Otok Cres: Evo zašto trebate otići na najveći jadranski “škoj”

Autor članka:
Podijeli:

Otok Cres, najveći i, nakon Hvara, najduži Hrvatski otok s oko tri tisuće stanovnika povezan je s dvjema trajektnim linijama, s Istrom i otokom Krkom. Grad Cres u kojem boravi većina otočkog stanovništva jedini je grad na otoku. Cresom je dugi niz godina upravljala mletačka vlast, tako da i danas možete čuti mještane kako govore talijanski jezik koji je upotpunjen s domaćim riječima. Na ulazu u grad nalazi se šetalište koje krasi drvored i spomenik borbe protiv fašizma.

Što nudi otok Cres?

Riva

U prošlosti su Cres štitile zidine i četiri kule od kojih je danas ostalo dvoje gradskih vrata. Na šetalištu, glavna gradska vrata s gradskim satom na rivi i kula koja svojim posjetiteljima pruža čarobni pogled na grad, pogotovo pri zalasku sunca. Uz ove ostavštine bedema koji su u šesnaestom stoljeću štitile grad valja spomenuti i staru gradsku ložu koja se nalazi na rivi odmak pokraj glavnih gradskih vrata.

grad cres

Nekada je služila kao mjesto okupljanja stanovništva i sklonište onima koji nisu stigli ući u grad prije zatvaranja gradskih, a danas služi za prodaju domaćih proizvoda. Na rivi se također nalazi i fontana koja svijetli u različitim bojama tijekom toplih creskih noći i jedna od najužih kuća u Europi. Kuće na rivi su ofarbane različitim bojama te time odaju čaroliju primorja.

Gdje jesti?

Ako želite pojesti dobru ribu na pravome ste mjestu. Uz predivan pogled na luku isplati se izdvojiti i koju kunu više za frišku ribu kojom se mogu pohvaliti svi ugostitelji u Cresu. Restorani koji se posebno izdvajanju po kvalitetnim ribljim menijima su restoran Riva koji se nalazi na creskoj rivi i restoran Belona na šetalištu.

grad cres s mora

Ako ste ljubitelji pizza i tjestenina obavezno posjetite pizzeriju Luna rossa, a ako volite pojesti dobar komad mesa s roštilja tu je restoran Meet me BBQ u staroj jezgri grada i restoran Šunica koji se nalazi na lungomaru (šetnici uz more) i u blizini malene crkvice Svetoga Nikole. Ako se volite okrijepiti limunadom za vrijeme ljetnih žega učinite to u slastičarni Učka, koja uz sladolede i kolače nudi i limunade.

izlog s crtežima hrane

U selu Loznati, nedaleko od Cresa u smjeru Lošinja nalazi se obiteljski ugostiteljski objekt u kojem se poslužuje najbolja creska janjetina poslužena na mnoge načine. Ako se odlučite za ovu gostionicu obavezno morate isprobati i olito, tradicionalni creski kolač. Uz olito slastica koju morate na Cresu probati jesu creski grašnjaci, kolačići od lisnatog tijesta punjeni marmeladom i orasima. Možete ih isprobati također u ovom objektu ili u pekari Loznati koja se nalazi u gradu Cresu.

Gdje izaći?

Uz noćni klub Rush za noćni život su zaduženi i kafići na rivi koji u ljetnim mjesecima imaju koktele i muziku u živo. Šetnjicom malo dalje do samoga centra dolazimo do zanimljivog kafića Plavica u kojem uz zvukove valova turisti i domaći uživaju i u zvuku jazz i rock glazbe. U povratku iz noćnog izlaska možete kupiti topli kruh u pekari koja cijelu noć radi ili se u jutro zasladiti doručkom iz slastica Margareta koje se nalaze u blizini šetalište, dječjeg vrtića i škole.

grad cres

Grad Cres svojim glasovima krase ženska klapa Teha i muška klapa Burin koje možete pronaći u večernjim satima kako pjevaju ispred creskog Muzeja, nekadašnje palače Arsan koja je pripadala plemićkoj obitelju Petris. U ovoj palači rođen je i creski filozof i mislilac, neoplatonist, Frane Petrić.

Stara gradska jezgra

Stara gradska jezgra sačinjena je mreže ulica, uskih prolaza i zajedničkih dvorišta.Tu se nalaze uske stare kuće i palače koje na sebi nose grbove imućnih creskih obitelji čiji potomci i danas nose ista ili mali izmijenjena prezimena. U staroj gradskoj jezgri nalazi se župna crkva Svete Marije Velike, crkva Svetog Izidora koja je u prošlosti služila kao župna crkva, te brojne druge crkvice.

toranj sa satom u gradu cresu

U Cresu se nalazi ženski samostan sestara benediktinskog reda i samostan franjevaca konventualaca koji datira gotovo od osnutka franjevačkog reda. U klaustru samostana se tijekom ljeta održavaju glazbene večeri.

Što vidjeti?

U kolovozu se tradicionalno održava jazz festival Crescendo i ljetne igre na vodi. U Cresu se održava i natjecanje u kuhanju brudeta. Za razliku od ljetnih mjeseci, kada Cres posjećuju mnogi turisti, zime u Cresu su tihe i mirne. Staru godinu mještani u podne zajedno ispraćaju pod ložom na rivi gdje se zajedno druže i za vrijeme karnevala. Sela na otoku su slabo naseljena.

pećina na moru

Svakako bi preporučila da se posjeti eko-centar Beli koji se brine za ozlijeđene supove i stari rimski most. Ako tražite adrenalin onda je zip-line Beli prava stvar za vas. Prije skretanja s glavne prometnice prema selu Beli nalazi se predivan vidikovac i uspon na najviše brdo Cresa, brdo Sis. Odmor i sjedinjenje s prirodom može se najbolje pronaći u selu Filozići koje skriva Art farmu. Otok Cres je pogodan i za brdski biciklizam starim putovima koji su nekada bili jedina poveznica među selima i sa samim Cresom.

Koje su plaže najbolje?

Diljem obale ovog otoka nalaze se plaže od kojih zastaje dah. Jedna od takvih plaža je i plaža pod selom Lubenice u sklopu koje su i predivne Plave Grote. To je špilja u koju prodire more, a zbog refleksije ostavlja dojam modro plave boje.

brod na moru u uvali

Uski put koji omeđuje cestu s obje strane suhozidima vodi do Lubenica. Lubenice je romantično selo izgrađeno povrh hridine radi lakše obrane od napadača s mora. Svakoga ljeta se u Lubenicama održavaju Lubeničke glazbene večeri. Na putu do Lubenica valja zastati i isprobati domaći sladoled od smokava u malenom selu Podol.

drvored maslina uz put

Selo Osor koje se nalazi na prijelazu između otoka Cresa i Lošinja brončanim skulpturama umjetnika Ivana Meštrovića i ruševinama staroga samostana odakle se pruža prekrasan pogled očarava prolaznike. Osor je također vrlo posječen za vrijeme osorskih glazbenih večeri.

Male tajne

U sklopu ponude ACI Marine Cres nalazi se restoran koji preporučujem svima koji se žele uživati u večeri nešto intimnijoj atmosferi. Od rive se u oba smjera proteže šetnica uz more duga sedam kilometara. Camp Kovačine svake godine nudi atraktivna događanja i animacije za svoje posjetitelje. Kafić koji je nekada služio kao svjetioničarska kuća savršeno je mjesto za popiti kavu ili pojesti dobar kolač.

Ovaj predivni tekst koji opisuje otok Cres je za nas napisala Marina Mužić. 

Nove objave