arehu, “pležuh” vožnja od gornje žičare do doline uz osvijetljenu stazu Čopova i panoramska vožnja motornim sanjkama u Bellevue-Arehu.

Maribor

Želite li se ipak spustiti Čopovom i Snow Stadiumom, nakon šest kilometara dočekat će vas Maribor, drugi grad po veličini u Sloveniji. Maribor je šarmantni gradić lijepo uređenog centra u kojem se nalazi nekoliko zanimljivih restorana, kafića i hotela. Hotel Habkuk nalazi se uz skijalište i turistima nudi bogate sadržaje te luksuzni bazen i kupku.

Skijanje pored grada idealan je izbor za one koji se ne žele odreći urbanog načina života i na odmoru. Budući da se Maribor smjestio u bogatoj vinorodnoj regiji Štajerskoj, obiluje poznatim vinima od kojih su najpoznatija laški i rajnski rizling.

Zbog svoje neposredne blizine, Mariborsko Pohorje jedno je od skijališta za jednodnevno skijanje koje Zagrepčani vole. 

Kako doći?

Iz Zagreba autocestom do slovenske granice te dalje regionalnom cestom do Maribora udaljenost je 120 km. Iz Rijeke se ide preko Ljubljane do Maribora ili preko Zagreba.

Fotografije: Turistička zajednica Pohorje- Visit Pohorje

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNizozemska: TOP 10 zanimljivosti
Next articleKako legalizacija marihuane može pomoći turizmu Hrvatske ?