Nacionalni park Una: doživite novu avanturu!

Autor članka:
Podijeli:

Nacionalni park Una prostire se na 19.800 hektara. Pojedini lokaliteti udaljeni su jedan od drugog i po nekoliko kilometara, razdvojeni prirodnim barijerama, a do svih posjetilačkih zona se može doći vlastitim vozilom. Nacionalni park Una predstavlja pravi raj za ljubitelje aktivnog turizma, kulturne baštine, dobre hrane, prirode i druženja, a da biste stekli pravi dojam i doživjeli rijeku Unu i Park kroz njegov cjelokupni koncept, planirajte nekoliko dana koji će biti ispunjeni zanimljivim sadržajima.

Do Štrbačkog buka nekada je vodio makadamski put koji je sada asfaltiran u dužini od 5,2 kilometara, a samim time je najveća atrakcija NP Una postala još dostupnija i zanimljivija turistima. Stotinama metara duga šetnica s drvenim stepenicama i rukohvatima posjetiteljima omogućava lakši pristup atraktivnom buku, dok mali vidikovci duž staze pružaju bolji pogled.

Slapovi
© NP Una

Što sve možete vidjeti?

Nedaleko od Štrbačkog buka, nalazi se Kulen Vakuf, mjestašce koje odiše mirom, tišinom i gostoljubivošću ovdašnjeg stanovništva. Nekada se zvao Džisr-i-kebir, što u prijevodu znači Veliki most i spada u niz mjesta koja su nastala još za vrijeme turske uprave u BiH.

Uzvodno od Kulen Vakufa, u naselju Martin Brod, svojom iznimnom ljepotom očaravaju još jedni nevjerojatni vodopadi. Milančev buk i mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena koji se prostiru kroz naselje do ušća rijeke Unac u Unu. Na području Martin broda nalazi se Martina staza za pješačenje i rekreaciju. Staza je duga oko 3 kilometara i većim dijelom ide uz rijeku Unu, a ovisno od fizičke spremnosti možete se zaputiti i na put Pod gredu, u dužini od oko 8 kilometara koji je zahtjevniji, ali vrijedan svakog pogleda.

Martin Brod
© NP Una

48. Internacionalna Turistička Una Regata

Blizu Martinbrodskih vodopada nalazi se piknik zona Lučica – multifunkcionalno područje uređeno za kampiranje s novoizgrađenim sanitarnim čvorom. Na istom mjestu se okuplja i započinje 48. Internacionalna Turistička Una Regata.

Nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, Una Regata se vraća u punom sjaju u terminu od 27. do 30. srpnja pa je zadnji tjedan sedmog mjeseca rezerviran za ovaj adrenalinski doživljaj u okruženju najprivlačnijih dijelova Une. Plovidba se odvija na tradicionalnim rutama od Martin Broda, preko Štrbačkog buka pa do Bihaća i Bosanske Krupe.

Regata
© NP Una

Program započinje 27. srpnja uvečer okupljanjem učesnika u piknik zoni Lučica uz svečano otvorenje regate i kulturno-zabavni program. Nakon noćnog odmora, u ranu zoru 28. srpnja starta prva etapa i plovidba unske karavane do Štrbačkog buka. Na istoj lokaciji vas očekuju zabava, animacije i nagradne igre. Treći dan unske regate, 29.07., plovi se od Štrbačkog buka do Grada Bihaća. Doček unske regate u Bihaću je uvijek poseban doživljaj uz bogat program, tradicionalne skokove s Gradskog mosta, blobbing natjecanje i glazbeni spektal na Gradskoj otoci u Bihaću. Zadnji dan unske regate rezerviran je za plovidbu od Bihaća do Bosanske Krupe, proglašenje najveselijih rafting ekipa, izbor Unske sirene i Neptuna Una regate, kao i zabavu uz muziku, druženje i sumiranje doživljaja.

Priuštite si nekoliko dana uživanja u ljepotama ovog podneblja i doživite nezaboravnu avanturu u okruženju najprivlačnijih dijelova rijeke Une.

Dobrodošli su planinari i biciklisti, ali i ribolovci

Stari grad Ostrovica u magli

Pored vodenih sportova, raftinga i kajakarenja, prostranstva NP Una prikladna su i za planinarenje i biciklizam. Na području Nacionalnog parka nalazi se niz označenih planinarskih staza, a neke od njih su Putevima prošlosti i Putevima ljekobilja koje vode do posjetiteljske zone Štrbački buk. Staza zvana Bunari vodi od Kulen Vakufa do Starog grada Ostrovica koji je srednjovjekovni i osmanski grad, a nekad sjedište samostalnih bosanskih vladara koji je izgrađen tokom 15. stoljeća na temeljima stare građevine iz Rimskog vremena. Zatim, Klišević kula (ulaz br. 2 – Ćukovi) do Štrbačkog buka, Gorjevac (ulaz br. 1) – Štrbački buk, Štrbački buk – Crno vrelo (pješačenje koje iziskuje bolju kondicijsku formu).

Stari grad Ostrovica

Također, bitno je istaknuti novootvorenu i označenu rekreativnu stazu “Dobrih vibracija” koja se nalazi u posjetiteljskoj zoni Štrbački buk gdje se kreće kružnom rutom dužine 19 kilometara. Staza je prikladna za trčanje, šetnju, ali i bicikliranje za one malo vještije i hrabrije.

No, i kao ribolovac ovdje ste dobro došli. Uputite se u lov na skrivena blaga rijeke Une i Unca. Ribolovna sezona na pastrmku i mušičarenje počela je 1. ožujka, a od 1. svibnja otvoreni su svi reviri za ribolov. Iskušajte svoj ribolovni zanat u mušičarenju i prijavite se za međunarodno natjecanje u mušičarenju, koje NP Una organizira u lipnju i listopadu u ribolovnim revirima br. 1 Martin Brod i br. 1B  Kulen Vakuf, na obje rijeke.

Svaki kutak ove zemlje vodenih čarolija možete istraživati kroz šetnju, spuštajući se niz rijeku ili na kotačima, na vama je da odaberete, a zabava je zagarantirana.

Pogled na nacionalni park Una
© NP Una

Nacionalni park “Una”:

Priroda
© NP Una

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave