Travel AdvisorTravel Advisor

Oktoberfest je najveća zabava u Europi

Oktoberfest je najveća zabava u Europi

Ove godine traje od subote 21.9. do nedjelje 6.10. Svake godine Oktoberfest počinje u rujnu i završava prve nedjelje u listopadu. Običaj potječe iz 1810. u čast vjenčanja kralja Ludwiga i princeze Therese von Sachsen-Hildburghausen.

Kada je najbolje posjetiti Oktoberfest?

Najveća gužva je prilikom ceremonija otvaranja i zatvaranja. Otvorenje je u šatoru Schottenhamel. Gradonačelnik Munchen uzdigne prvu kriglu i poviče : „O,Zapft Is!“

Zatvaranje se odvija u šatoru Hacker-Pschorr. Poput dočeka nove godine svi zagrljeni pjevaju, gase se svjetla i pale prskalice. Tko preživi još koju kriglu pričat će.

Vikendima je najveća gužva, tijekom tjedna, manja. Najbolje je stići na Theresienwise u jutarnjim satima, uhvatiti mjesto u šatoru i ne micati se do večeri. Osim, naravno, čestih odlazaka na toalet.

Ulaz na Theresienwiese je besplatan. Prisustvovanje raznim koncertima i povorkama, te ulazak u šatore je također besplatan, no tko bi sjedio praznih ruku u šatoru? Koliko vam treba novca ovisi o tome koliko možete popiti. Litra vode ili sokova stoji jednako koliko i pivo. Oktoberfest nije zamišljen za trezvenjake. U svakom slučaju ponesite dovoljno keša tj.Eura. Peglanje plastike ovdje ne prolazi. Pojačane su kontrole na ulazu.

Cijene hrane su od  7 pa do 25 E po porciji. Tradicionalnih pola pileta je oko 11 E. Ako možete između nekoliko piva sjesti na roller coaster ili neku sličnu spravu pogodnu za početak mučnine onda vam svaka čast. To se plača posebno.

Što obući?

Vrlo jednostavan odgovor na to pitanje je: žene nose tradicionalne Bavarske dirndl oprave. Bijele bluze i do koljena duge suknje te udobne cipele za koje vam neće biti žao ako budu okupane u pivi. Muškarci nose lederhose – kožnate kratke hlače. Što uže to bolje. Karirana ili bijela košulja i dokoljenice te udobne cipele. Lovački šešir je dodatni bonus.

Kako stići na Oktoberfest?

Vožnja ne dolazi u obzir jer nema parkinga niti smijete voziti natrag. Prostor festivala nalazi se na desetak minuta hoda od glavne željezničke stanice i još bliže od stanice u Bahna. Taksija ima milijun, po malo posebnijim cijenama, naravno.

I još nekoliko praktikalija:

Ima 14 velikih i 21 manji šator i u sve je besplatan ulaz. Poželjno je da popijete barem jednu pivu u svakom.

Svaki šator ima svoj toalet što je vrlo bitno s obzirom na količinu popijene pive. Izvan šatora toaleti postoje na nekoliko mjesta.

Stolove ne trebate rezervirati tijekom tjedna, ali vikendom možete pokušati. Nije lako.

Pleše se na klupama i to je ok, nikada na stolu. Pravilo broj dva:  Shake your butty i ako postaneš senzacija na Instagramu pohvali se time.

U šatorima je zabranjeno pušenje.

Velike krigle ne smiju slučajno završiti u torbi. To je kazneno djelo.

Cijena litre pive (Mass) je između 10,40 i 10,70 E. Mala piva je pola litre, ali to nije pristojno naručiti. Tko ne pije pivu neka ostane doma. Sitniš se ne uzima natrag. To je minimalna napojnica za konobaricu. Poželjno je dati još pokoji euro.

Oktoberfest je najbolja fešta u Europi.  Svake godine ga posjeti više od milijun posjetitelja. Možda s pokojom kilom viška i tanjeg novčanika, no veseli i zadovoljni.

Travel AdvisorLifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Luksuzno putovanje kroz povijest: Carski vlak na relaciji Linz – Passau

 

Idemo u Bavarsku

Što vidjeti u Bambergu

 

Previous articleNajbolje povezane zračne luke
Next articleTOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu