Nacionalni park Risnjak obilježava 30 godina od otvaranja poučne staze Leska

Autor članka:
Podijeli:

Ove godine Nacionalni park Risnjak obilježava 70 godina osnutka nacionalnog parka, ali i još jednu važnu obljetnicu – 30 godina od otvaranja poučne staze Leska.

Krenete li prema nacionalnom parku Risnjak, turistička signalizacija vodi vas u Crni Lug, točnije Bijelu Vodicu, na glavni ulaz u nacionalni park. Ovdje počinju staze prema vrhu Velikog Risnjaka – Horvatova ili staza kroz Lesku pa preko Markova brloga. Po obje staze do vrha je potrebno oko tri sata uspona, a toliko i za povratak. Za posjetitelje koji nisu u planinarskoj kondiciji ovdje, na 680 metara nadmorske visine je i početak poučne staze Leska.

Do dana njenog otvaranja, 04. lipnja 1993., u hrvatskim nacionalnim parkovima nije bilo niti jedne poučne staze. Zahvaljujući zalaganju gospodina Željka Štahana, NP Risnjak prvi je nacionalni park koji je dobio sadržaj ovakve vrste.

Poučna staza Leska
© M. Vrdoljak

Kao što je već spomenuto, poučna staza “Leska” dovršena je i predana na javno korištenje 04. lipnja, uoči svjetskog Dana zaštite okoliša. Time se željelo pridonijeti naporima pozitivnog usmjeravanja odnosa ljudi prema prirodi.

Duljina Leske je 4200 metara, kružnog je oblika, a visinske razlike su minimalne

Uređeni putevi omogućuju prolaženje svakom posjetitelju bez obzira na dob ili kondiciju, a preporučuje se tek sportska obuća. Obilazak je moguć cijele godine. Čarobna je u proljeće kada se priroda budi, a ljeti njena hladovina osvježava. Miris i boje jeseni također imaju svoju čar, a Leska je prohodna i sigurna čak i većinu zime.

Leska zimi

Staza je cijelim svojim dijelom obilježena informacijskim tablama. Na njih 23 je dotaknuta značajna flora i fauna Nacionalnog parka Risnjak kao i kulturno nasljeđe ovog kraja, a sve je prevedeno i na engleski jezik.

Prolazeći ovim putem odmah na početku možete saznati nešto o šumi. Ipak one predstavljaju temeljni fenomen zaštite u NP Risnjak. Prekrivaju 92% površine parka, a u visinskom pojasu od doline rijeke Kupe pa do vrhova Risnjaka i Snježnika razvijeno je 14 šumskih zajednica. Ovdje možete upoznati karakteristike ponikvi te vegetacije u njima, saznati kako nastaju gorske livade, naučiti o medvjedu, vuku, risu te vidjeti kako je izgledalo seosko domaćinstvo (tipična ruralna arhitektura ovoga kraja) i još mnogo toga.

Stazu možete proći samostalno ili rezervirati stručno vođenje

Kroz stručno vođenje možete saznati puno više od čuvara prirode i vodiča nacionalnog parka. Osim stručnog vođenja, ovdje se provodi i program šumske pedagogije. Cilj ove metode je kroz igru i u prirodnom okruženju dočarati mogućnost učenja, probuditi zanimanje i veselje prema šumi, ohrabriti ljude za promjenu ponašanja. Igre zasnovane na temeljima šumske pedagogije su: “Gusjenica”, “Slijepa staza”, “Traženje tragova životinja”, “Miris šume” i druge. Program šumske pedagogije zanimljiv je djeci, ali i odraslim polaznicima.

Školska pedagogija na poučnoj stazi Leska

Program škole u prirodi odvija se na četiri tematska stajališta na području poučne staze Leska: flora, fauna, kulturna baština i velike zvijeri. Učenici aktivno sudjeluju u mikroskopiranju, promatranju živog svijeta u kapljici vode, snalaženju u prostoru i slično, a zatim se pristupa rješavanju radnih listića.

Škola u prirodi

Osim učenja, u neposrednoj blizini nalazi se mali adrenalinski park za djecu stariju od četiri godine. Sastoji se od devet elemenata postavljenih na 1,5 metara visine, a posjeduje europski certifikat ISO 17 02 prema standardu En15 567-1.

Adrenaliski park

Lesku možete obići i biciklom. Na glavnom ulazu možete iznajmiti mountain ili e-bike i zaputiti se u laganu vožnju.

Za posjetitelje koji borave duže na području nacionalnog parka ili su uključeni u neki od edukativnih ili volonterskih programa smještaj je moguć u novootvorenom hostelu Crni Lug koji je udaljen dva kilometra od glavnog ulaza u park. Rezervacija smještaja: hostel@np-risnjak.hr.

Hostel Crni Lug


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave