Top 10 u Australiji

Autor članka:
Podijeli:

Australija je mjesto na koje bi svaki ljubitelj putovanja želio otići. Prostire se na velikom području istoimenog kontinenta i otoka Tasmanije, pa do mnoštva malih otoka koji su se smjestili u Indijskom i Tihom Oceanu. Top 10 mjesta koje treba posjetiti u Australiji:

1.Sydney

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Sydney je jedan od najmodernijih gradova svijeta i jedna od najvećih svjetskih luka.  Osnovan je 1788. godine i najstariji je grad na ovom kontinentu.  Najpopularnije je turističko odredište Australije. Nemojte propustiti posjetiti Sydneysku Operu izgrađenu u ekspResionističkom stilu. Opera je na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

2.Perth

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

U Perthu, u zapadnoj Australiji imat ćete priliku istražiti lokalnu i nacionalnu povijest, kulturu, umjetnost, divlje životinje i jedinstvene i prekrasne krajolike. Grad koji svakako treba vidjeti.

3.Uluru

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Poznata stijena koju  kad vidite na fotkama odmah asocira na Australiju. Uluru jedan od najvećih kamenih monolita na svijetu, a smjestio se u središtu Australije. Ima vrlo specifičnu boju, a mijenja nijanse zbog kemijskog sastava, odnosno željeza. Također se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

4.Veliki koraljni greben

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Najveće koraljni greben na svijetu. Sastoji od oko 3.000 grebena i 900 otoka i proteže se  u dužini od oko 2.000 km. Ovdje živi 400 vrsta koralja i preko 1 500 vrsta riba. Od 1981. godine Veliki koraljni greben je pod UNESCO-vom zaštitom.

5.Nacionalni park Kakadu

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Kakadu je najposjećeniji i najljepši nacionalni park Australije. Sa svojom divljom prirodom, slapovima Maguk, Gunlom, Twin Falls i Jim Jim Falls,20 000 godina starim crtežima Aboridžana na stijenama i brojnim životinjskim vrstama mjesto je koje će vas očarati. Ovdje žive i morski krokodili, klokani i wallabiji..

6.Melbourne

Melbourne je grad koji će vas oduševiti modernom arhitekturom, kulturnom raznolikošću i ljubaznim domaćinima. Ljudi koji ovdje žive kažu da se u Melbourneu ponekad u 24 sata promjene sva četiri godišnja doba, a vjetar je nešto na što se ovdje morate naviknuti.

7.Brisbane

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Glavni grad prekrasne Sunshine State, Brisbane je treći najveći australski grad. Blaga, suptropska klima zajedno s opuštenom, ali sofisticiranom kulturom privlači velik broj turista.

8.Tasmania

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Više od 2000 kilometara pješačkih staza, tisuće planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih špilja, više od 300 otočića i toliko planinskih vrhunaca i stijena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života.To je Tasmanija.

9.Cairns

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Grad na samoj obali.  Zanimljivo velike razlike plime i oseke čine obalu atipičnom i oku možda ne najprivlačnijom. Možda ćete za vrijeme oseke imati osjećaj da je netko isušio more i da je ostalo samo blato.  Zato su svugdje prekrasni bazeni uz obalu, pa kad nema mora, tu je bazen. U okolici grada priroda je lijepa i ima svašta za vidjeti. Zato obavezno odite na neki od izleta.

10. Adelaide

Peti po veličini australski gradu i glavni grad savezne države South Australia. U središtu, s najstarijim ulicama i zgradama, uglavnom su poslovni i trgovački centri. Tu je i ulica s restoranima, kafićima i pivnicama. Kroz grad protječe rijeka Torrens.

Volite li dobro popiti i pojesti Australija je prava zemlja za vas. Osim domaće kuhinje koja je odlična nudi i kuhinje iz cijeloga svijeta. Australska kuhinja je uglavnom mediteranskog tipa. Riba je svježa iz oceana tako da možete pojesti što god poželite iz mora, a ukoliko ste više ljubitelj mesa, naći ćete i prvoklasan steak.

Godišnja doba u Australiji razlikuju  se od onih na sjevernoj hemisferi. Ljeto traje od početka prosinca do kraja veljače, a zima od početka lipnja do kraja kolovoza.

Sjeverna Australija je poznata po vrlo visokim temperaturama u siječnju i veljači, pa ukoliko želite nešto ugodniju klimu, u tom periodu posjetite Tasmaniju, Perth ili Melbourne. Isto tako, lokacije koje je dobro posjetiti u ožujku su i Adelaide, Otok klokana i Dolina Barossa.

Tijekom travnja i svibnja, istočna obala je obično suha i sunčana. Vrijeme je u Sidneyu predivno tijekom lipnja i srpnja. Ova dva mjeseca su pogodna su za posjetiti Uluru. Najbolje vrijeme za posjetiti zapadnu Australiju su kolovoz i rujan. Studeni je naljepši u Južnoj Australiji.

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

13 najsigurnijih, najpovoljnijih i najčistijih zemalja

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

Zemljopisne karte koje prikazuju izvorne prijevode imena zemalja

 

Nove objave