Naše putovanje automobilom u Amsterdam

Autor članka:
Podijeli:

Autorica teksta: Irena Mihoci


Napravili smo jedno kružno putovanje kroz Njemačku i Nizozemsku. Umjesto da odemo avionom do Amsterdama pa uzmemo rent a car, odlučili smo ići autom do Amsterdama i usput vidimo Nürnberg i Köln.

Krenuli smo ujutro na Uskrsni ponedjeljak i prvo stali u Welsu u Austriji u malom, besplatnom Zoo vrtu gdje možete vidjeti papige, srne (i jednu albino srnu), patiluljaste svinje, male majmune, rode, pelikane, patke i kokoši koje hodaju po stazici među posjetiteljima. Nakon šetnje i sendviča nastavili smo do Nürnberga. U centru grada su bili štandovi sa rukotvorinama i hranom, pa smo pojeli poznate nürnberške kobasice i prošetali do dvorca, a kako je on na brijegu vidi se cijeli Nürnberg.

Papige u Zoološkom vrtu

Prvo noćenje nam je bilo u Bambergu, a njega smo obišli drugi dan ujutro. To je mali prekrasni gradić na rijeci, s mostovima i ukrašenim kućama. Na putu prema Nizozemskoj stali smo kod dvorca Lowenburg i poslije razgledavanja krenuli dalje, u Amstelveen, gdje smo imali tri noćenja i iz njega kretali u obilaske.

Dvorac Lowenburg

Treći dan smo išli u Amsterdam autobusom, karta je bila 6.5 € (vrijedi sat i pol, a mi smo se vozili 45 minuta). U Amsterdamu smo bili u Rijksmuseum i Ripley’s believe it or not! muzeju i cijeli dan hodali po gradu i vozili se brodom po kanalima (karta je bila 14 €, a obilazak traje 1 sat). U hotel smo se vratili podzemnom i tramvajem, jeftinije je od autobusa (3.4€ za sat vremena).

Idući dan smo išli u Giethoorn. Mjesto kao iz bajke, prekrasne male kućice, okružene cvijećem i kanalima. Tamo se isto možete voziti kanalima, mi nismo. Vožnja je bila oko 80 €.

Giethoorn

Zatim smo išli prema Zaanse Schansu, parku s vjetrenjačama (parking je 15 €). Suvenirnice rade do 17 sati. Nakon toga smo išli u Haarlem. Lijepi je gradić, ali nismo bili dugo, samo smo jeli i malo prošetali, već je bio mrak.

Park s vjetrenjačama

Sljedeći dan smo išli u botanički vrt Keukenhof. Prekrasan vrt pun tulipana, zumbula, narcisa i tamo smo bili oko dva sata. Otišli smo još 20 kilometara sjevernije do Sjevernog mora, do kilometarske pješčane plaže Zandvoort. Iako je bilo užasno hladno i puhao je vjetar koji je nosio pijesak restorani na plaži su radili i bili puni ljudi. Zatim smo išli u Delft. Obišli smo dvije crkve, staru i novu. Kupite kartu u jednoj i ona vrijedi i za obilazak druge crkve. Tamo smo kupili zeleni sir pesto i jedan sa začinima. Sva sreća da smo tamo kupili, jer kad smo došli u Goudu svi dućani su bili zatvoreni. Mali dućani uglavnom rade do 17 sati pa i to morate paziti.

Pješčana plaža Zanndvort

U subotu smo krenuli prema Kölnu, ali prije toga smo stali u Wuppertalu da se provozamo u njihovom visećem tramvaju. Karta je 2.10 €, a tramvaj vozi iznad ceste i rijeke. Karta se kupuje na automatu na stanici, a kartu poništite isto na stanici, ali na drugom automatu. To smo shvatili kad smo već ušli u tramvaj, pa smo na idućim stanicama brzo izlazili jedan po jedan i štancali kartu, pa trčali natrag u tramvaj.

Viseći tramvaj u Kolnu

U Kölnu smo išli u katedralu. Ulaz je besplatan, a ako želite ići na vrh katedrale onda ćete platiti 6 € i penjati se po spiralnim stepenicama. Do vrha ima 533 stepenice. Ako idete u Köln autom morate imati zelenu naljepnicu (ekološku vinjetu) jer bez toga ne možete ući u grad da ne bi dobili kaznu. Ima na internetu karta grada kuda možete voziti. Mi nismo imali naljepnicu, a poslije smo saznali da se može kupiti preko interneta za 14 €. Mi smo pakirali kod Köln messe. Nadam se da smo izbjegli kamere pa da nećemo naknadno dobiti neku kaznu ako smo slučajno prošli krivom ulicom.

Katedrala u Kolnu

Zadnji dan smo stali samo u Würzburgu. Prošetali smo po parku Hofgarten oko palače, malo po gradu, a zatim krenuli prema Zagrebu.

Nizozemska ima lijepe kuće, ceste su prilagođene biciklistima, na autoputu se vozi 100 km/h, a poslije 19 sati možete i 120. Biciklisti se jako brzo voze po gradu, morate jako paziti kako hodate.

Puno smo se vozili, puno hodali, ali i puno vidjeli.

Drvo trešnje


Autor naslovne fotografije: © Eirik Skarstein from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave