Najljepši mali gradovi Balkana

Autor članka:
Podijeli:

Balkan je izvorište kulturološke raznolikosti

Balkan ima niz šarmantnih malih gradova s osebujnom kulturom i poviješću. Neki od najljepših malih balkanskih gradova koje treba posjetiti su Kotor, Ohrid, Kruševo, Mostar, Jajce te brojni drugi.

Izbor najutjecajnijeg web magazina za turizam Travel Advisor

Crna Gora

Crnogorski Kotor je mali primorski gradić poznat po veličanstvenoj srednjovjekovnoj arhitekturi i šarmantnom Starom gradu. Ušuškan je između planina i Jadranskog mora. Put do Kotora automobilom ili brodom je doživljaj za sebe, kroz veličanstveno okružje planina koje nadvisuju Boku Kotorsku. Jedini fjord na Jadranu treba doživjeti u punoj ljepoti.

Kotor

Budva je poznato turističko mjesto na obali, sa slikovitim drevnim gradom i zadivljujućim krajolikom. Stari grad Budve okružen je zidinama koje datiraju iz srednjeg vijeka i pun je uskih ulica, starih crkava i malih trgova. Glavna znamenitost grada je Citadela, tvrđava smještena na brežuljku s pogledom na stari grad i more. Posjetitelji mogu uživati ​​u šetnji zidinama i panoramskom pogledu na Jadransko more. Budva ima nekoliko prekrasnih plaža, uključujući Slovensku, Mogren i Jaz, koja je najveća i najpopularnija plaža u tom području.

Budva

Sjeverna Makedonija

U Sjevernoj Makedoniji se nalazi Ohrid, divan grad na obali Ohridskog jezera. Grad ima brojne povijesne znamenitosti, uključujući tvrđavu, crkve Svete Sofije, Svetog Ivana i samostan Svetog Nauma. Plaže i kristalno čisto jezero pružaju brojne mogućnosti za rekreaciju i odmor. Ohrid je također poznat po svojoj gastronomiji, bogatom noćnom životu i raznolikim kulturnim događajima tijekom cijele godine.

Ohrid

Kruševo je grad u središnjoj Makedoniji poznat po bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara, što ga čini najvišim gradom na Balkanu. Kruševo je bio važan kulturni i politički centar tijekom makedonskog nacionalnog preporoda u 19. stoljeću, a danas je poznat po spomenicima i prirodnoj ljepoti. U Kruševu se nalazi mnogo crkava i manastira, od kojih su neki vrlo stari i datiraju iz bizantskog perioda. Grad je poznat po  tradicionalnim narodnim nošnjama te izvornom narodnom plesu.

najljepši mali gradovi Balkana

Bosna i Hercegovina

Mostar je jedan od najljepših i najdrevnijih malih gradova na Balkanu, sa svojim kultnim mostom preko rijeke Neretve i bogatom kulturnom ostavštinom. Grad je smješten u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Poznat je po zadivljujućem Starom mostu koji premošćuje rijeku Neretvu te je ujedno UNESCO-va svjetska baština. Grad je također primjer arhitekture iz osmanskog doba, a vidi se islamski i mediteranski utjecaj. Posjetitelji mogu istražiti i Kujundžiluk, ulicu punu trgovina koje prodaju tradicionalne bosanske rukotvorine i suvenire.

Mostar

Jajce je vrlo šarmantan gradić smješten u središtu Bosne i Hercegovine, poznat po  veličanstvenim vodopadima, drevnoj tvrđavi i atraktivnom okruženju. Nalazi se na ušću rijeke Plive u rijeku Vrbas, a jedan od najpoznatijih simbola grada je vodopad u samom središtu grada. Također, grad je poznat i po drevnoj tvrđavi, koja datira još iz 14. stoljeća, a koja se nalazi na brdu iznad grada. U tvrđavi je danas muzej koji otkriva bogatu povijest Jajca i okolnih područja. Pored znamenitosti, posjetitelji Jajca mogu uživati u šetnji kroz slikovite ulice, gdje se nalaze tradicionalne kuće, prodavaonice i restorani koji nude ukusnu bosansku kuhinju. U blizini Jajca se nalaze Plivska jezera, koja nude mogućnosti za ribolov i vodene sportove, a okružena su prekrasnim planinskim krajolikom. Jajce je definitivno jedan od najšarmantnijih gradova u Bosni i Hercegovini, koji privlači mnoge turiste svojom prekrasnom prirodom, bogatom historijom i kulturnim nasljeđem.

najljepši mali gradovi Balkana

Trebinje je povijesni grad smješten u južnoj Bosni i Hercegovini te je poznat po arhitekturi iz osmanskog doba. Grad je osnovan u 10. stoljeću, a u njemu se može vidjeti bogato kulturno i povijesno naslijeđe kroz brojne znamenitosti. Trebinje je poznato po crkvama, džamijama i drugim zgradama iz osmanskog perioda, kao što su Arslanagića most i Sahat kula. Okolna brda su popularna među planinarima i ljubiteljima prirode. U samom gradu se nalaze i prekrasni parkovi i vrtovi, koji su savršeni za opuštanje i uživanje. Posebno mjesto u gradu zauzima stara tvrđava koja datira još iz 16. stoljeća, smještena na brdu iznad grada, s prekrasnim pogledom na okolinu. U Trebinju se također može uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, koja uključuje tradicionalna jela i pića.

trebinje

Bugarska

Plovdiv je omiljeno turističko odredište, s očuvanim starim gradom i rimskim ruševinama. Grad je smješten u središnjem dijelu Bugarske, na obalama rijeke Maritsa. To je jedan od najstarijih gradova u Europi, naseljen još u neolitskom dobu. Grad je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturi te arhitektonskim spomenicima koji datiraju iz različitih perioda. Jedna od najpoznatijih atrakcija Plovdiva je antički teatar koji datira iz drugog stoljeća prije Krista, aktivan i danas. Grad također ima impresivne rimske ruševine, kao što su stadion, amfiteatar i forum. Stari grad Plovdiv nalazi se na brežuljku koji se uzdiže iznad rijeke Maritsa.

Plovdiv

Veliko Tarnovo je grad smješten u središnjoj Bugarskoj, na obalama rijeke Jantra. To je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj i bio je glavni grad drugog Bugarskog carstva u Srednjem vijeku. Grad je poznat po bogatoj povijesti, kulturi i arhitekturi. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Velikom Tarnovu je tvrđava Tsarevets, koja se nalazi na brežuljku iznad grada. Tvrđava je bila glavna utvrda drugog Bugarskog carstva i bila je važna za obranu grada tijekom srednjeg vijeka. Danas posjetitelji mogu razgledati ostatke utvrde i uživati u pogledu na grad i okolicu.

Grad također ima prekrasnu staru gradsku jezgru s uskim ulicama, kamenim kućama i brojnim crkvama te samostanima, poput manastira Preobrazheni i manastira Sv. 40 mučenika. U gradu se nalazi i Nacionalni povijesni muzej Bugarske, koji nudi zanimljiv uvid u povijest zemlje.

najljepši gradovi Balkana

Trjavna je neobično selo u središnjoj Bugarskoj poznato po zadivljujućoj arhitekturi, povijesnim znamenitostima i slikovitim vidicima na Staru planinu. Jedna od glavnih atrakcija u Trjavni je njegova starogradska jezgra s brojnim drvenim kućama, crkvama i muzejima. Grad je poznat po specifičim drvenim prozorima, ukrašenim vratima, kamenim ulicama i prekrasnim dvorištima. Među najznačajnijim građevinama su kuća Daskalov, koja je jedna od najvećih drvenih kuća u Bugarskoj te i manastir Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila.

Trjavna je također poznata po umjetnosti i obrtu. Dom je brojnim umjetnicima, galerijama i muzejima posvećenim tradicionalnim zanatima, poput tkalaštva, klesarstva i drvorezbarstva. Muzej umjetnosti i obrta u nudi zanimljivu zbirku rukotvorina i predmeta koji prikazuju tradicionalne zanate i običaje.

najljepši mali gradovi balkana

Rumunjska

Sighisoara, veličanstveno očuvani srednjovjekovni grad, poznat je po jarko obojenim kućama, popločanim ulicama i spektakularnoj citadeli na vrhu brda. Grad je smješten u regiji Transilvaniji u Rumunjskoj. Specifičan je i po prekrasnoj staroj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a. Grad se nalazi na brežuljku iznad rijeke Tarnave Mare i poznat je kao rodno mjesto vođe i vladara Vlada Tepeša, poznatijeg kao Drakula. Stara gradska jezgra je prepuna kamenih kuća, crkava i kula, s vrlo dobro očuvanim zidinama iz 14. i 15. stoljeća. Središte grada je Trg muzeja, na kojem se nalaze neke od najvažnijih atrakcija, poput crkve Sv. Mikule, kuće Vlad Tepeša i kule sa satom.

Sighisoara

Sibiu se nalazi u središnjem dijelu Rumunjske u Transilvaniji. Okružen je planinama i brežuljcima. Poznat je po staroj gradskoj jezgri, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad ima brojne uske uličice, kamenite trgove i zgrade iz različitih razdoblja, što odražava bogatu povijest grada. Među najvažnijim atrakcijama su Veliki trg (Piata Mare), Maleni trg (Piata Mica), katedrala Sv. Trojstva, Nacionalni muzej Brukenthal i most ljubavi. Sibiu je dom nekoliko kulturnih institucija, uključujući Narodno kazalište Radu Stanca i državnu filharmoniju. Grad također nudi brojne umjetničke galerije, muzeje i festivala, poput Međunarodnog kazališnog festivala.

sibiu

Brašov je grad smješten u središnjoj Rumunjskoj, u pokrajini Transilvanija. S populacijom od oko 250.000 stanovnika, Brašov je jedan od najvećih gradova u Transilvaniji i popularna turistička destinacija. Grad se nalazi u podnožju planine Tâmpa te je okružen prirodnim ljepotama poput visokih planina, šuma i rijeka. Brašov je poznat po dobro očuvanoj staroj gradskoj jezgri koja je smještena oko središnjeg trga Piata Sfatului. Osim toga, grad obiluje prekrasnim srednjovjekovnim građevinama, poput Crkve Crne (Biserica Neagră) koja datira iz 15. stoljeća.

Brasov

Albanija

Berat je smješten u jugozapadnoj Albaniji, oko 120 kilometara južno od glavnog grada Tirane. Poznat je po srednjovjekovnom starom gradu (Berat Castle) koji se nalazi na vrhu brda iznad grada te je uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

Starogradski dio je privlačno mjesto zbog bijelih kuća od kamena i uskih kaldrmama te nekoliko crkava i džamija. Berat je poznat i po proizvodnji vina te se smatra jednim od najvećih područja u Albaniji na kojem se proizvodi grožđe i vino. Također je poznat i kao “Grad tisuću prozora” zbog velikog broja prozora na kućama u starom dijelu grada. Berat je jedna od najstarijih stalno naseljenih mjesta u Albaniji, a njegova povijest seže do antike.

Berat

Kruja je zapanjujući i važan kulturni grad u središtu Albanije. Kruja (Albanski Krujë) se nalazi u sjeverno-centralnoj Albaniji, oko 32 kilometara sjeverno od glavnog grada Tirane. Kruja je također poznata kao rodni grad albanskog nacionalnog heroja Skenderbega, koji je vodio borbu protiv osmanske imperije u 15. vijeku. U gradu se nalazi muzej posvećen nacionalnom junaku koji sadrži artefakte povezane s njegovim životom i borbom.

Kruja

Srbija

Subotica se nalazi u Vojvodini na samo nekoliko kilometara od granice s Mađarskom. Ima dugu i bogatu povijest, a danas je poznata kao kulturni i turistički centar ovog područja. Posebna je i po prelijepoj arhitekturi iz doba secesije i po tome što je jedan od gradova u kojima je taj stil najzastupljeniji u Europi. Najzanimljivija u Subotici je stara gradska jezgra, koja ima brojne znamenitosti poput Gradske kuće, Sinagoge, crkve Svetog Spasa i drugih zgrada koje datiraju iz doba secesije. U blizini Subotice smješteno je nekoliko prirodnih parkova i jezera, kao što su Palićko i Ludaško jezero.

Subotica

Smederevo je povijesni grad u Srbiji, smješten na desnoj obali Dunava, oko 45 kilometara jugoistočno od Beograda. Grad se nalazi na mjestu gdje se nekada nalazio rimski grad i kasnije srednjovjekovna srpska prijestolnica.

Najpoznatiji je po utvrdi koja datira iz 15. stoljeća, smatra se da je jedna od najvećih i najvažnijih srednjovjekovnih tvrđava u Srbiji. Bila je glavno uporište srpske vojske u borbi protiv osmanske imperije koja je tada pokušavala osvojiti Balkan. Danas se u okviru utvrde nalazi Muzej Smedereva koji sadrži arheološke eksponate, umjetnička djela, dokumente i druge povijesne materijale. Grad također ima nekoliko drugih znamenitosti, poput crkve Svetog Đorđa koja datira iz 15. vijeka, i Starog grada koji je prekrasno obnovljen te je postao turistička atrakcija. Regija je poznata po vinogradarstvu i tradicionalnoj srpskoj kuhinji.

