Top 10 u Australiji

Autor članka:
Podijeli:

Australija je kontinent i zemlja koja obuhvaća raznolike prirodne ljepote, bogatu kulturnu raznolikost te nudi nevjerojatne mogućnosti za istraživanje.

Australija je dom nekih od najimpresivnijih prirodnih ljepota na svijetu, uključujući Veliki koraljni greben, Ayers Rock (Uluru), nacionalne parkove poput Kakadu i Blue Mountains, prekrasne plaže poput Bondija i Whitehavena te mnoge druge spektakularne destinacije. Beskrajne su mogućnosti za avanturističke aktivnosti na otvorenom, kao što su surfanje, ronjenje, planinarenje, vožnja biciklom, kajaking, skakanje padobranom i još mnogo toga.

Uzbudljivi gradovi i mješavina kultura

Dinamični gradovi poput Sydneya, Melbournea, Brisbanea, Pertha i Adelaidea nude bogat kulturni život, odličnu hranu i piće, uzbudljiv noćni život te brojne atrakcije i događaje. Zemlja je multikulturalno društvo u pravom smislu riječi. U njoj se miješaju različite kulture, tradicije, jezici i običaji. Možete doživjeti bogatstvo različitih zajednica širom zemlje.

Posjetitelji imaju priliku naučiti više o bogatoj povijesti i kulturi domorodačkih naroda poput Aboridžina i Torres Strait Islandersa, kroz posjete muzejima, kulturnim centrima i lokalnim zajednicama.

Sve u svemu, posjet Australiji pruža nezaboravno iskustvo koje kombinira prirodnu ljepotu, bogatu kulturu, uzbudljive aktivnosti i gostoljubive ljude.

 

Top 10 mjesta koje treba posjetiti u Australiji:

1.Sydney

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Sidney je svjetski poznat grad smješten duž obale Tihog oceana, poznat po prekrasnoj luci, opernoj kući i čuvenim mostom. Živopisan urbani život, bogata kulturna scena, raznovrsna hrana i divne plaže privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.  Osnovan je 1788. godine i najstariji je grad na ovom kontinentu.  Sidney je kombinacija moderne arhitekture s povijesnim znamenitostima poput Sydney Towera i Harbour Bridgea, pružajući jedinstvenu atmosferu koja obuhvaća živahne gradsko-urbane kvartove, parkove s prekrasnim pogledima.

2.Perth

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Perth, glavni grad zapadne Australije, smješten je na obali Indijskog oceana i poznat je po  plažama, opuštenoj atmosferi te kulturnim i rekreativnim mogućnostima. Grad nudi kombinaciju moderne urbane infrastrukture, povijesnih znamenitosti poput Swan Bells tornja te prekrasnih parkova i rezervata koji privlače ljubitelje prirode.

3.Uluru

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Poznata stijena koju  kad vidite na fotkama odmah asocira na Australiju. Uluru jedan od najvećih kamenih monolita na svijetu, a smjestio se u središtu Australije. Ima vrlo specifičnu boju, a mijenja nijanse zbog kemijskog sastava, odnosno željeza. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za mene najvažnije mjesto u ovoj zemlji.

4.Veliki koraljni greben

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Najveće koraljni greben na svijetu. Sastoji od oko 3.000 grebena i 900 otočića. Proteže se  u dužini od oko 2.000 km. Na njemu živi 400 vrsta koralja i preko 1 500 vrsta riba. Od 1981. godine Veliki koraljni greben je pod UNESCO-vom zaštitom.

5.Nacionalni park Kakadu

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Kakadu je najposjećeniji i najljepši nacionalni park Australije. Sa svojom divljom prirodom, slapovima Maguk, Gunlom, Twin Falls i Jim Jim Falls,20 000 godina starim crtežima Aboridžana na stijenama i brojnim životinjskim vrstama mjesto je koje će vas očarati. Ovdje žive i morski krokodili, klokani i wallabiji..

6.Melbourne

Melbourne je grad koji će vas oduševiti modernom arhitekturom, kulturnom raznolikošću i ljubaznim domaćinima. Ljudi koji ovdje žive kažu da se u Melbourneu ponekad u 24 sata promjene sva četiri godišnja doba, a vjetar je nešto na što se ovdje morate naviknuti.

7.Brisbane

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Brisbane, glavni grad Queenslanda, smješten uz istoimenu rijeku. Nudi dinamičan spoj urbanih oaza, kulturnih institucija poput Queensland Art Gallery i Queensland Museum, te prekrasnih parkova poput South Bank Parklands, čineći ga popularnom destinacijom za život i posjetu. Središte je turističke regije Sunshine Coast poznatoj po plažama i tirkiznom oceanu.

8.Tasmania

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Tasmanija, otok na jugu Australije, očarava svojom divljom prirodom koja obuhvaća planinske vrhunce, šume, jezera i obale, pružajući jedinstveno iskustvo za ljubitelje prirode i avanturiste. Osim svoje prirodne ljepote, Tasmanija je poznata i po bogatom kulturnom nasljeđu, slikovitim selima, lokalnoj gastronomiji te znamenitostima poput Port Arthura, što je čini nezaobilaznom destinacijom za putnike željne istraživanja. Ima više od 2000 kilometara pješačkih staza, tisuće planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih špilja, više od 300 otočića i toliko planinskih vrhunaca i stijena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života.

9.Cairns

mjesta koje treba posjetiti u Australiji

Cairns, grad na sjevernoj obali Queenslanda, poznat je kao vrata Velikog koraljnog grebena. Iz njega se ide na izlete na greben. Idealan za ronjenje i snorklanje. Osim svoje izvanredne prirodne ljepote, Cairns nudi i raznoliku ponudu aktivnosti na otvorenom, kao što su šetnje džunglom, te posjeti obližnjim nacionalnim parkovima poput Daintree Rainforesta.

10. Adelaide

Peti po veličini australski gradu i glavni grad savezne države South Australia. U središtu, s najstarijim ulicama i zgradama, uglavnom su poslovni i trgovački centri. Tu je i ulica s restoranima, kafićima i pivnicama. Kroz grad protječe rijeka Torrens.

Volite li dobro popiti i pojesti Australija je prava zemlja za vas.

Osim domaće kuhinje koja je odlična , restorani nude hranu iz cijeloga svijeta. Australska kuhinja je uglavnom mediteranskog tipa. Riba je svježa iz oceana tako da možete pojesti što god poželite iz mora, a ukoliko ste više ljubitelj mesa, naći ćete i prvoklasan steak.

Godišnja doba u Australiji razlikuju  se od onih na sjevernoj hemisferi.

Ljeto traje od početka prosinca do kraja veljače, a zima od početka lipnja do kraja kolovoza. Sjeverna Australija je poznata po vrlo visokim temperaturama u siječnju i veljači, pa ukoliko želite nešto ugodniju klimu, u tom periodu posjetite Tasmaniju, Perth ili Melbourne. Isto tako, lokacije koje je dobro posjetiti u ožujku su i Adelaide, Otok klokana i Dolina Barossa.

Tijekom travnja i svibnja, istočna obala je obično suha i sunčana. Vrijeme je u Sidneyu predivno tijekom lipnja i srpnja. Ova dva mjeseca su pogodna su za posjetiti Uluru. Najbolje vrijeme za posjetiti zapadnu Australiju su kolovoz i rujan. Studeni je naljepši u Južnoj Australiji.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Australija je zemlja čuda i avantura, a evo zašto ju treba posjetiti

Koji su najbolji gradovi za zabavu na svijetu?

 

Nove objave