Travel AdvisorTravel Advisor

More zdravlja u kojem nema života

Mrtvo more je zapravo more zdravlja

Mrtvo more (Lotovo more) nalazi se na granici između Zapadne obale Izraela i doline Jordan. Najdublje je slano jezero na svijetu. Slanost mu je 33% što je deset puta slanije od Jadranskog mora.

Čudo prirode

Nalazi se oko 400 m ispod nivoa mora. Njegova najveća dubina je 330 m, najveća širina je 16 km, a najveća dužina 67 km. Površina Mrtvog mora je 810 km². Ovo čudo prirode dosta je manje u odnosu na svoju prvobitnu veličinu, a predviđa se da će vremenom i nestati. Zbog toga trebamo posjetiti ovu destinaciju dok možemo.
Mrtvo more je najslanije more na svetu, ali i najveća depresija u svijetu. Na nekim mjestima grude soli plutaju po površini kao slomljene sante leda.
More se zove mrtvo, jer u njemu, pošto sadrži velike količine soli, nema ribe organizama koji obično žive u morima. Prisutan je jedino veoma mali broj bakterija i mikro gljivica. Legenda kaže da je ime dobilo zbog vjerovanja da je Bog poslao vodu na Sodomu i Gomoru te uništio sve one koji žive u grijehu.
Dalibor Vukmanić

Duga tradicija ljekovite vode

Slana voda i blato na obali Mrtvog mora sadrže mnogo minerala za koje se smatra da su medicinski korisni i terapeutski zdravi. Mrtvo more poznato je još iz doba kralja Heroda i smatra se jednim od prvih lječilišta na svijetu koje privlači svojom osobitošću,
Mrtvo more je hiljadama godina privlačilo posjetioce iz cijelog sveta. Slana voda i blato na obali Mrtvog mora sadrže mnogo minerala za koje se smatra da su medicinski korisni i terapeutski zdravi. Jedinstven mineralni sastav soli i blata Mrtvog mora rezultat je prirodnih fenomena koji su se stvarali tisućljećima, a osim što doprinose smanjenju bora i vidljivih znakova starenja, imaju i ljekoviti utjecaj na dermatološke probleme i kožne bolesti poput psorijaze, seboreje, dermatitisa i sl.,
Drevni Egipćani su koristili blato u procesu mumifikacije, koje se koristi i danas, jer je izrazito bogato mineralima, a sama Kleopatra, koja je uživala u kozmetičkim proizvodima, spravljenim od produkata Mrtvog mora, naredila je da se duž obale proučavaju resursi koje ova ljekovita slana voda nudi.
Dalibor Vukmanić
Za Mrtvo more kažu da je to najveće prirodno lječilište na svijetu. Kupke sa solju Mrtvoga mora, s osamdesetak različitih minerala, potiču funkcije organa koji filtriraju štetne tvari (jetra, bubrezi i koža), odnosno potiču metabolizam i izlučivanje štetnih tvari,
Kada zaplivate u njemu glava i ramena će vam uvijek biti iznad vode, tako da će najzadovoljniji biti neplivači koji ne mogu potonuti. Neobično velika koncentracija soli znači da je voda gušća od ljudskog tela i da je jedino moguće plutati po njoj. Zabranjeno ronjenje i skakanje u vodu kako voda ne bi došla u kontakt s očima.
Previous articleCordoba za uživanje
Next articleNajstarija solana u Europi