Travel AdvisorTravel Advisor

Nova nevjerojatna teorija: Je li Kristofor Kolumbo bio Hrvat?

Je li Kristofor Kolumbo Hrvat? Saznajte ima li istine u najnovijoj teoriji!

Postoje razne teorije o porijeklu otkrivača Amerike, a ona najnovija mogla bi otkriti je li Kristofor Kolumbo bio Hrvat. Do sada nitko nije spomenuo da bi mogao imati hrvatske korijene, sve do velikog i ozbiljnog Associated Pressa. Pravu istinu bismo trebali saznati u listopadu kada će biti objavljeni rezultati DNA analize.

Associated Press (AP) je jedna od najvećih svjetskih novinskih agencija, a prije nekoliko dana su objavili vijest kako je u tijeku DNK analiza ostataka slavnog istraživača.

Dokazi jasno potvrđuju da je rođen u Genovi ili njenoj okolici

Jasno je gdje je rođen, no još se od 19. stoljeća špekulira o tome otkud njegova obitelj vuče korijene. Do toga je dovelo i to što nema opširne dokumentacije o Kolumbovoj obitelji te činjenica da je pisao isključivo na španjolskom.

Povjesničar i pisac nominiran za Nobela, Salvador de Madariaga, te poznati Lovac na naciste, Simon Wiesenthal, tvrdili su da je Kolumbo sefardski, odnosno španjolski Židov. Tu su i teze o njegovom portugalskom, katalonskom, grčko-bizantinskom, sardinijskom, korzikanskom, ali i škotskom te norveškom porijeklu.

Manuel Rosa, američko portugalski kontroverzni povjesničar, tvrdi da je Kolumbo sin poljskog kralja Vladislava III (Vladislav I. Jagelović). O tome je čak napisao i knjigu, ali u ovoj teoriji postoji i jedan problem. Radi se o činjenici da je poljski kralj po općeprihvaćenim povijesnim podacima ubijen od strane janjičara u bitki kod Varne koja se dogodila sedam godina prije Kolumbova rođenja. Tu situaciju Rosa objašnjava tvrdnjom da Vladislav nije poginuo u toj bitci, nego da je nakon poraza pod zaštitom portugalskih templara otišao u egzil.

© Esteban Rodriguez

Do sada nitko nije spomenuo da bi Kolumbo mogao biti hrvatskog porijekla

Veliki i ozbiljni Associated Press prvi je to spomenuo, no nema riječi o tome kako su ga povezali s Hrvatskom. Znači da možemo samo nagađati. Teorija bi mogla imati veze s prethodno spomenutim poljskim kraljem koji je do bitke s Turcima kod Varne 1444. godine bio i ugarsko-hrvatski kralj.

Druga teorija bi mogla biti povezana s tvrdnjom da su u njegovoj posadi u misiji otkrića Amerike biti Hrvati. Točnije, vješti pomorci iz Dubrovačke Republike. Ne zna se ni koliko je ta tvrdnja točna jer su ju uglavnom objavljivali manje poznati hrvatski povjesničari te američki povjesničari hrvatskog porijekla. Naravno, nitko od njih nije imao egzaktne dokaze. Uz to, postoji popis 87 mornara na Santa Mariji, Pinti i Nini iz njegove prve misije do karipskih otoka. Niti jedan od mornara s popisa nije imao ime ili prezime koje bi moglo biti povezano s Hrvatskom.

Ovo nije prvi put da se ovi krajevi potpuno nepovezano povezuju s povijesnim događajima i osobama

Postoje tvrdnje meksičkog povjesničara Roberta Salinasa Pricea da Troja nije u Maloj Aziji, već u hercegovačkoj Gabeli. Tu je i Marko Polo za kojeg mnogi u Hrvatskoj misle da je s Korčule, a ne iz Venecije.

AP je u tekstu napisao kako se važan trenutak u otkrivanju Kolumbova porijekla dogodio 2003. godine. Tada se DNA analizom utvrdilo da ostaci u grobnici u seviljskoj katedrali zaista pripadaju njemu. Nažalost, tim sa Sveučilišta u Granadi zaustavio je istraživanje uz obrazloženje da DNA tehnologija tog doba nije bila dovoljno precizna da preko malo uporabljivog materijala otkrije više o njegovim korijenima.

José Antonio Lorente, profesor fizike na Sveučilištu Granada, rekao je kako se DNA tehnologija značajno poboljšala i daje precizne rezultate čak i na vrlo malim uzorcima koštanog materijala. AP je prenio Lorenteove riječi s online konferencije za novinare na kojoj je rekao da istraživači rade s četiri mala fragmenta Kolumbovih kostiju, sedam dijelova kosti i zubom njegova sina Fernanda te desetak fragmenata kostiju u lošem stanju drugog sina Diega.

Fragmenti poslani i laboratorijima za genetsku modifikaciju u Rimu, Firenzi, Meksiku i SAD-u

Profesor Lorente otkrio je kako vjeruje u teoriju da je Kolumbo bio iz Genove, no da projektom želi razriješiti neke „misterije … i proturječnosti“ u povijesnim podacima. Rekao je i da želi dobiti što više informacija kako više ne bi bilo nikakvog spora.

Ostaje nam samo da pričekamo listopad i rezultate DNA analize. Možda ćemo tada konačno saznati je li Kolumbo iz Genove, Španjolske, Škotske ili možda čak Hrvatske.

© Biljana Jovanovic from Pixabay

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZnaš li gdje je u Hrvatskoj pao meteorit?
Next articleSlavonija i Podravina – nova gurmanska oaza