Travel AdvisorTravel Advisor

Megeve

Megeve- najmondenije francusko skijalište gdje je treba biti viđen

Megeve je skijalište smješteno na jugoistoku Francuske, u regiji Auvergne-Rhone-Alpes. Ovo rustikalno i šik mjesto savršeno je za zimski odmor. Karakterizira ga idilična slika konjskih zaprega koje vuku sanjke sa zvončićima i srednjovjekovne crkvice uz Place d’Eglise. Prava zimska bajka upotpunjena je lijepo osvijetljenim kućama i buticima.

Elitna (shopping) destinacija

Megeve se počeo razvijati kao francuska alternativa St. Moritza u 1920-im godinama. Priča kaže da je obitelj Rothschild, razočarana zimskom ponudom u Francuskoj, sagradila prvi hotel na ovome području te time započela razvoj mondenog zimskog turizma. Danas među Englezima, Skandinavcima i Rusima glasi kao poželjna destinacija za odmor, Megeve nikad nije dostigao prestižnu razinu slave i glamura na međunarodnom nivou. Ipak, često ćete moći vidjeti kako skupe bunde i njihovi debeli novčanici šetaju svoje istobojne skupe psiće.

Arkadijski uređeno alpsko selo na prvi pogled pokazuje da ovdje na zimovanje dolazi sasvim drukčiji profil skijaša. Već samim ulaskom u pješačku zonu. u koju smo zalutali autom zahvaljujući pametnoj navigaciji, sve postaje jasno. Pored uobičajenih sportskih prodavaonica, naići ćete na više high-end modnih dućana gdje se prodaje kozmetika, odjeća i obuća.. U Megèvu ima više od 200 boutiquea i trgovina među kojima su oni najelitniji- Hermes, Armando Premium, Vermorel Fourrures i slični.

 

Staze

Prema svojoj ponudi i sadržajima, ali i stazama ovo definitivno nije “klasično” skijalište. Staze su uglavnom nezahtjevne i relativno uske. Iako je skijalište veliko (1.050 m-2.350 m Mt. Joly), nema prave, široke staze do donje stanice žičare i do samog mjesta. 

Staze su u dužini od ukupno 445 km, a povezane su s 83 žičare. Prihvatljive su za većinu skijaša i nemaju puno crnih staza. Vikendom i u punoj sezoni može biti gužva, ali u sve ostalo vrijeme je skijanje vrlo ugodno, pogotovo za obitelji. Staze za nordijsko skijanje su idealne su za sve stilove ovog sporta. Duge su 45 km.

Izvor: Ski School Megève

Do skijališta se može doći i žičarama iz obližnjih mjesta St.Gervais, St.Nicolas i Combloux. Glavni problem mogao bi biti manjak snijega zato što je većina staza ispod 2.000 m. 

Après-ski ponuda

Gastronomska ponuda je dosta bogata. U mjestu se nalazi više od 90 restorana od kojih čak 11 s Michelinovim zvjezdicama izvrsnosti. Nekoliko je barova i noćnih klubova u ovom skijališnom naselju, a neki od njih ponudit će vam svirku uživo, ugodnu atmosferu ili šik ambijent. U Megevu drže i do kulturne baštine pa je moguće prošetati po povijesnom centru i posjetiti crkvu sv. Ivana Krstitelja s vodičem, zaviriti u muzeje ili neku od kapelica.

Smještajna ponuda

U Megevu može se odsjesti u finim hotelima, rezidencijama, kampovima ili u privatnom smještaju, a definitivno najljepši i zato najluksuzniji smještaj je Chalet s privatnim uslugama. Srećom, u mjestu i bližoj okolici postoji i dosta hotela po prihvatljivim (ne i jeftinim) cijenama tako da Megeve nije isključivo skijalište za bogataše. Jeftiniji se smještaj može naći u okolnim mjestima.

Prijevoz u skijalištu

Glavna žičara (od njih 6) kreće iz samog središta mjesta, a nekoliko stotina metara dalje je podzemna garaža tako da kroz grad nema prometne gužve. Prijevoz ski busevima prilično je rijedak pa većina skijaša koristi taksi, konjske zaprege ili jednostavno pješači.

Povezanost Megèva s drugim skijalištima

Da skijanje nije jedino bitno u Megevu shvatili smo za zadnjeg boravka. Iako je bio divan dan skijalište je bilo prazno do 11 sati. Za razliku od tridesetak kilometara udaljenog Chamonixa, u Megevu se tek bude oko 9 kada je u Chamonixu najveća gužva na žičarama. 

Skijališta u dolini Chamonixa, Les Houches i Megèv-Evasion-Mont-Blanc povezani su Mont Blanc Unlimited Ski Passom. On objedinjuje i talijanski Courmayeur i Verbier te tri izletišta ( Aiguille du Midi, Montenvers – Mer de Glace et Tramway du Mont-Blanc).

Blizu je i Geneva, a što je najvažnije i ženevski aerodrom na kojeg vikendom slijeću low cost avioni iz Engleske i Skandinavije. Nama je Megeve daleko, no isplati ga se posjetiti i osjetiti dašak glamura te zaigrati polo ili golf na snijegu.

Kako doći?

Iz Zagreba kroz Sloveniju i Italiju do tunela Mt.Blanc te brdskom cestom do samog mjesta. Udaljenost je oko 850 km, a iz Rijeke je isti put.

Savjet+

Zbog niže nadmorske visine u usporedbi s drugim skijalištima, idealno vrijeme za skijanje u Megèvu je do sredine ožujka.

Želite li isprobati neke od aktivnosti u skijalištu, rezervirajte svoj termin na vrijeme, online ili telefonski. 

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleBilogora na konju
Next articleNova najveća fontana na svijetu