Moje indijsko vjenčanje

Autor članka:
Podijeli:

Moje indijsko vjenčanje

Sjećam se boja i doživljaja Indije koju sam vidjela kao dijete na dokumentarnim emisijama. To je bila hektična I čarobna zemlja koju sam još kao osnovnoškolka opčinjeno gledala i maštala kako ću jednom i ja doživjeti sve to. Prošle godine sam zaista i otišla. S bratom sam provela 3 tjedna istražujući dvije provincije – Karnataku I Keralu. Indija je na mene, kao vjerojatno za svakoga tko ju je doživio, ostavila nedvojbeno snažan utisak. Utisak djelomično tužan zbog siromaštva I prljavštine te onaj drugi, utisak boja Indije, predivnih krajolika s divljim životinjama, drevnih hramova te bogatstva različite hrane I religija. Indijsko vjenčanje je bio razlog našeg posjeta.

indijsko vjenčanje
Josipa Belecan

Zivopisno vjenčanje I misterij Hampi-ja

Naša avantura u Indiji je započela u gradu Hubli koji se nalazi u provinciji Karnataka. Hubli je drugi grad po veličini u toj provinciji. Broji oko milijun stanovnika. Grad nije popularan medu turistima, a razlog našeg dolaska u Hubli je bilo indijsko vjenčanje prijateljice. Trajalo je nekoliko dana kao sva indijska vjenčanja te je zaista bilo vrijedno kulturološko iskustvo. U Indiji se sve razlikuje u mnogočemu ovisno o provinciji i religiji pa će svako vjenčanje imati drugačije običaje.

haljina na indiskom vjenčanju

Tri dana vjenčanja

Tradicionalni dio svakog indijskog vjenčanja je henna dan koji je isključivo rezerviran za žene. Mladenki se henna nanosi na ruke I stopala kako bi joj donijeli sreću I blagostanje u braku. Henna također ima umirujuće djelovanje pa tako smanjuje stres koji proizlazi od vjenčanja koje traje po nekoliko dana. Uz mladenku su pozvane sve žene iz obitelji I prijateljice koje također nanose hennu, ali samo na ruke.

Prvi dan žene također dobivaju staklene narukvice koje u indijskoj kulturi simboliziraju sreću I plodnost. Boja narukvica ovisi o regiji u kojoj se vjenčanje održava.

indijsko vjenčanje

Drugi dan je slijedilo vjenčanje u hramu, a kako je mladoženja pripadnik Jain religije tako se odvijalo u jednom od najstarijih Jain Hramova u okolici. *Okolica u Indiji znaci 5 -6 sati vožnje.

Noć prije smo prenoćili u hotelu koji se nalazi na području hrama, zajedno sa svim ostalim gostima. Ja sam noć provela s mladenkom I njezinim sestrama uživajući u indijskoj hrani I čaju, te sam imala priliku još bolje doživjeti njihove živote u zemlji koja je u mnogočemu suprotnost života koji se vodi u Europi. Moram naglasiti da na vjenčanju nije bilo kapi alkohola.

Obredi u hramu

obred u hramu

Sam čin se prvo odigrao u malenoj prostoriji koja je najsvetiji dio hrama, gdje su uz mladence I svećenike bila prisutna samo bliža obitelj. Ceremonija je u potpunosti bila na Kannada jeziku koji je uz Hindi I Engleski službeni jezik Karnataka provincije.

indijsko vjenčanje

Nakon obreda, mladenci I uža obitelj izlaze u širi okrug hrama gdje ostatak uzvanika može sudjelovati u ostalim obredima koji su predvođeni Jain svećenikom. Neki od njih su bili čitanje religijskih tekstova ritualno spaljivanje različitih žitarica I različitih mirisnih štapića. Jedan od zanimljivijih obreda je bilo postavljanje bijele tkanine između mladenaca uz čin molitve svećenika koji čeka sudbonosni trenutak da spusti tkaninu kako bi se mladenci vidjeli oči u oči u najsretnijem trenutku.

indijsko vjenčanje

Indijsko vjenčanje ima kodeks odijevanja. Svi uzvanici na ovaj dan nose tradicionalnu indijsku odjeću poput sarija za žene, a koja svojim bogatstvom boja zaista oduzima dah. Postupak oblačenja sarija je dugotrajan jer se zapravo radi o jednom komadu tkanine koji se stavlja na tijelo I potom učvršćuje iglicama. Kao I sam cin vjenčanja, tradicionalna odjeća se uvelike razlikuju u različitim provincijama, ali ono što dijele je bogatstvo boja. Ostale dane, žene će I dalje nositi tradicionalnu odjeću dok se muškarci većinom odlučuju za odjela.

Dan običaja i plesa

indijsko vjenčanje

Treći dan vjenčanja smo se vratili u Hubli kako bi prisustvovali večeri nakon koje je mladenka s najbližim ženskim članovima obitelji i prijateljicama plesala tradicionalni indijski ples, te nakon nje mladoženja s najbližim muškim članovima obitelji i prijateljima. Nakon plesa uslijedio je čin čestitanja mladencima i obitelji, te darivanje. Pokloni u Indiji variraju od skromnijih poklona kao sto su okviri za slike, različitih začina i orašastih plodova pa sve do poklona koje dobivaju od bližih članova obitelji koji su većinom zlatni nakit I ponekad predmeti od bjelokosti.

gužva na indijskom vjenčanju

Mi smo sudjelovali na tri dana iako indijsko vjenčanje je zapravo traje šest dana.

Posjetili smo Hampi

Nakon vjenčanja smo odlučili posjetiti kompleks hramova Hampi koji se nalazi 6 sati vožnje od Hublija, I za sto smo unajmili vozača jer vožnja po indijskim cestama je zaista pothvat za najhrabrije. Na ogromnom području od 4,100 hektara se nalazi vise od 1600 hramova, stambenih I upravnih zgrada koje su u 14 stoljeću predstavljale glavni grada Vijayanagara Carstva.

hram Hampi

Grad je u to vrijeme bio najbogatiji i najraskošniji u današnjoj Indiji, te je napušten nakon invazije I nije vise nikad dostigao razinu na kojoj je bio u 14 stoljeću. Danas, grad ima tek nekolicinu turista sto nam je dalo prigodu doživjeti ovaj predivni kompleks. S obzirom na lokaciju, ni ovdje nismo vidjeli mnogo turista te smo zaista bili atrakcija lokalnom stanovništvu.

hram u indijskom gradu Hampi

Za kraj, ako se itko odluci posjetiti Karnataku svakako se javite za kontakt od našeg vozača koji je bio genijalan. Na trenutke sam zaista mislila da nećemo preživjeti, ali kako on kaže naučio je voziti auto I pričati engleski uz ‘’Brze I žestoke’’, ako vas to imalo tješi!

Slonovi, nepregledne plantaže čaja I buđenje u šumi uz pjev ptica

plantaže čaja

Kerala je sasvim drugačija priča od Karnatake, dok je jedna suha I ljudima je teze baviti se poljoprivredom, druga se svake godine bori s obilnim količinama kiše koje joj daju mnogobrojne šume i rijeke. Samim time Kerala je bila zanimljivija za osvajanje od strane Europljana što se najviše vidi u količini katoličkih crkava koje se nalaze na svakom koraku. Samo područje je također mnogo bogatije iz razloga sto većina stanovnika zapravo živi I radi u nekoj od arapskih zemalja.

vodopad u Kerali

Osim toga, Kerala je već naviknuta na turiste pa smo se morali oprostiti od našeg statusa zvijezda I ne provoditi toliko vremena na slikanje s lokalcima. Ovo je zaista bila dobra stvar jer u Karnataki nas nisu ostavljali na miru na sekundu, uvijek smo imali barem desetak ljudi koji su nas svugdje pratili što me zaista uvjerilo da ne bih željela biti slavna osoba.

Kerala je zaista raj za one koji vole prirodu, iako ćete I ovdje uočiti da briga za ekologiju I zaštitu prirode je tek rijetkima na pameti. Ovaj dio je u jednu ruku I razumljiv jer ipak moramo razumjeti da je Indija uistinu siromašna zemlja gdje većina mjesta nema reguliran odvoz smeća, ali je svakako nešto sto me je uistinu potreslo.

Munnar – čaj, čaj I još čaja

Prva destinacija u Kerali nam je bio Munnar, grad oko kojega se nalaze mnogobrojne plantaže čaja, papra i kardamoma nakon kojih nam je zaista bilo jasno zašto se ovo područje toliko popularno. Pripada planinskom lancu Western Ghats pa ako se odlučite imate mnogo opcija za planinarenje što zaista preporučujem

vodopad u indijskoj državi Kerala

Park Prirode Periyar – pohod na divlje slonove

Sljedeća destinacija nam je bila Park prirode Periyar koji ima bogatu floru I faunu, te gdje uz lokalne vodiče možete provesti dan tražeći životinje. Mi smo imali sreću te smo vidjeli slonicu s mladim slonićem u šumi, ali i neizostavne majmune, razne ptice I divljač.

vozilo za putovanja po džungli

Zaista bih vam savjetovala da izbjegnete posjete ‘’Utočištima za slonove’’ jer to zaista nisu. Naš vozač zaista nije shvatio kako mi nismo uopće zainteresirani za to pa je stao pored jednog gdje smo vidjeli desetak slonova u lancima kako stoje I čekaju turiste za safari u prirodi. Upravo zbog ovoga me toliko obradovalo kad smo vidjeli tu slonicu I slonića slobodne, a ne kao igračke za turiste jer to uistinu nisu.

vožnja splavima po rijeci

U blizini nacionalnog parka smo imali priliku pogledati predstavu nacionalne borilačke vještine Kalari koja potječe iz 3 stoljeća. te glazbenu predstavu u kojoj se muškarci oblače kao žene.

Alleppey – vodeni labirint

waterways in Kerala

Ako planirate posjetiti ovo područje zasigurno stavite na listu kanale koji se nalaze u okolici grada Alleppey-a, sto će vam dati priliku vidjeti kako lokalci koriste kanale za svakodnevne potrebe kao što su pranje zuba, kupanje te pranje robe. Postoji nekoliko opcija izleta koje ovise o veličini I tipu broda, mi smo se odlučili za manji brod pa smo ujedno imali I priliku razgovarati s vodičem.

sumrak na rižinim poljima

Hrana

Hrana u Indiji je zaista bogatstvo različitih okusa koji su za nas potpuna nepoznanica. U tri tjedna koliko smo bili trudili smo se probati sto vise različitih delicija kojima se većini ne sjećam niti naziva pa pogledajte slike neke od njih.

indijska hrana

Kao sto sam napisala na početku, Indija je jedna od prvih zemalja koja je pobudila moju zelju za putovanjima I iskustvima novih I drugačijih kultura. Nakon odlaska u ovu zemlju I dalje me fascinira njezina različitost, užurbanost života I bogatstvo kulture I koja je na mene zaista ostavila snažan utisak.

indijsko vjenčanje

Na trenutke me oduševila, a na trenutke razočarala I naljutila s mnogobrojnim stvarima koje vjerojatno nikada neću zaboraviti. Ali I to je dio iskustva, zar ne? Indijsko vjenčanje je bilo dobar motiv za posjet toj zemlji.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave