Travel AdvisorTravel Advisor

Muzej krapinskih neandretalaca kojeg biste svakako trebali posjetiti

Povijesni lokalitet od svjetskog značaja manje od sat vremena udaljen od hrvatske metropole.

Muzej krapinskih neandertalaca

Skloni smo vjerovati kako se povijesni lokaliteti od svjetskog značaja zasigurno nalaze u inozemstvu. Muzej krapinskih neandertalaca je iznimka.  Jer, kako bi se nešto od svjetskog značaja nalazilo u Lijepoj našoj? Ako bismo morali istaknuti jednu lokaciju u Hrvatskoj koja apsolutno opovrgava takve tvrdnje to bi svakako bilo nalazište ostataka krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom brdu.

 

Na tom lokalitetu hrvatski znanstvenik i istraživač Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao je čak devet stotina fosilnih ostataka neandertalaca. To je uvjerljivo najbrojnija i najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka prikupljena na jednom lokalitetu. I da, zbog toga, ali i brojnih drugih doprinosa znanosti, ovo nalazište je svakako od svjetskog značaja.

Multimedijalni sadržaj

Muzej krapinskih neandertalaca je puno više od samih izložaka pronađenih ostataka. Na multimedijalan i interaktivan način dočaran je svakodnevni život tih nekadašnjih stanovnika. Film koji se može pogledati na samom ulazu u muzej odmah daje do znanja da se ne radi o uobičajenom muzeju. U njemu su prikazani svi aspekti surovog života neandertalaca, ali također, imamo i priliku vidjeti kako su bili puno napredniji nego što bi očekivali.

 

Iz svih pronađenih ostataka nedvojbeno je da su krapinski neandertalci živjeli i funkcionirali kao zajednica. Brinuli su o starijima i nemoćnima, izrađivali oruđe, odjeću pa čak i glazbala. Najstariji nakit na svijetu, onaj od orlovih kandži, pronađen je upravo tu u Krapini s ostacima neandertalaca. Tijekom istraživanja ovog lokaliteta po prvi puta u povijesti upotrijebljen je rendgen za analizu fosilnih kostiju i to tek nekoliko godina nakon njegovog izuma.

 

Nalazište Hušnjakovo,

Cijeli prostor muzeja priča priču. Svaki detalj osmišljen je kako bi uključio sva osjetila posjetitelja. Ovako važno nalazište zasluženo je dobilo i muzej koji je na svjetskoj razini. Posjetite ga bilo koji dan u tjednu i bit će vam jasno zašto se nalazi na popisu lokacija brojnih turista koji posjećuju Hrvatsku.

 

Fotografije: Damir Fabijanić

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleKoja je razlika između putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od otkaza ?
Next articleNajbolje poučne staze Zagrebačke županije