Travel AdvisorTravel Advisor

Paklenica – kada poželim pobjeći iz grada i osjetiti miris divljine

Kada poželim pobjeći  iz grada i osjetiti miris divljine moj izbor su planine. Definitivno nije za one koji ne vole hodanje i ruksake na leđima, a svima vama koji ipak želite odlutati i stopiti se s prirodom toplo preporučam.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica obuhvaća područje prepoznatljivih kanjona Velika i Mala Paklenica, okomito urezanih u južne padine planine Velebit. Sazdana od krša, Paklenica obiluje najrazličitijim stjenovitim «skulpturama». Na području Parka postoji 150-200 km staza i putova, od turističkih, koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manite peći, šumarske kuće „Lugarnice“ i planinarskog doma,  do planinarskih koji vode  do najviših velebitskih vrhova. Putovi u Parku obilježeni su tablama i markirani planinarskim oznakama.

Starigrad Paklenica mjesto gdje s jedne strane uživate u mirisu mora pri polasku u brdsku avanturu, dok s druge nestajete u visinama okruženi šumom, brdima i prekrasnim stjenama.

Pješačenjem po Paklenici

Put nas je vodio do Ramića. Hodali smo oko, 3 sata jer i nismo grupa koja juri. Više volimo uživati u prirodi i dobrom društvu. Prvi dio puta malo je zahtjevniji zbog uspona nekih 20-ak minuta, a onda se nađete u tunelima koje krošnje drveća blagonaklono daju svima. Prva postaja je Lugarnica. Tamo smo se okrijepili, popili koju i krenuli dalje put planinarskog doma. Nakon toga još kojih 10-ak minuta i stižemo na naše odredište. Tu sve nestaje. Veseli domaćin, rakija, ostali putnici, druženje… Spontana radost i veselje…volim planine..miris i taj svježi zrak…
Paklenicu možete upoznati jedino pješačenjem. I vjerujte da se isplati svakog koraka. Kada dođete do svog cilja koji god izbrali sve nestaje. I bol u mišicima i brige iz vaše glave.
Ovdje vrijeme ima neku drugu dimenziju.
Svakako ću se vratiti jer ima još toliko toga za istražiti na ovom prekrasnom mjestu. Svakako posjetite Manitu peć, špilju koja obiluje špiljskim ukrasima. Ali svakako se prije najavite i informirajte jer ne radi baš svaki dan i u svako vrijeme.
Smatram da ponekad riječi nisu dovoljne. Slike govore i više od riječi.
by Cornelia Mađer

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNajbolje lokacije za promatranje zvijezda u Hrvatskoj
Next articleJeftini letovi u doba Korone