Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li koja je najljepša kavana u Beču?

Café Central, Beč

Kultura bečkih kavana od 2011. godine na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne baštine. Tko god je ikada bio u Beču dobro zna da su kavane u ovom gradu jedna zaista posebna priča. Jednom sam, ne sjećam se točno gdje, pročitala kako su bečke kavane mjesta na kojima u sjajnoj atmosferi saznaš sve novosti i popiješ odličnu kavu, a na kraju ti naplate samo kavu.
Kavana u srcu Beča

Priča o Café Central

N ajljepša kavana u Beču i treća najljepša u čitavom svijetu. Kavani u kojoj su se, uz kavu i cigare, okupljali neki od najvećih umova 19. stoljeća, poput Sigmunda Freuda, Arthura Schnitzlera, Lava Trockog, Petera Altenberga, počela je 1876. godine.
Kao što sugerira samo ime, Café Central smjestio se u samom centru Beča, u Herrengasse, ulici koja je ime dobila po njemačkoj riječi “Herren“, što je referenca na plemiće koji su u njoj sagradili svoje raskošne domove, u želji da budu što bliže Hofburgu i carskom dvoru. Tu su prekrasne palače Herberstein, Wilczek, Batthyány, Trauttmansdorff, DaunKinsky i naravno Palais Ferstel – dom Caféa Central.

Palača Ferstel

ulaz u cafe central
Palača Ferstel komadić je Italije u srcu Beča. Zamisao je Heinricha von Ferstela, koji se s putovanja po Italiji vratio prepun nadahnuća, te između 1856. i 1860. godine sagradio kuću koja je veličanstveni primjer velike gospodske kuće (Gründerzeit mansion house), kombinirajući elemente venecijanske i firentinske arhitekture i umjetnosti iz razdoblja Trecento. Zgrada nije bila zamišljena kao gradska palača u tradicionalnom smislu, već kao dom središnje banke i burze. Ime Palais Ferstel dobila je tek 1982. godine.
Ferstel se zalagao za upotrebu prirodnih materijala, a samo je najfiniji kamen bio dovoljno dobar. Čvrsta vrata od kovanog željeza djelo su kujundžija, a pročelje je ukrašeno skulpturama Hannsa Gassera. Unutrašnjost je raskošna – štukature, kitnjasti ukrasi, kožne zidne obloge i fine obloge od drva. Cijela konstrukcija, uključujući unutrašnjost, koštala je 1.897.600 guldera (danas oko 25 milijuna eura), što je zaista zapanjujuće ako se uzme u obzir da je Franz von Pipitz, tadašnji guverner središnje banke, zahtijevao “da gradnja bude strogo ekonomična te da se izbjegne bezvrijedan luksuz“.

Gastro ponuda

najljepša kavana u Beču
Osim poznatih i jedinstvenih kava (Advocaat, Biedermeier, Mocha with milk, Kaffee verkhert, Maria Theresia, Melange, Pharisäer, Verlängerter, Mocha, Salon-Einspänner, Türkischer, Vienesse Iced Coffee), Café Central svojim gostima nudi i širok raspon jela: tu možete odlično doručkovati, ručati i uživati u svečanoj večeri, a osim klasičnih austrijskih jela, izabrati možete i odličan gulaš ili šnicle, pojesti slasne štrudle od jabuka ili slane poslastice. Posebno mjesto u srcima mnogih imaju kolači i torte iz njihove slastičarnice. S vremena na vrijeme, tim slastičarnice i Manuela Radlherr, voditeljica pâtissiere, stvaraju predivne slatke kreacije, poput “Sisis Marille“, sjajne kupole od marelice prepune musa i vrhnja, ili slastice nazvane „Central Surprise“ – prekrasnog spoja narančaste karamele, bavarskog vrhnja i čokolade.
najljepša kavana u Beču
Tu su i klasični slatkiši poput poznate Café Central Torte, tradicionalne štrudle od jabuka ili palačinki napunjenih voćnim džemom od marelica.
Ako se kojim slučajem odlučite za kaiserschmarrn, znajte da je taj tradicionalni desert bio omiljena slastica Franza Josipa I. Cafe Central je najljepša kavana u Beču.

Travel Advisor – Lifesytle

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleUpoznajte Balkan
Next articleMoje solo putovanje u Hong Kong