Najljepši stari gradski mostovi u Europi

Autor članka:
Podijeli:

Najljepši mostovi su simboli gradova

Karlov most, Prag

Karlov most

Most je nedvojbeno jedna od najimpresivnijih građevina te vrste u glavnom gradu Češke i Europe, a izvorno je izgrađen u 14. stoljeću. Tadašnji češki kralj i car Svetog rimskog carstva Karlo IV dao ga je sagraditi te po njemu i nosi ime. Most se od tada srušio i nekoliko je puta obnavljan, ali još uvijek izgleda kao original. Oko 30 kipova postavljeno je s obje strane mosta. Također, možete se popeti na jedan od dva tornja koji se nalaze na svakom kraju mosta kako biste uhvatili neke od najboljih pogleda na grad.

Ponte Vecchio, Firenca

Firenca
© Xavier Mejorada from Unsplash

Prvotna namjena Ponte Vecchia bila je obrana, a karakteristične srednjovjekovne trgovine s obje strane pojavile su se kasnije. One su uglavnom od draguljarnice od 1593., kada je Ferdinand I. zabranio smrdljivije obrte na mostu, poput mesnica i kožara. Mnogi bi Talijani rekli da je ovo najljepši most na svijetu. Danas je on jedna od najpoznatijih i najljepših srednjovjekovnih građevina u Firenci. Čak i tijekom Drugog svjetskog rata Nijemci su poštedjeli ovaj prekrasni most kada su uništili ostale oko njega. Za suvremene turiste Ponte Vecchio je savršeno mjesto za jutarnju ili večernju šetnju, kada nema gužve.

Rialto, Venecija

Najljepši mostovi
© Elia Pellegrini from Unsplash

Ne trebamo vam govoriti o kanalima Venecije. U samom se gradu nalazi mnogo mostova koji povezuju ulice i kuće koje preko vodenih puteva. Rialto stoga nije jedini, ali je najstariji i najljepši most u Veneciji. Nalazi se na najvećem kanalu Grande. Most koji danas možete vidjeti i preko kojeg možete prošetati dovršen je 1591. godine. Prilično je star, zar ne? Zapravo, mjesto izvornog mosta datira iz 1255. godine. Sadašnji most, koliko god bio star, još uvijek podsjeća na izvorni drveni most koji je izgrađen prije više od 700 godina. Glumi u mnogim filmovima i jedno je od najpoznatijih mjesta Venecije.

Lančani most, Budimpešta

Budimpešta

Jeste li znali da su nekada bila dva grada: Budim i Pešta, svaki smješten s druge strane rijeke Dunav. Jedna od građevina koja je pomogla postaviti temelje da dva naselja postanu jedno. To je Széchenyi Lančani most, izgrađen 1849. godine. Proteže se na udaljenosti od 375 metara. Godine 1989. su građani na mostu prosvjedovali za slobodu i neovisnost. Od tada je ostao simbol slobode. Mnogi turisti dolaze u ovaj lijepi grad, toliko blizu nas, da bi slikali ovaj most.

Tower Bridge, London

najljepši mostovi

Ovaj je most najprepoznatljiviji i najfotografiraniji u britanskoj prijestolnici. Dovršen je 1894., a dug je oko 240 metara (800 stopa) i ima otvor širok 76 metara (250 stopa). Njegovi tornjevi blizanci uzdižu se u visinu od 61 metra. Pokretni most tipa dvokrilnog mosta premošćuje rijeku Temzu između četvrti Hamlets i Southwark Ako želite uživati ​​u panoramskom pogledu na grad s visine, možete prošetati visokom šetnicom u sklopu izložbe Tower Bridge. Most je simbol Londona i teško da se može naći turist koji nema njegovu sliku.

Most Puente Nuevo – Ronda, Španjolska

Ronda Najljepši mostovi
© William Fernandes from Unsplash

Mnogi kažu da je ovo jedan od najupečatljivijih mostova u Europi i teško je ne složiti se! Jedno je od najunikatnijih mjesta za posjetiti u Španjolskoj, a do njega se može doći za 90 minuta vožnje od Malage. Ovaj dramatični most je najnoviji i najveći od tri mosta koji premošćuje ponor dubok 120 metara iznad rijeke Guadalevín te dijeli grad Ronda, u južnoj Španjolskoj. Poveznica je između starog i novog grada. Iako je izgrađen 1793. godine, to je najnoviji most u Rondi i stvarno je jedinstven prizor za vidjeti. Izgleda kao da je isklesan iz klanca.

Naravno da nisu navedeni svi mostima, brojni nekima možda ni nisu najljepši mostovi, no negdje treba početi. Stari gradovi Europe su bogati mostovima jer su se razvijali duž obala rijeka koje su davale plovne puteve, vodu i bile kanalizacija. Najbogatiji europski gradovi se nalaze na rijekama ili na obalama mora. Voda je bila ključna za razvoj trgovine i povezanosti sa svijetom. Najljepši mostovi su simboli povezivanja.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & OutdoorSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave