Travel AdvisorTravel Advisor

New Orleans je totalno drukčiji od drugih

New Orleans treba doživjeti i poslušati

Grad Jazza, New Orleans, možda nije najpopularniji američki grad, koji se nalazi na vrhu svačije Bucket liste, ali s obzirom na svoju povijest i kulturu, vrijedan je posjete. Ovo je jedan od možda najznačajnijih američkih povijesnih gradova, u kojem je prisutan utjecaj najrazličitijih kultura poput francuske, njemačke, španjolske, afričke, karipske. Najživlji grad SAD-a, grad festivala i glazbe, niti jednog ljubitelja dobre zabave ne ostavlja ravnodušnim.


Zašto baš New Orleans

Za ovo putovanje sam se odlučila najviše zbog glazbe, drugačijeg, netipičnog američkog ambijenta i specifične kulture. Čak sam u nekim trenucima pomislila kao da sam u nekom karipskom mjestu. Ovo je grad koji odskače od svih ostalih američkih gradova, u svakom pogledu. Način života je skromniji, ležerniji, siromašniji, što se vidi samim dolaskom u grad. Opet, pored svega toga ima posebnu vibru i dobru energiju. Htjela sam doživjeti nešto autentično, i jesti vrhunske gastro specijalitete. Ovdje se većinom hrana služi svježa, te je vrlo popularna morska hrana.

Kada posjetiti New Orleans

Što doživjeti i gdje ići

Photo by Rosie Kerr on Unsplash

Prvo, Bourbon Street. Jedna od najpoznatijih povijesnih američkih ulica. Tijekom dana ova je ulica uglavnom mirna, a kad padne noć, tada postaje prava ludnica! Prepuno ljudi, bar do bara, muzika na najjače, nasmijana lica, vedri i veseli ljudi na svakom koraku. Good vibes only! S obzirom na to da sam htjela poslušati Jazz, savršeno mjesto za to bio je čuveni Preservation Hall u kojem se mogu poslušati najkvalitetniji Jazz glazbenici. Djeluje od 1961. godine, te održava kulturu i tradiciju Nju Orlinskog glazbenog žanra. Koncert je trajao nekih četrdesetak minuta, za mene osobno prekratko, jer sam ih mogla slušati cijeli dan. Nažalost, slikanje je bilo zabranjeno. Cijena ulaznice je 20 dolara, ali kako god, Preservation Hall je pod must i sigurno nećete požaliti.
Neizostavan, najstariji restoran u gradu, predivan i šarmantan, s vrlo ljubaznim i ugodnim osobljem, je Antoine’s Restaurant. Ovdje sam isprobala Huitres au Charbon, svježe kamenice s herbalnom smjesom od češnjaka, putrom, maslinovim uljem, sve preliveno Romano sirom. Gluten free! Za prste polizati.

Od slatkog sam odabrala Pudding de Pain de Noix de Pecan ili u prijevodu slatki kruh-puding s cimetom i grožđicama, preliveno umakom od ruma. To su mi u restoranu predložili, stoga sam morala to uzeti. Neobično i savršeno! Od ostalih specijaliteta mora se probati popularna Jambalaya, Beignets (savršeno uz kavu), Gumbo i Red beans and Rice. To se sve može probati ako ne u svim, onda u većini lokala Bourbon ulice. Meni je osobno gastronomija ovdje, čista desetka.

Najpoznatija građevina je katedrala-bazilika Saint Louis, izgrađena u neogotičkom stilu, iako ima prisustva i drugih razdoblja. Jedna je od najstarijih američkih katedrala. Sagrađena je 1727. godine, pod francuskim i španjolskim utjecajem. Nalazi se u srcu popularne četvrti zvana French Quarter. Kulturno je i arhitektonsko blago te predstavnik grada. Svakako je treba posjetiti. Unutrašnjost crkve pravo je remek djelo.

Arhitektonski stil New Orleansa jest takozvani Creole stil, koji predstavlja francuski, španjolski i karipski utjecaj. Vrlo je poseban i šarmantan, što šetnju kroz stari dio New Orleansa i njegovog susjedstva čini umirujućim i oku ugodnim. Svaki objekt je specifičan, poseban te je grad vrlo šarolik. Fasade objekata su u najrazličitijim bojama.
Želite li se opustiti u parkovima prošećite po onom koji je dobio ime po najpoznatijem glazbeniku New Orleansa, Louis Armstrong Park, te City Park. Louis Armstrong Park bude vrlo živahan kada se održavaju festivali. Prisustvovala sam festivalu, Nola Mac n’ Cheese Fest, ali je bila postavljena samo jedna bina, oko koje smo se svi skupili i uživali u glazbi. Tu je bilo hip hopa, r&b-a, jazza i bilo je odlično. Malo veći, City Park, odličan je za vožnju biciklom. Ovdje se nalazi jezero Big Lake,te vožnja biciklom uz jezero prava je relaksacija.  Park je dosta velik te sadrži brojne atrakcije među kojima su Botanical Garden, Storyland, Train Garden… također vrijedne posjeta.

Nikada mjesto koje posjetiš ne možeš istražiti u potpunosti, ali za produženi vikend, ovo je sasvim dovoljno. Jedinu zamjerku koju imam jest što nema više uličnih jazz svirača, koje ćeš vidjeti na svakom uglu. Tako nekako sam zamišljala grad i Bourbon ulicu, međutim to je rijetkost. Zapravo, najviše se čuje moderna popularna glazba, dok za Jazz svirku moraš ipak znati u koji local otići kako bi što bolje doživio Jazz atmosferu.

New Orleans, najveći je grad savezne američke države Louisiane, koja se nalazi na jugu SAD-a.

Atmosfera grada ima veliki plus od mene. New Orleans bih preporučila doslovno svima, jer je ovo mjesto gdje ne može nikome biti dosadno, a može se vidjeti i jedna totalno druga strana SAD-a.

Najpopularniji festival u gradu je Mardi Gras. Karnevalski dani koji se slave u cijeloj Louisiani sredinom veljače. Vjerujem da je lud i nezaboravan doživljaj! Onaj tko možda ima prilike tamo otići u to vrijeme, mislim da ne bi požalio!

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleSki regija Galibier Thabor Valmenier/Valoire
Next articleTatarski i vino: poželjna kombinacija