Travel AdvisorTravel Advisor

Otkrili smo malo mjesto za uživanje u aktivnom odmoru

Otočac – idealno mjesto za odmor i opuštanje

 

Teško je odrediti najbolji razlog zašto posjetiti I Otočac i Gacku. Za sve nas koji volimo aktivni odmor ovaj dio Hrvatske ima vrhusnku ponudu.

Otočac je u središtu regije

Putovanje obično počinje pogledom na zemljopisnu kartu, google maps ili nešto slično. Prvi dojam koji se zapazi jest da je mjesto praktično u srcu Like. Smješteno je između velikih atrakcija ovog dijela Hrvatske, ali i Europe.

Prema istoku su modru dragulji Plitvičkih jezera.

Prema zapadu moćni Velebit i dobro čuvani Nacionalni Park Sjeverni Velebit.

Na sjever vodi put kroz pitomu plodnu dolinu duž predivne rijeke Gacke za koju svi znamo i uvijek ponovo je želimo vidjeti.

Put prema jugu vodi do rodnog mjesta najvećeg genija u ljudskoj povijesti: Da, ovdje je rođen Nikola Tesla u malom selu Smiljan u kojem se nalazi muzej.

Novo doba turizma obilježava pitanje: Što ću raditi? Zašto da posjetim Otočac?

U Otočcu su se pripremili na najbolji način kako bi pružili odgovor na ovo pitanje.

Pogledajmo što se sve nudi.

Gacka je središte ove regije. Rijeka koja zrači ljepotom i koja daje život. Pastrve s Gacke su specijalitet na svjetskom nivou. Istina, volimo morske ribe, ali Gacka pastrva nadmašuje mnoge vrste. Odmor koji se sam nudi u ovom djeliću raja je pun aktivnosti.

Otočac i njegova okolica aktivno živi i to želi podijeliti sa svojim posjetiteljima.

Biciklizam

Biciklizam je aktivnost današnjice i svi žele dio kolača ogromne mase biciklista koji kruže Europom. Biciklističke staze područja Otočca I rijeke gacke duge su od 30 do 50 kilometara I svaka ima svoju temu te atrakcije koje se usput mogu vidjeti I posjetiti.

Otočac je u prednosti pred mnogima. Postoje šest označenih Biciklističkih staza koje treba obići. Manje ili više zahtjevne lako će zadiviti vozače. U Biciklističkom klubu Barkan  se mogu unajmiti vodiči. Najam bicikala nudi agencija Velebit aktivnosti j.d.o.o.

Planinarenje

Za hodače i planinare Otočac je raj. Toliko je staza i pravaca da ih je teško obići i za tjedan dana.

Ona koja vodi prema vrhu Panosa je iz centra Kutereva. S vrha se pruža lijep pogled. Staza nije zahtjevna i duga.

PLANINARSKA STAZA PANOS

KT 10 PANOS (828 m)

Prilaz: Mjesto Kuterevo 2 km od ceste Otočac – Krasno

Opis puta: Polazak prema vrhu Panosa je iz centra Kutereva od crkve. Nakon 2 km laganog uspona, uglavnom po cesti i manjim dijelom kroz šumu dolazi se do vrha Panos. S vrha se prostiru prekrasni pogledi prema Kečinoj gredi i dijelu Velebita prema Senjskom Bilu. Tura traje 1 sat. Žig KT nalazi se betoniran na kamenu uz vrh. Stazu održava Planinarska udruga „Panos“ iz Kutereva.

Planinarska staza Marković Rudine je već za ozbiljnije hodače.

PLANINARSKA STAZA MARKOVIĆ RUDINE

KT 11 MARKOVIĆ RUDINE (1.105 m)

Prilaz: Iz pravca Gospića (35 km) ili iz Zagreba do željezničke stanice Ličko Lešće (140 km)

Opis puta: Polazak je 200 metara od željezničke postaje Ličko Lešće iz pravca Zagreba automobilom desno uz šumski put. Šumski put u dužini 8 km prolazi ispod autoceste i nastavlja do okretišta zvanog Šumske bukvice. Ugodnim markiranim putem dolazi se do kote Mramor (760 m) gdje se nalaze klupe i stol za odmor. Nedaleko je i Kamenica s 1,5 kubika mrzle vode. Dalje se put nastavlja savladavanjem 350 m visinske razlike dosta strmo do samog vrha. Planinarenje od okretišta do vrha traje 1,30 sati.

Stazu održava HPD Gromovača iz Otočca.

PLANINARSKA STAZA GODAČA

KT 12 VELJUN (1.013 m)

Prilaz: U mjesto Sinac u Gackoj dolini može se doći sa zapada iz pravca Otočca (oko 20 km), sa istoka iz pravca Plitvičkih jezera preko Vrhovina oko 50 km, sa zapada iz Senja preko Vratnika i Otočca oko 60 km, s juga iz pravca Gospića oko 40 km.

Opis puta: U neposrednoj blizini Majerovog vrila kilometar dalje smješten je Lovački dom vlasništvo Lovačkog društva „Ravna gora“ iz Sinca. Staza Godača započinje kod križa Spasitelja u neposrednoj blizini lovačkog doma od kojeg 500 metara dalje vodi šumski put uređen i dovoljno širok za prolaz ljudi.

Polazna točka je sa 460 metara visine iznad mora, a put se penje do najdužeg željezničkog tunela na pruzi Zagreb-Split i dalje do vrha Veljun (1013 m) i predjela zvanog Veliki i Mali kotal. U obližnjem Udolu i Maloj dragi smještena je lovačka kuća – vlasništvo Hrvatskih šuma Ispostava Otočac i LD Ravna gora. Put vodi kroz šumu u dužini 8 km. Srednje je težak i traje tri sata. S nekoliko vidikovaca prekrasan je pogled na Gacku dolinu i Sjeverni Velebit. Žig KT nalazi se na samom vrhu Veljuna betoniran u kamen.

Stazu održava HPD „Industrogradnja“ iz Zagreba, pod vodstvom Katarine Kolaković.

Priroda liječi

Priroda se najbolje može doživjeti hodajući, no još je ljepši doživljaj spuštati se kajakom po kristalno čistoj rijeci. Gacka je idealna rijeka za to. Zamisli se kako kliziš po mirnoj vodi, a pastrve skaču preko kajaka. Dobro, nije da skaču, ali zvuči privlačno. Kajak se može unajmiti. Popularna je ruta 5 mostova koja traje oko dva i pol sata.

Može se unajmiti i kanu u naselju Prozor kod Otočca.

Mladi i oni koji se tako osjećaju vole Quadove. Za tri i pol sata i nekih 35 km ,ovim se vozilima obilaze neka od atraktivnih lokacija Gacke doline.

 

Sve ovo nabrojeno je samo mali dio. Jer tek kad staneš, pogledaš oko sebe, bilo da si na biciklu, kajaku ili pješice s ruksakom, shvatiš ljepotu i očuvani mir i život prirode Gacke doline i Like. Na sat i nešto od Zagreba ovaj dio naše zemlje krije male dragulje koje tek treba otkriti.

Otočac je idealna lokacija za smještaj. Na dobrom je mjestu kao baza za otkrivanje udaljenijih ljepota i atrakcija. Središte Like.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous article5 najglamuroznijih ljetovališta na Mediteranu
Next articleKako se sve Zagreb zvao tijekom povijesti?