Nacionalni park Risnjak: Otkrijte izvor Kupe i prekrasno selo Razloge

Autor članka:
Podijeli:

Risnjak je Nacionalnim parkom proglašen 15. rujna 1953. godine te je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Područje Nacionalnog parka Risnjak (cca 6.400 ha) pripada dinarskom planinskom sustavu te tvori prirodnu vezu između Alpi i Dinarida. Ovaj tipično krški pojas karakterističan je prema specifičnim geološkim, geomorfološkim i hidrološkim značajkama. Reljefom parka dominiraju krški oblici kao što su škrape, ponikve, špilje i jame koji su posljedica relativno nedavne klimatske i hidrološke aktivnosti. Izvor Kupe koji se nalazi unutar parka predstavlja jednu od najvrjednijih značajki krša. Šume su glavni prirodni fenomen na području parka. Područje parka je područje rasprostiranja velikih zvijeri kao što su vuk, medvjed i ris.

Velikih 70 godina nacionalnog parka Risnjak nije jedina obljetnica, ove godine obilježava se i 60 godina zaštite izvora rijeke Kupe koji je 1963. godine proglašen geomorfološkim spomenikom prirode.

Izvor Kupe i selo Razloge posebnost su Nacionalnog parka Risnjak

Izvor Kupe jedan je od vrlo zanimljivih krških izvora čija voda izlazi na površinu iz dubine veće od 154 metra. Smaragdni izvor nalazi se ispod litice visoke oko 250 metara, privlači svojim ljepotom, ali i neotkrivenim zagonetkama i neistraženim pretpostavkama o njegovoj dubini i nastanku.

Izvor Kupe
© M. Vrdoljak

Razloge se nalaze iznad izvora Kupe s njene desne (istočne) strane. Od tamo se pruža pogled na cijelu dolinu gornje Kupe s njenim zaselcima, na uzvisine i crkvice Sv. Gore i Hriba, duboko usječen prodor Sušice te na okomite stijene Borovške gore u Sloveniji.

Selo je ujedno i jedno od ishodišta prema izvoru rijeke Kupe. Do sela Razloge dolazi se cestom Crni Lug – Gerovo, s koje nakon Malog Sela treba skrenuti desno na usku asfaltnu cestu, da bi se nakon 8 kilometara došlo do Razloga. Ovdje se nalazi veliko parkiralište, a stotinjak metara dalje info punkt i centar za posjetitelje, gdje počinje planinarska staza. Put se do izvora Kupe najprije blaže, a zatim strmo spušta, presijecajući  pri dnu kanjon Krašićevicu. Kanjon je većinu godine prohodan, ali za velikih kiša i u proljeće zbog topljenja snijega nabuja pa zbog velikih količina vode predstavlja prepreku pri posjetu izvoru Kupe.

Centar za posjetitelje “Goranska kuća znanja”, smješten u staroj seoskoj školi, čuva memoriju sela Razloge i njegovih potomaka. Ovdje se aktivno prezentira ovdašnje nasljeđe i osvještava važnost njegova očuvanja, ali i stvara platforma za širenje znanja o posebno važnim prirodnim vrstama s područja NP Risnjak, putem stalne izložbe.

Selo Razloge, Nacionalni park Risnjak

Objekt u kojemu je smješten centar za posjetitelje “Goranska kuća znanja” izgrađen je od kamena i drveta i izvorno je bio seoska škola. U prizemlju se nalazi prostor za projekcije, prostor za druženje i edukacijske radionice te izložbena dvorana. Manja prostorija prizemlja u cijelosti je namijenjena interpretaciji.

Odmah kod glavnog ulaza nalazi se izložba Natura 2000 kao zidna interpretacijska grafika koja posjetitelja uvodi u glavnu temu Natura 2000 vrste NP Risnjak i prikazuje svih 28 vrsta. U potkrovlju je smještena inovativna izložba koja predstavlja sedam odabranih Natura vrsta: risa, vuka, medvjeda, tankovratog podzemljara, skopolijevu guštarku, planinski kotrljan i žutu sirištaru. Vrste su predstavljene sa sedam interaktivnih interpretacijskih izložaka slobodno postavljenih u prostoru.

 

Prezentacijska i projekcijska dvorana “Priča o šindri” je pod-tema prezentirana fotografijama koje pokazuju cjeloviti proces izrade šindre. Na zidovima su interpretacijske zidne grafike koje prezentiraju podteme “O Razlogama nad Kupom” i “Goranska kuća”.

Priča o Šindri

U malom interpretacijskom prostoru nalaze se zidne interpretacijske grafike koje prezentiraju temu “Košnja trave” kroz dopunske teme “Dva načina brušenja kose”, “Pokošena trava” i “Košnja trave danas” te temu “Tradicija pčelarstva” koja se razrađuje dopunskim temama “Proljetno skupljanje nektara”, “Doba vrbe i voćna paša”, “Pčelarstvo na jeli” i “Pčelinji ples”.

Izložbena postava Pčelinji ples

Ovog puta vas pozivamo u Razloge i na izvor rijeke Kupe, a sljedeći put ćemo vas upoznati s još nekim novim i zanimljivim lokacijama u Nacionalnom parku Risnjak.

Ljudi na izvoru Kupe

Nacionalni park Risnjak logo

Gorski kotar logo

Turistička zajednica Kvarnera logo


Autor naslovne fotografije: © B. Kristinić

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave