Travel AdvisorTravel Advisor

Najbolji kvartovi za boravak Rimu

Vječno pitanje je gdje boraviti u vječnom gradu

Pronalaženje najboljeg prostora za boravak u Rimu može biti zahtjevan zadatak. Pogotovo je teško odlučiti gdje se smjestiti kad prvi put dođete ovdje. Rim ima mnogo lijepih četvrti, ali interesi, i financije ljudi znaju itekako varirati. U ovom članku reći ćemo nešto o najboljim dijelovima grada (kvartovima) za boravak u Rimu kako bi vam pomogli pri planiranju Vašeg odmora. Ovisno o vašim preferencijama, neki od najboljih kvartova za boravak u Rimu su:

Trastevere

Poznati kvart po  uskim ulicama i živahnoj noćnoj sceni. Kvart je popularno odredište za mlade putnike. Ima puno restorana, barova i trgovina te je vrlo živahan. Trastevere je jedno od najljepših mjesta za boravak u Rimu. Lijepa srednjovjekovna četvrt s izvrsnim restoranima, lijepom baroknom arhitekturom, uskim kamenim ulicama i šarmantnim trgovima. Ako tražite mirno područje nedaleko od povijesnog centra, onda je Trastevere pravo mjesto za vas. Odavde možete jednostavno posjetiti Koloseum, Panteon, fontanu Trevi, trg Piazza Navona, forume i ostale atrakcije u povijesnom centru. Međutim, ako planirate vidjeti sve turističke atrakcije u Rimu, morat ćete koristiti javni prijevoz. Hoteli u Trastevere su malo povoljniji nego u povijesnom centru.

Monti

Kvart u središnjem dijelu Rima, smješten između Koloseuma i bazilike Santa Maria Maggiore. To je povijesna četvrt koja se razvila tijekom 19. stoljeća, a danas je poznata po svojim ulicama popločanim kamenjem, uskim prolazima i živopisnim trgovima. Monti je četvrt koja je postala popularna među umjetnicima, intelektualcima i trendseterima. U njoj se nalazi mnogo umjetničkih galerija, butika, restorana i barova, a sve to doprinosi njezinom autentičnom i živopisnom šarmu. Blizu je mnogih znamenitosti u Rimu, uključujući Koloseum, Forum Romanum, Panteon i fontanu di Trevi. Zbog toga je to odličan kvart za boravak  ako želite biti u blizini svih glavnih atrakcija, ali istovremeno uživati u opuštenoj i autentičnoj atmosferi. Monti također ima dobru povezanost s javnim prijevozom, što ga čini vrlo praktičnim za istraživanje ostatka grada.

Testaccio

U središnjem dijelu Rima, smješten je južno od Aventina i oko 2 km udaljen od Koloseuma. Ovaj kvart bio je nekad radničko naselje, ali se danas razvio u popularnu četvrt s autentičnom talijanskom atmosferom. Testaccio je poznat po svojim tržnicama, restoranima i noćnom životu. Na primjer, Mercato di Testaccio je poznata tržnica koja nudi lokalne proizvode, uključujući svježe voće i povrće, ribu, meso i sireve. Također možete pronaći neke od najboljih restorana u Rimu u Testacciju, uključujući i one koji poslužuju autentičnu rimsku kuhinju. Ima i bogatu povijest. Tu se nalazi Piramida Cestija, antički spomenik s kraja 2. stoljeća prije Krista, kao i rimsko groblje te druge povijesne znamenitosti. U kvartu se nalaze neki od najboljih klubova u gradu, kao što su Akab i Caffe Latino.

Pigneto

Nalazi se u istočnom dijelu Rima, između San Giovanni i Prenestina. Ovaj kvart je nekada bio industrijski dio grada, ali se danas razvio u hipstersku četvrt s alternativnom umjetničkom scenom. Pigneto je poznat po svojim živopisnim grafitima i umjetničkim instalacijama. U ovom kvartu se nalazi i nekoliko umjetničkih galerija, kao i nekoliko barova i restorana koji privlače mlađu publiku.

U Pignetu se nalazi i nekoliko parkova i zelenih površina, što ga čini idealnim mjestom za šetnju i opuštanje. Također, ovaj kvart je poznat po Mercato del Pigneto, gdje se prodaju svježe namirnice i lokalni proizvodi. Vrlo je dobro povezan s javnim prijevozom. U blizini se  nalaze glavne željezničke postaje, a do centra grada možete stići tramvajem ili autobusom. Sve u svemu, Pigneto je odličan kvart za boravak u Rimu

Prati

Villa Borghese

Nalazi se sjeveroistočno od Termini kolodvora. Ovaj kvart poznat je po svojim luksuznim buticima i ekskluzivnim restoranima, te se često smatra jednim od najprestižnijih dijelova grada. Poznat je po svojim prekrasnim palačama i arhitekturi, a posebno se ističe ulica Via Veneto, koja je nekada bila središte Rimskog društvenog života. Tu su smješteni neki od najpoznatijih hotela u Rimu, kao što su Baglioni Hotel Regina, Aldrovandi Villa Borghese, Grand Hotel Plaza i drugi.

U kvartu se nalaze i neka od najvećih muzeja u Rimu, uključujući Muzej suvremene umjetnosti i Muzej Borghese, koji sadrže velike zbirke umjetničkih djela iz različitih razdoblja.

Stari grad (Povijesni centar)

Možda najbolji kvart za turistički boravak u Rimu nesumnjivo je njegov povijesni centar – područje oko Pantheona, Campo Fiori i Piazza Navona. Povijesni centar (Il Centro Storico) je sve što ste ikad sanjali o Rimu: antičke ruševine, barokna arhitektura, stare crkve, šarmantni trgovi i vijugave srednjovjekovne ulice. Ovdje ćete pronaći najljepše trgove i fontane, koji su okruženi nevjerojatnim znamenitostima. Boravak ovdje osigurava da ste unutar pješačke udaljenosti od većine glavnih atrakcija u Rimu. Hoteli u ovom području obično su mali i vrlo skupi. Ali ako želite biti udaljeni nekoliko minuta hoda do većine glavnih atrakcija u Rimu, ne možete zaobići ovu lokaciju.

Termini

Stanica Termini je glavno sjecište prijevoza u centru grada i glavna željeznička stanica u Rimu. Osim toga, ovdje dolaze brzi vlak i autobus s aerodroma. Također, ovdje se zaustavljaju autobusi koji nude turističko razgledavanje grada. U neposrednoj blizini postaje Termini nalazi se labirint užurbanih ulica s jeftinim trgovinama i tržnicama. Kad se odmaknete od postaje, naći ćete hotele i restorane na gotovo svakoj ulici i za svačiji džep. Što se tiče znamenitosti, ovo područje nije blagoslovljeno s mnogo, a nije ni osobito šarmantno. Nećete naći istu atmosferu kao u Povijesnom centru ili Trastevereu. Dvije najveće atrakcije koje možete vidjeti ovdje su Bazilika Santa Maria Maggiore i Dioklecijanove kupke. Zbog broja hotela u neposrednoj blizini, sobe su vrlo pristupačne. Iako je stopa kriminala općenito jako niska, manji prijestupi (osobito džeparenje) češći su na ovom području. Termini su idealno mjesto za ljude koji žele uštediti i koji žele mobilnost.

Navedene su neke od najboljih četvrti za boravak u Rimu, s ciljem kako bi imali bolju predodžbu o tome gdje želite ostati tijekom vašeg posjeta. Nemojte se zastrašiti popularnosti ovog grada. Uz pomno planiranje možete pronaći prilično dobre ponude za smještaj u Rimu, čak ako putujete i s manjim budžetom.

Rim je jedan od najfascinantnijih svjetskih gradova

Bez obzira na to gdje se odlučite odsjesti, u njemu ćete se dobro provesti. Budući da postoji toliko toga za vidjeti i raditi u Rimu, preporučujemo vam boravak od minimalno 4 do 5 noćenja.

Travel Advisor – Europa

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

 

Previous articleDonosimo popis najljepših prijevoja idealnih za ljetni road trip po Alpama
Next articleKako isplanirati putovanje na Amalfi?