Travel AdvisorTravel Advisor

Oktoberfest je najveća zabava u Europi

Oktoberfest ove godine traje od subote 17. rujna do ponedjeljka 3. listopada.

Svake godine Oktoberfest počinje u rujnu i završava prve nedjelje u listopadu. Običaj potječe iz 1810. u čast vjenčanja kralja Ludwiga i princeze Therese von Sachsen-Hildburghausen.

Kada je najbolje posjetiti Oktoberfest?

Najveća gužva je prilikom ceremonija otvaranja i zatvaranja. Otvorenje je u šatoru Schottenhamel. Gradonačelnik Munchen uzdigne prvu kriglu i poviče : „O,Zapft Is!“

Zatvaranje se odvija u šatoru Hacker-Pschorr. Poput dočeka nove godine svi zagrljeni pjevaju, gase se svjetla i pale prskalice. Tko preživi još koju kriglu pričat će.

Vikendima je najveća gužva, tijekom tjedna, manja. Najbolje je stići na Theresienwise u jutarnjim satima, uhvatiti mjesto u šatoru i ne micati se do večeri. Osim, naravno, čestih odlazaka na toalet.

Ulaz na Theresienwiese je besplatan. Prisustvovanje raznim koncertima i povorkama, te ulazak u šatore je također besplatan, no tko bi sjedio praznih ruku u šatoru? Koliko vam treba novca ovisi o tome koliko možete popiti. Litra vode ili sokova stoji jednako koliko i pivo. Oktoberfest nije zamišljen za trezvenjake. U svakom slučaju ponesite dovoljno keša tj.Eura. Peglanje plastike ovdje ne prolazi. Pojačane su kontrole na ulazu.

Radno vrijeme

Šatori se otvaraju preko tjedna od 10 u jutro pa do 23,30. Zadnje narudžbe i muzika u velikim šatorima prestaju u 22,30. Vikendom se radi od 9 u jutro. Manji šatori poslužuju do 23 sata. Zabavno park radi u isto vrijeme osim vikendom kad radi do 24,00.

Kindertag

Dva utorka su službeni obiteljski dani na Oktoberfestu: ponude traju do 19 sati. U šatorima budu snižene cijene i jelovnici za djecu i obitelji, a mnoge vožnje i štandovi nude snižene cijene ovih dana. Jednostavno pazite na natpise “Familientag” ili “Kindertag”.

Cijene

Cijene pive su između 12,80 i 13,80 E za litru (Mass). Određuje ih grad Minhen. Jutranji i opčenito raniji posjet Wiesnu ima mnoge prednosti. Udobnije je od i večernjih sati, a štoviše, mnogi domaćini u Wiesnu nude jeftiniji jelovnik za ručak. Fina stvar za sladokusce i obitelji, pogotovo preko tjedna! Cijene se mijenjaju tijekom popodneva i večeri. Obitelji s djecom najviše dolaze u to doba.

Najpopularnije jelo primjerice od ponedjeljka do petka: gröstl od piletine i patke od pečenog pilećeg ili pačjeg mesa s mahunama, slaninom i krumpirom košta 11,50 eura (od čega se 0,50 € po jelu donira zakladi Münchner Herz).

Šatori

Velikih 12 šatora su: Herzkasperl, Hofbrau, Kafer Wiesn, Kufflers, Lowenbrau, Marstall. Ochsenbraterai, Paulaner, Pschorr, Schottenhamel, Schutzen i Volkssangerzelt. U sredini šatora je pozornica na kojoj nastupa tradicionalna pleh muzika. Ovdje se ne naručuju pjesme, ali se može platiti “dirigiranje” na pozornici.

Osim velikih postoje i manji šatori: njih 21. Dobre stvari dolaze u malim paketima: uz veće festivalske šatore na sajmištu i Oide Wiesn, postoje i manji i srednji šatori. Među njima će svatko pronaći pravu atmosferu za svoje potrebe, od obitelji do partijanera.

Ako možete između nekoliko piva sjesti na roller coaster ili neku sličnu spravu pogodnu za početak mučnine onda vam svaka čast. To se plača posebno. Nudi se dvadeseta različitih atrakcija za hrabre i željne adrenalinskog užitka. Najpopularniji su Toboggan, najveći transportni roller coaster – Olympia te Skyfall i veliki panoramski kotač.

Što obući?

Vrlo jednostavan odgovor na to pitanje je: žene nose tradicionalne Bavarske dirndl oprave. Bijele bluze i do koljena duge suknje te udobne cipele za koje vam neće biti žao ako budu okupane u pivi. Savršena Oktoberfest frizura: pletenice, uvojci ili podignuti konjski rep. Uvijek dobro prolaze na Oktoberfestu. Bez obzira imate li kratku, dugu ili kosu. Te frizure najbolje pašu uz dindrlice.

Muškarci nose lederhose – kožnate kratke hlače. Što uže to bolje. Karirana ili bijela košulja i dokoljenice te udobne cipele. Lovački šešir je dodatni bonus.

Kako stići na Oktoberfest?

Vožnja ne dolazi u obzir jer nema parkinga koji bi primio toliki broj vozila. Prostor festivala nalazi se na desetak minuta hoda od glavne željezničke stanice te još bliže od stanice  UBahna. Taksija ima milijun, po malo posebnijim cijenama, naravno.

I još nekoliko praktikalija:

Ima 14 velikih i 21 manji šator i u sve je besplatan ulaz. Poželjno je da popijete barem jednu pivu u svakom.

Svaki šator ima svoj toalet što je vrlo bitno s obzirom na količinu popijene pive. Izvan šatora toaleti postoje na nekoliko mjesta.

Stolove ne trebate rezervirati tijekom tjedna, ali vikendom možete pokušati. Nije lako.

Pleše se na klupama i to je ok, nikada na stolu. Pravilo broj dva:  Shake your butty i ako postaneš senzacija na Instagramu pohvali se time.

U šatorima je zabranjeno pušenje.

Velike krigle ne smiju slučajno završiti u torbi. To je kazneno djelo.

Oktoberfest je najbolja fešta u Europi.  Svake godine ga posjeti više od milijun posjetitelja. Možda se vrate kućama s pokojom kilom viška i tanjeg novčanika, no veseli i zadovoljni.

Travel AdvisorLifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleIstražite čudesni Jadran u rujnu
Next articleSova nas generacijama uči stranim jezicima