Travel AdvisorTravel Advisor

Ovih pet su najbolje zemlje za život penzionera u EU

Koje su nabolje zemlje za život penzionera u EU

Američki časopis koji se obraća penzionerima je donio popis pet najboljih Europskih zemalja za život u mirovini.

Jedna od njih je Hrvatska.

Tekst se obraća prvenstveno Amerikancima, no i drugima može biti zanimljiv jer uspoređuje kvalitetu života s cijenama te ponudom zanimljivosti i turističkih atrakcija. Boravak od nekoliko mjeseci na jednom mjestu može biti vrlo kvalitetno iskustvo u snalaženju.  Često kad putujemo na kratko ne vidimo ili nas jednostavno ne zanimaju lokalni problemi pa idealiziramo neka mjesta jer izgledaju kao na razglednici. Pitanje je li život baš takav. Isto tako mislimo da mjesto ili zemlja u kojoj živimo nije dovoljno kvalitetna. Stranci vide i doživljavaju našu zemlju drugačije baš kao i mi njihovu za turističkih obilaska.

Europa kao muzej

Europa je poželjno mjesto za umirovljenje mnogima koji žive na drugim kontinentima jer, da budemo iskreni, Europa je muzej te je kao takvu shvaćaju.
Odmah u početku treba razjasniti da ovdje nije riječ o najjeftinijim zemljama za život nego o najboljim po parametru “value for the money”. Dakle nema veze s našim penzijama niti su parovi koji imaju mjesečna primanja oko 3.000 Eura ili Dolara bogataši. Daleko od toga, to su sasvim uobičajeni građani zemalja iz kojih dolaze. Bivši profesori, inženjeri I slični profesionalci.

Osnovni parametri

Cijena najma stana se kreće oko 600 USD (4.000 kn) mjesečno ili kupnja nekretnine za nekih 100.000 (650.000 kn). Ručak u restoranu teba biti 10 do 15 USD (65 do 100 kn), Može li se kupiti vrečica voća i povrća za oko 6 USD (40 kn)?

U navedenim zemljama se mogu naći predivne plaže, idilična sela, mali gradovi puni povijesnih zanimljivosti, arhitekture i muzeja. Sve zemlje imaju razvijen zdravstveni sustav koji je, kako god se nama činio, puno bolji nego u većini zemalja van Europe. Svaka zemlja je različita od druge te jedinstvena u svojoj ponudi pa ovo nije rang lista. Svaka zemlja ima more, bogatu povijest I pregršt turističkih atrakcija.
Pogledajmo argumente za svaku od zemalja.

Nabolje zemlje za život penzionera:

Italija

Italija pruža sve. Od alpskih sela na skijalištima do vječnog ljeta na najjužnijem dijelu. Dolce vita I opušteni način života je vrlo lako pronaći. Zaobiđemo li velike gradove I industrijske centre te pogledamo mala mjesta lako je moguće pronaći mjesto za sebe pod talijanskim suncem. Još bolje –  ne jedno nego nekoliko njih u ovisnosti o dobu godine. Amerikancima je Italija apsolutni broj jedan, čak daleko primamljivija od Francuske.
Italija ima sve. Može se uklopiti u mjesečni budget. Troškovi života mogu biti bitno manji na selu nego u gradovima. U manjim mjestima se može kupiti nekretnina po cijeni manjoj od novog automobile. Cijene hrane te kvaliteta namirnica su prihvatljive. Theresa in New Yorka je preselila u Trst u kojem plača najam dvosobnog stana oko 800 USD. Mjesečni troškovi za dvoje mogu biti ispod 2.000 USD uključujući stan, hranu, medicinsko osiguranje i potrošnju.

Portugal

Najjeftinija zemlja za život na ovom popisu. Godinama je najpoželjnija destinacija Britanskim turistima od kojih mnogi posjeduju drugi dom da u njemu provide blage zime. Jednako Portugal obožavaju Skandinavci pa čak i Španjolci koji rado provode vrijeme u ovoj dobro organiziranoj državi. To je zemlja koja dobro poznaje te koristi strance koji ostaju duže vremena. Oni praktički pokreću ekonomiju ljetnih destinacija kroz čitavu godinu. Cijene su vrlo ugodne. Mnogi tvrde najugodnije u EU pa je Portugal broj jedan na listi “value for the money”
Dvije osobe mogu ugodno živjeti za nekih 1.700 USD mjesečno van Lisabona ili za nekih 2.200 u glavnom gradu. U tu sumu ulaze svi troškovi života od najma stana dalje.

Francuska

Meni najdraža zemlja u Europi koju dobro poznajem će mnogima biti iznenađenje. Misli se da je  Francuska  Pariz, no tome nije tako. Pariz je “država” za sebe, a  provincija je ono što volimo. Život u Parizu ili Cannesu zasigurno nije jeftin. Maknete li se u manja mjesta, situacija je bitno povoljnija. Ova zemlja je fenomenalno povezana vlakovima I autocestama pa stoga nije bitno stanovati u skupom gradu koji ionako brzo dosadi svojom gužvom. Većina Francuza koje poznajem ne bi nikad živjela u Parizu ili Marseillesu. Regije poput Normandije na sjeveru ili Languedoca na jugu pružaju visok standard života. Stanovi ili kuće za najam na selu se mogu naći za 700 USD. Kuće za kupiti već za 200.000 USA. Neke druge, manje poznate regije su još jeftinije. Cijena života za dvije osobe na mjesec je procijenjena na oko 2.200 USD

Španjolska

© ultrash ricco

Vruća ljeta i ugodna klima u ostatku godine je privlačna mnogima na sjeveru Europe. Nijemci je obožavaju pa postoje posebni gradovi u kojima čine većinu stanovništva. Smatra se uz Portugal jednom od najjeftinijih zemalja za život na Mediteranu i Europi. Cijene mogu biti više u razvikanim turističkim središtima ili većim gradovima poput Marbelle ili Barcelone. Valencia ili Granda su jeftinije, a Baleari, Malaga i slična mjesta spadaju u najjeftinije destinacije. Hrana je jeftina i kvalitetna. Prehrana obiluje morskim plodovima, maslinovim uljem te povrćem. Trošak  takve košare je oko 100 USD tjedno. Ljudi su prijateljski nastrojeni i tolerantni pa je život ugodan i opušten. Cijene ručka su oko 15 USD. Javni prijevoz i vlakovi su vrlo dobro organizirani. Troškovi života u lijepom Alicanteu su oko 2.650 USD na mjesec za dvije osobe.

Osim ovih poznatih zemalja na listi su još Grčka, Malta I Hrvatska.

Dan se u Hrvatskoj može provesti vrlo zanimljivo. Kušanje maslinovih ulja i vina, lutanja po nekom od starih gradova ili otkrivanje zabitih kutaka parkova prirode je vrlo primamljivo. Split kao središnje mjesto Dalmacije te Šibenik I Zadar su sve primamljiviji strancima za dug boravak. Van sezone se za 500 do 700 USD može unajmiti lijep dvosobni stan blizu mora. Problem može biti nedostatak grijanja. Velika većina ljetnih apartmana za najam stoje prazni ostatak godine pa bi vlasnici itekako bili sretni da se iznajme. Najveći nedostatak je hrana. Osim pica, ćevapa te sličnog lošeg fast fooda je malo dobre hrane koja se može pojesti u cjenovnom rangu od oko 100 kn (15 USD) što je parameter kvalitete dobrog ručka od lokalnih namirnica. Nije da nema takve ponude, ali nema svugdje. U Nici su primjerice deseci restorana u centru koji nude  meni od dva ili tri jela za taj novac.

U Hrvatskoj još ne postoje prihvatljiva i dobro organizirana naselja s ponudom za strane penzionere. Troškovi dobrog života na mjesečnoj bazi za dvije osobe se procjenjuju na 2.000 do 2.500 USD. Ispada tko da su nabolje zemlje za život penzionera one na jugu uz more.

 

Previous articleOvaj grad je glamurozna kraljica Mediterana
Next articleOvo je najbolja zemlja za putovanje automobilom