Smederevo

Grčka

Chania je gradić na otoku Kreta u Grčkoj, ima mnoštvo znamenitosti i ljepota koje vrijedi vidjeti. Na ulicama se osjeća mješavina različitih utjecaja, od grčke i turske do venecijanske i egipatske kulture. Jedna od najpopularnijih atrakcija je Venecijanska luka, okružena šarenim zgradama i kafićima. Tu se nalazi i starinski svjetionik na koji se može penjati za predivan pogled na grad. Također, Chania je poznata po labirintu uskih ulica koje vode do lijepih trgova, crkvi i muzeja. U okolici se nalaze plaže, kao što su Elafonisi i Balos, s kristalno čistim morem i bijelim pijeskom. Svakako vrijedi posjetiti ovaj gradić i uživati u njegovoj ljepoti.

Chania

Oia je prekrasan gradić smješten na sjeveru grčkog otoka Santorini. Poznat je po  spektakularnom pogledu na Egejsko more i čuvenim zalascima sunca koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Oia ima prekrasnu arhitekturu koju karakteriziraju bijele kuće s plavim krovovima, uske ulice popločene kamenom i malene trgovine s lokalnim proizvodima. Mjesto je poznato i po umjetničkim galerijama, buticima, restoranima i barovima s terasama te divnim pogledom na more. Također se u mjestu nalazi i nekoliko crkvi i kapela koje datiraju iz različitih razdoblja, kao što je crkva Sv. Nikole. Ako planirate doći na Santorini, Oia je sigurno mjesto koje vrijedi posjetiti i uživati u njegovoj prekrasnoj ljepoti.

oia

Kalambaka je slikovito selo smješteno na sjeveru Grčke, u blizini poznatih Meteora. Ovo selo ima prekrasan prirodni krajolik, okružen planinama i rijekom Peneus. Glavna atrakcija su svakako Meteori, spektakularni stjenoviti vrhovi na kojima su izgrađeni samostani, koji datiraju iz 14. stoljeća. Ovi samostani su ne samo važna duhovna i kulturna baština, već su i prekrasni primjeri arhitekture i umjetnosti. Pored posjeta Meteora, posjetitelji mogu uživati u šetnji kroz slikovite ulice i otkriti lokalne trgovine, restorane i barove. U blizini sela nalazi se Nacionalni park Pindos, ujedno dom raznolikim vrstama biljaka i životinja. Kalambaka je definitivno jedno od najljepših i najzanimljivijih sela u Grčkoj, koje privlači mnoge turiste svojom prekrasnom prirodom i bogatom kulturom.

Kalambaka

Kosovo

Gračanica je gradić smješten na Kosovu, oko 10 kilometara istočno od Prištine. Grad je poznat po istoimenom srednjovjekovnom manastiru koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj manastir datira iz 14. stoljeća i smatra se jednim od najboljih primjera autohtone arhitekture na Balkanu. Manastir Gračanica ima prekrasne freske i ikone, a zanimljivo je i to što se u njemu i danas održavaju bogoslužja. U gradu se također nalazi i muzej posvećen manastiru i srednjovjekovnoj kulturi na Kosovu. Pored posjeta manastiru, u gradu se može uživati u šetnji kroz uske ulice, gdje se nalaze tradicionalne kuće, prodavaonice i kafići. U blizini se nalazi i Nacionalni park Gadime, poznat po bogatoj flori i fauni. Gračanica je jedno od najznačajnijih mjesta za kulturni turizam na Kosovu, koja nudi priliku da se upozna bogata povijest ovog područja.

mali gradovi Balkana

Prizren je vrlo lijep grad smješten u južnom dijelu Kosova. Poznat je po zanimljivoj staroj gradskoj jezgri koja datira iz vremena Otomanskog carstva, kao i po okruženju okolnih planina. Ima brojne znamenitosti, uključujući tvrđavu koja se nalazi na brdu iznad grada i  nudi prekrasan pogled na grad i okolnu prirodu. Tu je i stari most koji prelazi preko rijeke Bistrica, kao i brojne džamije, crkve i muzeji koji prikazuju povijest i kulturu ovog područja. Pored znamenitosti, Prizren je poznat i po restoranima i lokalima koji nude tradicionalna jela i pića. Također, grad je poznat po svom godišnjem filmskom festivalu, koji okuplja filmske profesionalce iz cijelog svijeta. Ukratko, Prizren je lijep grad koji ima puno toga za ponuditi svojim posjetiteljima, od kulturnih znamenitosti do prirodnih ljepota i gastronomskih specijaliteta.

Prizren

Popis “najljepši mali gradovi Balkana” bi mogao sadržavati još barem stotinjak lijepih i zanimljivih mjesta, no negdje treba stati. Vjerujem da će ovaj popis pomoći pri odluci za neko putovanje u susjednu zemlju.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nove objave