Travel AdvisorTravel Advisor

Ovaj grad u dalmatinskoj zagori nas je oduševio

Sinj je bio cilj ovog putovanja

Kao i mnogi putnici, i ja sam više puta prošao kroz Sinj na nekom drugom putovanju. Par puta sam se i zaustavio, prošetao središtem grada i nastavio dalje.

Ovaj put je bilo drugačije. Naš cilj je bio Sinj.

 

Navigacija je pokazala da je najbrže autocestom do izlaza Dugopolje i dalje do Sinja. Nešto manje od četiri sata iz Zagreba.

Stigli smo na večer i smjestili se u udobnom hotelu Alkar u središtu grada. Hotel ima parking pa nije bilo problema. Brzo smo dobili sobe i krenuli na večeru.

Preporuka je bila Konoba Ispod ure.

Zadovoljne novinarke

Lako ju je bilo pronaći je jer iznad ulaze stoje dva antička kipa. Ovdje ih zovu Romeo i Julija, no imaju i druge nadimke. Prostor konobe je moderno uređen, a vlasnik i kuhar Josip je majstor zanata. Pripremio je pečene žabe u pršutu te pohane kao predjelo. Glavno jelo je bila hobotnica ispod peke. Ipak je ovo kraj u kojem se najčešće jede hrana pripremljena ispod peke. Pronašli smo dobar rose lokalnog proizvođača Krolo. Jedina zamjerka je što nema više lokalnih butelja u ponudi. Istarska vina pijem u Istri, Slavonska u Slavoniji itd.

Hotel Alkar

Sobe u hotelu Alkar traže renoviranje. Podsjećaju na početak osamdesetih u doba prije mobitela pa je malo utičnica za punjenje. Sve je čisto i uredno. Osoblje je ljubazno i spremno pomoći. Doručak je srčan uz razna jaja po narudžbi te nareske i namaze. Hotel je odlično lociran. U Sinju još nema dovoljno ponude hotelskog smještaja pa zapravo i nije bilo nekog izbora. Kuće za odmor i apartmani su u redu za duži boravak, no kad dođem na nekoliko dana, preferiram poslugu, doručak i hotel.

Dan u Sinju je protekao uz vrlo bogati kulturni sadržaj.

Posjetili smo tri muzeja i svi su nas oduševili.

Muzej Cetinske krajine nije velik, no vrlo je maštovito uređen i informativan. Kustosica Danijela nam je zanimljivo ispričala priče iz prošlosti. Tako smo naučili da je pored Sinja bio drugi najveći, iza Salone, rimski grad u ovoj regiji te da je Krajina imala vrlo burnu prošlost punu borbi i osvajača.

Muzej cetinske krajine

Muzej Sinjske Alke je mjesto koje bi trebali posjetiti u najmanju ruku svi školarci u Hrvatskoj. Interaktivna izložba je atraktivna mladima kao i starijima. Može se puno naučiti o običajima, povijesnoj bitci kod Sinja te tradiciji Sinjske alke.

Muzej Sinjske Alke

Kip božice Diane koji se nalazi u muzeju Samostanske crkve Gospe Sinjske je nešto najljepše iz rimskog doba. Mnogi svjetski muzeji su je htjeli, no srećom ostala je kod nas i mogla bi biti simbolom ovog kraja. Vrhunsko djelo u naravnoj veličini pronađeno je u  starorimskom lokalitetu Aequum, danasnji Čitluk.

Božica Diana, Sinj

Crkva Gospe Sinjske je zaista mjesto duhovnosti i sam pogled na njenu sliku izaziva strahopoštovanje. Čitav kompleks je velika kulturna i duhovna baština ovog kraja i Hrvatske.

Čudotvorna Gospa od Sinja

Svilaja

Poslije podne smo otišli na Svilaju. Impozantna planina se nadvila nad poljem poput čuvara. Cesta nije u najboljem stanju, no prohodna je. Vidjeli smo autobus i kombi na parkiralištu pored planinarskog doma što nam govori da bi i obični automobili mogli do vidikovca pored Orlovih stina. Vrijedi doći zbog divnog pogleda na polje i okolne planine na granici s BiH.

Svilaja

Kamešnica i Dinara u daljini sljedećeg dana su bile zavijene u snijeg pa smo zapravo imali sreću da smo došli na Svilaju prije oluje.

Rijeka Cetina

Rijeka Cetina

Na putu s planine produžili smo do divne rijeke Cetine. Pred sumrak ju je obasjalo sunce pa je izgledala čarobno sa srebrnim preljevom. Mirno vijuga kroz polje i prava je blagodat ne samo za ovaj kraj nego i dobar dio Dalmacije koji iz nje dobiva pitku vodu. Obećali smo da ćemo doći ponovo i iskušati kanu ili kajak jer rijeka zaslužuje dulje istraživanje. Postoje i mlinice koje su uglavnom u ruševnom stanju.

Terenska vožnja

Sinj

Jutro prije odlaska smo proveli na posebnim terenskim vozilima sličnim Buggyjima. Imaju velike kotače i gume koje mogu po svim uvjetima. U vozilo stanu dvije osobe. Registrirano je pa može po cestama. Ima automatski mjenjač te ga nije teško voziti. Barem ne po ravnom. Problem počinje kad smo se vozeći za vodičem spustili prema rijeci kroz močvarno područje puno lokvi i blata. No, prije puta smo dobili zaštitnu opremu i kombinezone, što svi dobivaju prije nego što krenu, jer tijekom vožnje je lako zaprljati se i zablatiti.

Terenci

Vožnja kroz prirodu je bila pravi doživljaj, a pogotovo prolaz preko rječica i kroz gudure. Na kraju smo se popeli na brdo iznad Sinja i tamo iskusili vožnju kroz kamene puteve. Doživljaj za pamćenje i preporuku. Organizira se preko hotela Alkar. Naš vodič Marko nam je sve dobro objasnio.

Izvor Cetine

Izvor Cetine

Za povratak prema Zagrebu smo odabrali staru cestu preko Knina do Gračaca. Glavni razlog je bila lijepa priroda te posjet izvoru rijeke Cetine. Izvor nije daleko od glavne ceste, no vožnja kroz napuštena i razrušena sela je zapravo vrlo tužna. Kao da smo ušli u neki drugi svijet, u neku drugi Hrvatsku za koju ne želimo znati da postoji. Koliko god je izvor divan i moglo bi se reći čudo prirode, vožnja uskom cestom među ruševinama nije ugodna.

Sinj je odličan izbor za vikend

Muzej Sinjske Alke

Boravak u Sinju je pokazao da grad ima mnogo toga za ponuditi. Kultura, aktivnosti, dobra hrana i prijazni ljudi su ostavili odličan dojam. Posebno zahvaljujem Moniki iz TZ Sinj koja nam je bila domaćin i koja se zaista potrudila da nam približi sve što je zanimljivo. Vjerujem da bi Sinj mogao i trebao postati idealna destinacija za vikend. Obitelji imaju ovdje što raditi i za sve dobne skupine se može naći nešto zanimljivo. Sinj će mi zauvijek ostati u dobrom sjećanju.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTko ne voli pjenušce? Kušati ih treba u Maksimiru 22.4.2022.
Next articleZekoEko zabavno događanje za djecu okupilo brojne posjetitelje u Zoološkom vrtu Grada Zagreba