Travel AdvisorTravel Advisor

Na vrhu Matterhorna je snimio video od kojeg klecaju koljena

Matterhorn je mitska planina

Alpinisti su ljudi iz nekog drugog svijeta.

Nadljudske napore koji su potrebni da bi se popelo na vrh Matterhorn odrađuju s lakoćom. Vjerujem da je poseban osjećaj stajati na krovu svijeta i s laganim prezirom gledati na obične smrtnike negdje daleko dolje. Čak su i ptice ostale niže. Mora da je fantastičan osjećaj kojeg, na žalost neću nikad doživjeti.
Matterhorn je mitska planina, ne samo svojim izgledom, koja je želja svakog pravog alpinista. Malo ih uspije doći do vrha jer je broj penjača ograničen, a i vremenski uvjeti im nisu uvijek naklonjeni.

Čokolada ili planina

Ako ste poput mene, moglo bi vam stisnuti želudac, jer prikazuje penjača kako hoda malenim malim komadićem stijene na vrhu Matterhorna.
Ova snimka od 360 stupnjeva dolazi s jedne od najpoznatijih europskih planina. Vrh je na 4.478 metara u Alpama. Planina graniči sa Švicarskom i Italijom.

Poznata je po svom prepoznatljivom izgledu. Zahvaljujući simetričnom obliku i zašiljenom vrhu nalikuje oštrom zubu. Poseban oblik Matterhorna inspirirao je tvornicu čokolade Tobler za njihovu svjetski poznatu čokoladu Toblerone.

 

I znate kako izgleda vrh?  Šiljasti trokut. Ako ste mislili da biste se mogli popesti, vjerojatno ćete se preispitati nakon gledanja ovog videa 31-godišnjeg Tima Howella. Prikazuje ga kako hoda jednom od najviših točaka Matterhorna dok se pažljivo – ali ne onako pažljivo koliko bih želio – pridržava na vrlo uskom grebenu. To je put koji povezuje talijansku i švicarsku stranu.

Naravno, nagrada za ovakvo odvažno pješačenje je očita. Pruža uistinu zadivljujuće vizuale koji izazivaju strahopoštovanje. A ovaj mali, snježni prolaz penjačima pruža pogled na obje zemlje. S njegove desne strane možete vidjeti Cerviniju u Italiji, a s lijeve ima zapanjujuću panoramu Zermatta u Švicarskoj.

U Italiji se ova planina zove Mt.Cervin. Ispod nje se nalazi skijalište Cervinia koja je žičarama spojena sa švicarskim Zermattom te tako čini jedno od najboljih skijališta u Europi i svijetu.
Englez Edward Whymper je bio prvi čovjek koji se popeo na vrh 1865.godine. U njegovoj je grupi bilo još šest alpinista koji su svi došli do vrha. Četvorica su poginula pri spuštanju. Do danas je više od 450 alpinista izgubilo život u pokušaju osvajanja vrha.
Plaina je savršeno oblikovana poput egipatske piramide. Stoji na kraju doline Matter usred Alpa.. Pa ipak – teško je povjerovati, ali istinito – prije milijuna godina bio je dio afričkog kontinenta.

Danas je jedna od najosebujnijih planina na svijetu i najpoznatiji simbol Švicarske. Mat + Horn = Matterhorn. Ime potječe, ili se barem tako misli, od “Matte”, riječi na lokalnom dijalektu ,koja znači livada, a ovdje se odnosi na travnatu dolinu koja se proteže ispod planine. To je onaj dio doline u kojem se danas nalazi selo Zermatt („zur Matt“, ili „na livadi“). “Horn”, je popularno ime za Matterhorn među lokalnim stanovništvom.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleZnaš li koja je najgora aviokompanija za vraćanje novca
Next articleHrvatska skijališta: kakva im je budućnost?