Matija Blažič: Biciklom od Bleda do Dubrovnika

Autor članka:
Podijeli:

Matija Blažič je Slovenac koji radi na promoviranju bajk turizma te je vlasnik i manager Hotela Ribno & Glamping Ribno Bled. Njegov je lifestyle u znaku pedala – svake godine ide biciklom od Bleda do Dubrovnika. Čak je napravio bungalove sa spremištem za bicikle, u sklopu svog glampinga koji je u ovom dijelu Evrope veliki hit.

Naravno da i osobno voli ovaj rekreativni sport, kojeg konkretnije prakticira jednom godišnje – dva tjedna ide solo biciklom od Bleda do Dubrovnika, ponekad i do Crne Gore, sve do granice s Albanijom. Tura biciklom od Bleda do Dubrovnika traje 14 dana, od kojih se odmara bez vožnje tek jedan dan.

Uzmem više stvari, bolje da ima nego da nedostaje

– Vozim se na brdskom biciklu kojeg sam malo preuredio za putovanja. Što se tiče stvari, ne važem ih, već radije uzmem više, nego da mi nešto fali. Uzmem i laptop i robe, a na kraju pola toga ne izvadim. Ipak, kad si na biciklu moraš uzeti za ‘nedajbože’ pa se nadaš da nećeš trebati – priča Matija.

Biciklom od Bleda do Dubrovnika
Biciklom od Bleda do Dubrovnika

Više od desetljeća traje ovaj njegov hobi putovanja na naše more. Naime, biciklom od Bleda do Dubrovnika ide u proljeće ili jesen, jer ljeto je ipak previše iscrpljujuće, temperature su previsoke.

Dnevno pređe oko 125 kilometara te obično spava u Opatiji, Sv. Juraju, Paklenici, Pakoštanima, Dubrovniku i Crnoj Gori, ako ide do dolje. Dobre su mu lokacije za stati i Herceg Novi te Budva.

Zaljubljen u more

– Idem da se aktivno odmorim, da gledam more, zaljubljen sam u more, vozim se uz obalu čitavo vrijeme. Proputovao sam dosta toga, no hrvatska je obala za mene najljepša, kažu da je slična onoj u Čileu, tamo još nisam bio – priča Matija.

Pošto je put biciklom od Bleda do Dubrovnika dosta naporan, obično pritom skine neke kile koje se eventualno nakupe tijekom zime.

– Kad vozim, stanem svaka dva sata na 15 minuta i pojedem jedan power bar i bananu – veli Matija.

Kilogrami se prerasporede

Kad stane na spavanje, odmara, gleda more te se opušta. Pije i jede koliko može jer veli da sve ionako ode. Iako, nije da izgubi kile, već se one prerasporede, više ode u mišiće.

– Za mene je to najveći psihički odmor, iako je zapravo fizički naporno – otkriva biciklist.

Biciklom od Bleda do Dubrovnika
Biciklom od Bleda do Dubrovnika

Ove godine ide u jesen, kad vrućine malo popuste. Nije išao zadnje dvije godine radi korone, no prije toga svake više od desetljeća. Ponekad i dva puta godišnje. Dakle, za takve aktivnosti predlaže proljeće ili jesen, jer je tada klima optimalna.

Veli samo da početak lipnja zna biti nestabilan, radi kiša i nevera, no inače je super.

Hobi mu je rad s drvom

Matija ima još jedan super hobi – radi svašta od drva. Ako ikad odete u njegov Ribno kod Bleda, bilo u hotel ili glamping, primijetit ćete da je sve u drvu. I to ne samo interijer, već i detalji poput malih stvarčica, ukrasa i slično.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hotelribnobled

– Ne znam napraviti kipa od nekog komada drva, već znam sastavljati dijelove, tako da to izgleda super. Zadržavam originalne linije te spajam komade. U svakom komadu drva vidim što bi se od toga dalo napraviti, to vidim po linijama. Pronalazim staro drvo i od toga radim nove stvari – izjavio je Matija.

Inače, njegov je hotel zero waste, a drva on i njegov tim nabavljaju posvuda te ga obrađuju kako bi od njega radili dalje nove stvari, namještaj i slično.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave