Najljepša žičara u Europi

Autor članka:
Podijeli:

Najljepša žičara u Europi

Skyway Courmayeur, Aosta, Italija

Cormayeur je zadnje mjesto u Italiji prije ulaska u tunel koji vodi kroz Mt. Blanc ili Monte Bianco kako ga zovu Talijani. Skijašima je mjesto poznato kao dobro visoko alpsko skijalište. Mnogi se zadrže dan ili dva skijajući ovdje prije odlaska dalje. Zimi su većina gostiju Talijani, no sve je više stranaca.

S druge strane tunela se u Francuskoj nalazi legendarni Chamonix. Osim što je legendarno skijališe poznat je i po jednoj od najspektakularnijih žičara koja vodi na L’ Aiguille du Midi. Aiguille du Midi je planinski vrh u francuskim Alpama visine 3 842 m. Žičara koja vodi do vrha, sagrađena je 1955., a držala je rekord kao najviša žičara na svijetu dva desetljeća. I dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon u svijetu 1035 m. Žičara je meka za turiste čitave godine pa se valja na vrijeme online predbilježiti i kupiti kartu jer je gotovo nemoguće drugačije zbog najezde turista iz čitavog svijeta. Izlet žičarom se nalazi u brojnim kružnim putovanjima tipa Europe in 20 days, pogotovo za turiste s dalekog istoka.

Vjerorajtno je to bio jedan od motiva Talijanima da sa svoje starne naprave bolju, bržu i moderniju žičaru koja vozi s 1.300 m s točke Pontal d’Entreves pored samog ulaza u tunel do 3.466 m Punte Helbronner uz jedno presjedanje. Kabine se okreću za 360 stupnjeva pa je pogled jednako fantastičan za sve. Naravno, ako je lijepo vrijeme.

Pogled s terase na 3.466 m je vjerojatno jedan od najspektakularnijih u Europi. Vidi se vrh Mt.Blanca koji je vrlo blizu, ledenjaci koji ga okružuju te poznata ledenjačka staza Vallee Blanche kojom se može spustiti u Chamonix. Staza je duga 20 km i nikako nije preporučljivo skijati bez vodiča zbog mnogih provalija i rupa u ledenjaku. Skijaši se iz Chamonixa vraćaju busom kroz tunel u Cozrmayeur. S terase Punte Helbronner se u daljini mogu vidjeti ostali vrhovi viši od 4.000 metara: Matterhorn, Monte Rosa i Gran Paradiso.

Ljeti ili zimi je vožnja Skyway gondolom jednako spektukalaran doživljaj. Puno udobniji i brži nego sa strane Chamonixa. Za ovu žičaru nije potrebno raditi rezervaciju. Pored ulaza u gondolu se nalazi garaža te otvoreni parking. Na srednjoj postaji te na vrhu se nalaze kafići s dobrim sendvičima i pravim espressom. Možda je to prilika za najviši espresso u Europi.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/meribel-u-srcu-tri-doline/

Što vidjeti u Bambergu

 

Gdje na put u rujnu?

 

Nove objave