Pet hramova Milana

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte pet hramova Milana

Duomo di Milano

Milanski Duomo jedna je od impresivnijih vjerskih građevina u Europi. Nalazi se u središtu grada na istoimenom trgu. Ispod trga nalazi se stanica podzemne željeznice tako da je ova lokacija lako dohvatljiva. Katedrala se gradila dugo, približno 500 godina. Gradnja je započela davne 1386. godine, a završena je u doba vladavine Napoleona.

Milano Duomo
Egor Myznik on Unsplash

Razlog je bio taj što se Napoleon želio okruniti u njoj kao kralj Italije. Nakon katedrala Svetog Petra u Rimu i Sevilli, Duomo je treća najveća katedrala na svijetu. Gledajući je izvana, izgleda savršeno, izrezbarena sa više od 2000 statuta od bijelog mramora. Zasigurno je jedna od najljepših na svijetu. Iznutra je također vidljiv impresivan primjer arhitekture i umjetnosti s raspećem čiji je autor Leonardo Da Vinci. Preporučuje se i posjet terasi koji se plača. Pogled na Milano je za pamćenje. Ukoliko želite izbjeći gužvu i dugotrajno čekanje dođite prije devet ujutro, kada se otvara. Ulaznice se mogu kupiti online ili uzmite vođenu turu po katedrali.

Galleria Vittorio Emanuele II

Galerija Vittorio Emanuele II
© Jannis Lucas from Unsplash

Na istom trgu preko puta katedrale nalazi se još jedna impresivna građevina. Vrijedi posjetiti vjerojatno najljepši šoping centar na svijetu. Ukoliko vas ne zanimju trgovine prošetajte kroz natkrivene prolaze i divite se arhitekturi. Posebna atrakcija su gužve ispred dizajnerskih butika. Horde Azijata vrtoglavo jure s vrećicama, a zatim strpljivo čekaju da ih puste potrošiti koju tisuću eura na nove torbice Prade i Vuittona. Najbolje je sjesti na terasu, naručiti macchiato i pustiti vrijeme da prolazi.

Zlatni trokut

Dućan Dolce & Gabanna u Milanu

Možda najbolje šoping ulice na svijetu čine Via della Spiga, Via Sant’Andrea i Via Montenapoleone. Tu se nalaze ne samo trgovine visoke mode nego i čitave zgrade u kojima živi poseban svijet. Osim talijanskih kreatora poput Dolcce & Gabbane, Versace, Armanija, Etra i drugih ovdje su svoje mjesto pronašli i ostali najpoznatiji strani brandovi. Nigdje ne postoji toliko ekskluzivnih trgovina na tako malom prostoru. Rodeo Drive u Beverly Hillsu je samo kopija Milana.

Posljednja večera

Posljednja večera
© janeb13 from Pixabay

Jedna od najpoznatijih slika na svijetu djelo je majstora Leonarda da Vincija i nalazi se u Milanu. Mural se za raliku od fresaka slika temperama na suhoj površini te se tako dobija visoki sjaj. Slika je nastala u periodu od četiri godine. Nalazi se u crkvi Santa Maria delle Grazie.

San Siro

San Siro
© Simone Daino from Unsplash

Nakon posjete duhovnim i modnim hramovima valja posjetiti i nogometni. San Siro je jedan od legendarnih stadiona koji su poznati svim ljubiteljima nogometa. Dva gradska kluba A.C. Milan i Internazionale vrlo su popularni pa im je stadion koji prima 80 tisuća navijača često premalen. Ako imate prilike i volite nogomet San Siro je jedan od hramova kojeg valja posjetiti. Naši igrači ostavili su tragove u oba kluba.


Autor naslovne fotografije: © Daryan Shamkhali from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave