Travel AdvisorTravel Advisor

Čarobni Meneghetti Wine Hotel u Istri gdje su jeli i Modrić i Ćorluka otvorio vrata

Meneghetti Wine Hotel & Winery otvorio vrata: Predstavio chefa kuhinje Andy Gaskina u čijim je delicijama uživala čak i kraljica Elizabeta II….

Meneghetti Wine Hotel & Winery sinoć je širom otvorio vrata svog čarobnog imanja u Istri i svoje goste dočekao u nekom novom ruhu, ali i s novim gastronomskim iznenađenjima. Naime, dio tima kuhinje chef Andrew Gaskin, poznatiji kao Kitchen Andy, postao je glavni kuhar ove prekrasne stancije u kojoj su uživali brojni ljubitelji fine dininga.

Ljepotu ovog imanja zamijetile su i domaće zvijezde, poput glazbenice Maja Šuput, i nogometne zvijezde Vedrana Ćorluke i supruge Franke Batelić, koji su opravo ondje imali svoj dan za pamćenje – vjenčanje.

S novom gastronomskom zvijezdom restorana Meneghetti, smještenog u sklopu Meneghetti Wine Hotel & Winery, zdanja razvijenog na temeljima lijepe stancije okružene maslinicima i vinogradima na imanju od 38 hektara, u blizini Bala, razgovarala je Lućana Mirko, novinarka lifestyle portala Cover Style.

 

Svoju zavidnu kulinarsku karijeru britanac Andy Gaskin, ovaj gastronomski virtuoz, započeo je prije gotovo 40 godina, a gradio ju je u brojnim restoranima u Aziji, Africi, Francuskoj, Italiji, Thailandu i na Karibima. Surađivao je sa svjetski poznatim kuharima, bio je dijelom tima po restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Rimu, Monte Carlu i Parizu, a u njegovim kulinarskim umijećima uživale su brojna svjetska slavna imena, među kojima je čak i britanska kraljica – 94 – godišnja Elizabeta II.

Andy Gaskin inspiriran je mediteranom, a sa svojim kolegama koristi lokalne namirnice i začine upravo s imanja Hotela, iz maslinika i vrtova. Novog chefa ove vinske oaze pitali smo par pitanja o novoj inspirativnoj poziciji i što je sve pripremio za svoje goste kroz ovoljetnu sezonu, koja se polako ali sigurno vraća na stare staze slave.

  1. Proputovali ste cijeli svijet radeći ono što volite, a vaša impresivna i bogata životna iskustva sigurno su ostavila velik trag na vaš život. Recite nam nešto o vašim počecima, što je bilo presudno da se zaljubite upravo u kuhanje?

 

Jako sam mlad već napustio rodni London, sa željom da putujem i radim po cijelom svijetu. Ključni trenutci su definitivno bila iskustva koje sam stekao na razlićitim lokacijama, koja sam su me oblikovala kako kuhara. Karijeru su mi pomogle unaprijediti sve kulinarske legende poput poznatog talijanskog chefa Fulvio Pierangelinija s kojim sam imao zadovoljstvo raditi kroz život.

 

  1. Kad ste shvatili da će kuhanje biti vaš životni poziv?

 

Moja ljubav prema kuhinji nastala je iz želje za stvaranjem nečeg novog, iz dana u dan. To iznimno zadovoljstvo koje me dočeka svako jutro, da iznova stvaram i smišljam, dalo mi je neki novi smisao. Danas znam da od toga nema ljepšeg osjećaja!

  1. Koja vam je bila glavna inspiracija za novi jelovnik, i koje biste jelo izdvojili kao posebno?

Glavna inspiracija definitivno su sastojci kojim smo okruženi, Istra i ljudi. Vrtovi prepuni začina i povrća, i more koje obiluju svim blagodatima, sve je što mi treba za pripremu jela koja će gostima ostati u sjećanju. Mislim da je bijeli rižoto s rajčicom, nešto što utjelovljuje našu kuhinju. Također, želio sam udovoljiti i vlasniku gospodinu Miroslavu Pliši, koji je ‘lud’ za rajčicama!.

 

  1. Što je privuklo jednog internacionalnog chefa da nastavi graditi svoju dugu i uspješnu karijeru upravo u Hrvatskoj, u Istarskoj regiji gdje je smješten Vinski Hotel Meneghetti?

Unazad par godina imao sam zadovoljstvo posjetiti Meneghetti i upoznati njegove čari. Čim se nedavno pojavila prilika da vodim kuhinju ovog hotela, zgrabio sam je objema rukama. Za kuhara ovo je zaista izvanredna lokacija, idealna za osmišljavanje novih gastronomskih užitaka.

  1. Otkrijte nam imena poznatih svjetskih zvijezda za koje ste imali priliku kuhati tijekom svoje karijere?

Imao sam zadovoljstvo kuhati za mnoge poznate zvijezde, ali i kraljevske obitelji. Od nogometaša Christiana Ronalda, kojem sam puna dva tjedna bio privatni kuhar na brodu, pa do muzičara Roda Stewarta i košarkaša Michael Jordana, no naravno izuzetno sam ponosan na to da sam služio britanskoj kraljici Elizabeti II, dok sam radio na Malti.

  1. Što očekujete od ove turističke sezone u Hrvatskoj? Kako gledate na posljedice pandemije koronavirusom i njegovog utjecaja na turizam?

Mislim da će sezona polako, ali sigurno započeti, a mi ćemo pokušati pružiti svojim gostima impresivno iskustvo koje nadilazi njihova očekivanja. Utjecaj Covid-19 je taj što je naveo ljude da sve više koriste svježe lokalne sastojke i uživaju u blagodatima prirode, a naša jela i filozofija to definitivno iskazuju, tako da nam to neće biti problem..

  1. I za kraj, radite li već planove za neke buduće korake i postoji li još nešto u vašoj karijeri što biste voljeli ostvariti?

Moj plan je da ovdje u Meneghettiju izgradim kuhinju na koju će Istra, ali i cijela Hrvatska, biti ponosna, nešto što će privući posjetitelje iz cijelog svijeta. Moj jedini konačni san je stvoriti restoran sa svojim sinovima na Malti gdje ću moju kulinarsku priču završiti u punom krugu. Moj najstariji sin Daniel bavi se financijama, a najmlađi je menadžer restorana. Uz malo pravog ‘začina’ iz mog iskustva, koja nosim iz cijelog svijeta, mislim da je to savršena formula za uspješan projekt!

Napisala: Lućana Mirko

Previous articleIstražili smo cijene na pet otoka srednjeg Jadrana
Next articleDivni slapovi i zeleni obronci Žumberačkog gorja sjajna su ideja za vikend izlet