Oksitanija: najveća država bez državnosti u Europi

Autor članka:
Podijeli:

Oksitanija ili Occitanie

je regija južne Francuske koju je 2016. stvorio savez bivših regija Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées. Omeđena je s Nouvelle-Aquitaine na zapadu, Auvergne-Rhône-Alpes na sjeveru i Provence-Alpes-Côte d’Azur na istoku. Španjolska i Andora graniče na jugu, a Sredozemno more leži na jugoistoku. Glavni grad je Toulouse. Ima površinu od 72,724 km², na kojoj živi 5,892,817 stanovnika.

Najpoznatiji gradovi

Oksitanija

Redom:  Toulouse, Montpeiller, Perpignan, Auch, Albi, Nimes, Sete, Cahors, Beziers i Carcassonne. Naravno, sve treba posjetiti.

Prirodna raznolikost

Oksitanija ili Occitanie je područje širokih horizonta i krajolika koji su toliko zapanjujući da ih nikada nećete zaboraviti, što regiju čini idealnom za odmor na otvorenom ili uz more. Obožavamo ovo mjesto zbog beskrajne predstave koju čista priroda priređuje; raznolikost brdovitog terena osigurava da se nikada nećete umoriti od krajolika prepunog dolina i šarmantnih sela, kao i njegovih prostranih jezera i kristalno čistih rijeka. U jednoj regiji se nalaze Mediteran, visoke planine Pirineja i bogate plodonosne ravnice te brežuljkasti vinogradi. Vidjet ćete izvanredne lokacije kao što su Gorges du Tarn, Camargue i Dordogne Valley. Svoj odmor možete provesti i u jednom od parkova prirode, bilo regionalnom, prirodnom, pa čak i morskom.

Canal du Midi

canal du midi

Canal du Midi povezao je Atlantski ocean s Toulouseom i dalje sa Sèteom na obalama Mediterana. Ovo jedinstveno inženjersko djelo u svijetu UNESCO je proglasio svjetskom baštinom 1996. godine te je postalo odredište riječnog turizma u Europi. Kanal je građen u 17.stoljeću i danas služi kao glavna prometna arterija kojom jahte i manji brodovi izbjegavaju plovidbu oko Pirinejskog poluotoka.

Mediteranska obala

Nimes Oksitanija

Mediteranska obala na jugu nudi više od 200 km plaža i uvala od Le Grau-du-Roi do Banyuls-sur-Mer. Obala se proteže do Pirinejima čiji dugi i nevjerojatni planinski lanac graniči sa Španjolskom. Glavne turističke destinacije na moru su: Sète, La Grande Motte, Agde-Pézenas, Narbonne, Camargue i Collioure in Côte Vermeille. Plaže su duge i pješčane, a na jugu prema Pirenejima postaju kamene i stjenovite.

Planinski dio

pic du midi

Planine čine veliki dio ove regije i savršene su za regeneraciju. Autentične su, dobro očuvane i imaju mnogo različitih ljepota. Najjužniji vrhovi Pirineja čak su viši od 3.000 metara duž španjolske granice. Središte masiva također pruža Oksitaniji zapanjujuće krajolike na istoku i sjeveru, a planine Aubrac i Cévennes visoke su između 1.000 i 1.500 m.  Pireneji su planinski lanac na jugozapadu Europe koji čini prirodnu granicu na jugu između Francuske i Španjolske. Najviši vrh je Pic du Midi na 2.877 m.n.v. Do njega se dolazi gondolskom žičarom iz skijališta Le Mongie.

Katari

Katari

Zauzimajući središnji prostor u latinskoj Europi, Oksitanija je potpuno definirana nacija bez službenog priznanja, gdje i dalje postoji snažan osjećaj južnjačkog identiteta unatoč tome što se rijetko govori originalni jezik – Oc. Istinsko srednjoeuropsko područje koje zauzima trećinu francuske države, od Alpa do Pirineja. Dugo je bila pravi most između sjevera i juga Europe.

Albi
Albi

Križarski rat protiv Albigijanaca (1208.-1204.) bio je jedini križarski rat na europskom teritoriju. Papa i kralj Francuske odlučili su ponovno evangelizirati okrug Toulouse, u kojem su bili smješteni mnogi albigijski “heretici”, ili Katari (ime datira iz 19. stoljeća). Tome je prvenstveno bio razlog kako bi kralj Francuske uz pomoć crkve mogao pripojiti južne teritorije.

Carcassonne
Carcassonne

Oksitanija se proteže se između Sredozemlja i Atlantskog oceana, te uz planinske masive, Alpe, Središnji masiv i Pireneji. Među glavnim rijekama su Garonne, Rhône, Loire i izvor Pôa. Oksitanija je najveća nacija bez državljanstva u Europi, s površinom od 190.000 km² (što je ekvivalent oko trećine teritorija Francuske). Ekonomski važne ravnice prisutne su oko dolina Rhône i Garonne.

Oksitanija je zemlja uzbudljive povijesti, s rimskim lokacijama poput Arene Nîmes ili Pont du Gard. Tu su i zanimljiva srednjovjekovni gradovi poput Carcassonnea – vrata fascinantne katarske zemlje te drugih. Vrijedi je posjetiti i ostati barem tjedan dana u regiji. Bio sam dva puto po tjedan dana i nisam vidio sve, možda samo najbolje.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

Nove objave