Orient Express vraća se u Hrvatsku

Autor članka:
Podijeli:

Legendarni Orient Express vozit će od Rima do Istanbula

Najpoznatiji vlak u povijesti željeznice, Orient Express, vraća se u Hrvatsku 2023. godine. Njegova najnovija luksuzna iteracija vozit će od Rima do Istanbula preko Splita, a otvorit će se i ruta između Pariza i Rima.

U zajedničkom pothvatu francuske ugostiteljske grupe Accor, talijanske kompanije za nekretnine Arsenale i FS Talijanske državne željeznice, vrhunska usluga će proći kroz Italiju prije nego što krene na sjeverozapad u Pariz ili na jugoistok u Split i potom u Istanbul. Namjenski željeznički hotel, Minerva, bit će otvoren u Rimu 2024. godine.

Izvorni Orient Express prvi je put krenuo iz Pariza 1882. godine. Zatim je 1885. počeo ići od Beča do Carigrada, a prvi vlak koji je iz francuske prijestolnice išao izravno u Tursku vozio je 1889. godine.

Hrvatska je odigrala ključnu ulogu u stvaranju ove željezničke legende

Unutrašnjost Orient Expressa
© Florian Marette from Unsplash

Nakon Prvog svjetskog rata i izgradnje tunela Simplon između Švicarske i Italije, Orient Express krenuo je južnom rutom kroz Zagreb i Slavoniju. To je dovelo do otvaranja Hotela Esplanade 1925. godine, koji se i danas nalazi uz zagrebački Glavni kolodvor, a inspiriralo je spisateljicu krimića Agathu Christie da u vlak ukrca jednog od svojih slavnih lutalica. Radnja se odvija između Vinkovaca i Slavonskog Broda kada putnike jedne zime zavije snijeg.

Snimljeno je nekoliko filmskih verzija Ubojstva u Orient Expressu, a posljednju je režirao Kenneth Branagh s Johnnyjem Deppom, Penélope Cruz, Judi Dench i Willemom Dafoeom u glavnim ulogama.

Ulazeći u novo doba europskih željeznica, posljednjih godina ponovno je uvedeno nekoliko vrhunskih noćnih vlakova, a putnici napuštaju zračne luke radi sporijeg, ekološki prihvatljivijeg načina dolaska od točke A do točke B i C.

Nazvana La Dolce Vita, i ne treba je miješati s Venice Simplon uslugom između Londona i Italije, je nova slikovita usluga koja će sadržavati 12 kabina, 19 apartmana i onaj najvažniji element – restoran.

Autor naslovne fotografije: © Florian Marette from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave