Travel AdvisorTravel Advisor

Paklenica-kada poželim pobjeći iz grada i osjetiti miris divljine

 

Paklenica. Kada poželim pobjeći  iz grada i osjetiti miris divljine moj izbor su planine. Definitivno nije za one koji ne vole hodanje i rusake na leđima, a svima vama koji ipak želite odlutati i stopiti se s pirodom toplo preporučam.

Nacionalni park Paklenica obuhvaća područje prepoznatljivih kanjona Velika i Mala Paklenica, okomito urezanih u južne padine planine Velebit. Sazdana od krša, Paklenica obiluje najrazličitijim stjenovitim «skulpturama». Na području Parka postoji 150-200 km staza i putova, od turističkih, koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manite peći, šumarske kuće „Lugarnice“ i planinarskog doma,  do planinarskih koji vode  do najviših velebitskih vrhova. Putovi u Parku obilježeni su tablama i markirani planinarskim oznakama.

Starigrad Paklenica mjesto gdje s jedne strane uživate u mirisu mora pri polasku u brdsku avanturu, dok s druge nestajete u visinama okruženi šumom, brdima i prekrasnim stjenama.
Put nas je vodio do Ramića. Hodali smo oko, 3 sata jer i nismo grupa koja juri.Više volimo uživati u prirodi i dobrom društvu.Prvi dio puta malo je zahtjevniji zbog uspona nekih 20tak minuta, a onda se nađete u tunelima koje krošnje drveća blagonaklono daju svima. Prva pistaja je Lugarnica. Tamo smo se okrijepili, popili koju i krenuli dalje put planinarskog doma. Nakon toga još kojih 10 tak minuta i stižemo na naše odredište. Tu sve nestaje. Veseli domaćin, rakija, ostali putnici, druženje… Spontana radost i veselje…volim planine..miris i taj svježi zrak…

Paklenicu možete upoznati jedino pješačenjem. I vjerujte da se isplati svakog koraka. Kada dođete do svog cilja koji god izbrali sve nestaje. I bol u mišicima i brige iz vaše glave.

Ovdje vrijeme ima neku drugu dimenziju.
Svakako ću se vratiti jer ima još toliko toga za istražiti na ovom prekrasnom mjestu. Svakako posjetite Manitu peć, špilju koja obiluje špiljskim ukrasima. Ali svakako se prije najavite i informirajte jer ne radi baš svaki dan i u svako vrijrme.
Smatram da ponekad riječi nisu dovoljne. Slike govore i više od riječi.
Pogledajte i pretplatite se na naš YouTube video kanal.
by Cornelia Mađer
Previous articleŠolta: Mali otok pored Brača koji svi nezasluženo zaobilaze (a ne bi trebali)
Next articlePlaže i život na Sejšelima