Travel AdvisorTravel Advisor

Moskva zimi priča rusku bajku

 

Moskva zimi je Ruska bajka

I kao što slikar svoje platno riše, tako i zima ističe raskoš boja i ljepotu okruženja. Moskva zimi je grad kojeg treba doživjeti.

Za putovanje se nisam posebno pripremila. Pogledala sam kratke video reportaže, i ostavila očekivanja kod kuće. Jedino sam redovito pratila vremensku prognozu, i spakirala se u skladu s njom.

Let je bio direktan iz Zagreba, u trajanju od 3 sata. Mali aviončić Aeroflota, krenuo put sjevera. U poslijepodnevnim satima sletjeli smo na aerodrom Sheremetyevo, 20 km udaljen od centra grada i na moje iznenađenje, vrlo brzo obavili proceduru ulaska u zemlju. Pritom je najvažnije da vodite računa o papiriću koji vam pečate, bez kojeg ne možete ući u zemlju, prijaviti se u hotel, i bez kojeg definitivno ne možete izaći iz zemlje. Najbolje je, držati ga u putovnici.

S busom smo prije dolaska u hotel krenuli u panoramski razgled grada, uz vodiča od kojeg se moglo čuti puno toga o Rusiji i Moskvi, nekada i danas. Ova najveća zemlja na svijetu broji 146 milijuna, od čega u Moskvi živi oko 12 milijuna ljudi.

Moskva zimi je bajka

Dolazimo u centar gdje pješice obilazimo najljepše i najimpresivnije dijelove Moskve. Stvarno mogu reći da slike ne mogu dočarati tu ljepotu. Prava ruska bajka. Prolazimo kroz poznatu moskovsku ulicu Tverskayu gdje ima uličnih zabavljača u narodnoj nošnji. No budite oprezni. Naime, kraj zabavljača nalaze se i „mangupi“ koji će vas vrlo rado poslikati. Nakon što im date mobitel, ne žele vam ga više vratiti bez novčane naknade od barem 500 kuna.

Razgledavanje je u smjeru Crvenog trga, gdje se nalazi veličanstvena katedrala sv. Vasilija Blaženog, Lenjinov mauzolej, i brojni štandovi s kuhanim vinom i lunaparkom.
Grad je usprkos svojoj veličini, snijegu i hladnoći
( -6 do -13 ) izuzetno dobro očišćen i čist. Svaki kutak grada je okićen, milijuni lampica, kuglica i borova.

Blještavilo i raskoš.

Na putu prema autobusu prolazimo ispred Boljšoj teatra, saznajem da najjeftinija karta za predstavu, u ovo vrijeme košta 250 eura.
Hotel se nalazi 15 minuta metroom od centra grada, prepun sadržaja, i restorana s raznim kuhinjama, ruskom, europskom, azijskom. Obrok po osobi je oko 70 kn. U blizini hotela nalazi se Ismailovska tržnica, buvljak na kome se može kupiti bunda, šubara, babuška, oružje kao npr. kalašnjikov i ostali suveniri tipični za Rusiju.

 

Idućih dana obilazili smo najpoznatije dijelove grada, Kremlj i njegove zidine, smjenu straže, panoramski razgled grada iz jedne dječje robne kuće, zgradu KGB-a, najveću pravoslavnu katedralu na svijetu – Katedralu Krista spasitelja, moskovsko sveučilište Lomonosov, stari dio grada Arbat, ekskluzivnu robnu kuću GUM, hotel Kozmos sa svojih 1777 soba, muzej kozmonautike ( možete vidjeti kako su Sovjeti putovali u svemir ), toranj Ostankino ( nekoć najviši toranj na svijetu), obilazili metro stanice.

Moskovski metro

Moskovski metro je najljepši na svijetu. Remek djela arhitekture, koje treba obavezno uvrstiti u razgled. Od 196 stanica, 44 stanice imaju status objekta kulturne baštine i svaka ima svoju priču. U metrou nema koševa za smeće, osiguranje pregledava putnike s koferima, nema nigdje papirića, zašaranog zida, nema beskućnika. Svuda mramor.
Majakovskaja, Komsomolskaja, Kijevskaja, samo su neke od stanica koje će vas ostaviti bez teksta.

Doček Nove godine

Novogodišnji doček na trgovima počinje posebnom regulacijom metroa, zatvaranjem pojedinih stanica u centru, ograđivanjem centra, pa u okolnim restoranima i ulicama , u skladu s time možete birati zabavu prema vlastitim preferencijama. Vatromet se organizira čak i ispred hotela.

Za kraj putovanja predlažem odlazak u Sergijev Posad, udaljen oko 80 km od Moskve. Tu se nalazi samostan Trojstvena lavra svetog Sergeja koji je uvršten i na Popis svjetske baštine. Nakon razgledavanja možete se okrijepiti u obližnjem restoranu uz prava ruska jela, kao što su ruska salata, boršč ( juha od govedine, cikle, zelja i krumpira s malo vrhnja ), palačinke.
S ovime je moje putovanje završilo, a gradovi će mi ostati u sjećanju kao prava snježna ruska bajka pogotovo Moskva zimi.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleOriginalni božićni pokloni koji će oduševiti svakog putnika
Next articleBožićni sajmovi u Europi koje želiš posjetiti