Travel AdvisorTravel Advisor

Piloti odgovaraju na zanimljiva pitanja zrakoplovnih putnika

Odgovori pilota na pitanja zrakoplovnih putnika

Iako mnogima može biti zastrašujuće, putovanje avionom je zapravo fascinantno i uzbudljivo. Često se smatra jednim od najsigurnijih prijevoznih sredstava, no samo je mali postotak svijeta putovao zračnim putem. Bez obzira na to, postoje brojni ljudi koji obožavaju putovanje zračnim prometom. Oni koji se spremaju na svoje prvo putovanje, kao i oni češći putnici postavili su pilotima niz pitanja o zrakoplovima i zrakoplovnim praksama. Odabrala sam nekoliko najzanimljivijih pitanja i odgovora.

Prisilno slijetanje na vodu ili kopno?

Mnogima se čini da je u slučaju nužde lakše sletjeti na vodu. To vide kao bolju opciju nego prisilno slijetanje na kopno. Međutim, istina je suprotna: prisilno slijetanje na kopno je sigurnije.

© Vladi Malchevskiy from Unsplash

Vrlo se lako može dogoditi da će se neki avioni prilikom slijetanja potopiti. Osim toga, dok putnici vodu vide kao glatku površinu, piloti ju smatraju hrapavom zbog njene nedosljedne gustoće. U većini slučajeva, piloti će preferirati prisilno slijetanje na kopno, a ne na vodu, osim u zaista rijetkim slučajevima.

Kako se otvara pilotska kabina ako je zaključana iznutra?

Ovo je jedno pitanje koje mnoge muči jer su vrata kokpita uvijek zaključana. Mnogi se pitaju je li u slučaju nužde pilotska kabina dostupna izvana. Odgovor je da: postoji posebna šifra koja se posadi zrakoplova otkriva prije leta.

U slučaju potrebe, stjuardesa će unijeti kod za pristup kokpitu. Pilot svejedno još mora donijeti odluku, a ako preko kamere uoči još nekoga osim stjuardese ispred vrata, može odlučiti ne otvoriti vrata.

Smiju li piloti imati bradu, brkove ili pirsing na licu?

Odgovor je ne, a postoji i razlog zašto je to tako. Piloti moraju nositi masku s kisikom koja mora dobro pristajati na licu. Pravilno prianjanje onemogućuje pilotima da imaju bradu, brkove ili pirsing.

Ovo je kako bi se izbjeglo prepuštanje bilo čega slučaju: dopušteni su samo mali pramenovi kose. Kada se sve to ispuni, više neće biti prepreka za korištenje maske za kisik. Tako da se nemojte iznenaditi što su piloti uvijek svježe obrijani.

Zašto avioni na nebu ostavljaju bijele linije?

© Gabriel Gusmao from Unsplash

Bijeli tragovi koje avioni ostavljaju na nebu nisu dim iz aviona, nego se radi o kondenzacijskim tragovima. To se događa kada se vruća para iz aviona susreće s hladnim zrakom u atmosferi pa crte postaju vidljive. To se može usporediti s disanjem zimi: topli zrak iz nosnica liči na bijeli dim.

Postoje li u avionu tajne sobe?

Neki su čuli glasine o tajnim sobama u avionu. To ne vrijedi za sve avione, nego samo za neke velike modele. Ove tajne sobe obično se nalaze na stropu, a njihova svrha je pomoći posadi da se naspava jer znaju putovati i do 18 sati bez odmora.

Sobe su opremljene krevetima, kupaonicom i laganim osvježenjem. To nije mjesto gdje stjuardese trče kako bi izbjegle posao, nego se radi o sobama koje se koriste isključivo za odmor.

Koliko se leti pomoću autopilota, a koliko zapravo pilot upravlja avionom?

Način rada autopilota javnost obično pogrešno shvaća. Pilot ima ogromnu količinu protokola koje mora obaviti čak i na rutinskim letovima. Izjave poput “piloti provedu samo tri minute upravljajući svojim zrakoplovom tijekom rutinskog leta” pogrešno se tumače.

© William Topa from Unsplash

To zapravo znači da će piloti provoditi manje vremena fizički držeći ruke na kontrolnoj ploči, no to ne eliminira rutinski posao koji još trebaju obaviti.

Kako postati pilot?

U ranijim desetljećima piloti su svoje iskustvo stjecali u oružanim snagama, dok danas kako biste postali pilot morate imati puno sati letenja, stječi licencu i imati zadovoljavajući rejting. Tek nakon što pilot stekne određenu razinu iskustva, počinje raditi u regionalnom prijevozniku zrakoplovne kompanije.

Nakon toga će on/ona biti unaprijeđen u glavnog prijevoznika. Međutim, u novije vrijeme se to mijenja s programima “ab-initio”, gdje pilote kompletno obučava prijevoznik.

Kolika je vjerojatnost da će se avion srušiti?

Zanimljivo je kako je ovo posljednje desetljeće u pogledu komercijalnog letenja zabilježeno kao najsigurnije u povijesti. Primjerice, u razdoblju od 1960-ih do 1980-ih, pad zrakoplova bio je vjerojatniji zbog napada na zračne luke, bombardiranja i tehničkih kvarova.

Danas su nesreće velikih razmjera vrlo rijetke, a ako se to čini drugačije, to je zbog dramatizacije medija. Često se događaju manje poteškoće u zrakoplovu koje su izvučene iz konteksta i uveličane na društvenim mrežama.

Isključivanje mobitela

Malo je vjerojatno da telefoni mogu uzrokovati probleme u kokpitu modernih zrakoplova, no izgledi nisu nemogući. Razlog zašto se treba ugasiti mobitel je više društveni, nego tehnološki problem. Zamislite da svih 200 putnika razgovara na svojim telefonima ili čuju glasan zvuk zvona.

Kako bi se izbjegle ove neugodnosti, zračni prijevoznici ograničavaju mobilne razgovore u zrakoplovima, a kao razlog navode sprječavanje tehničkih problema sa zrakoplovom. Međutim, bilo je zrakoplovnih nesreća gdje su smetnje mobitela bile potencijalni uzrok nesreće.

Mogu li piloti napustiti kabinu dok su na autopilotu?

Ideja autopilota ostavlja dojam aviona koji leti automatski bez potrebe za kontrolom. Pa, to je u određenoj mjeri istina, ali u većini slučajeva će možda biti potrebno malo kontrole. Međutim, zrakoplovna pravila ne daju prostora za riskiranje.

© Rayyu Maldives from Unsplash

Ni u jednom trenutku kokpit ne smije ostati prazan ili bez posade. Dakle, piloti ne mogu napustiti kokpit čak ni kada je uključen autopilot. Morat će se izmjenjivati obavljajući određene aktivnosti: primjerice, ako moraju do toaleta, jedan pilot će ostati u kabini, dok drugi odlazi.

Autor naslovne fotografije: © Caleb Woods from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZašto Rusi biraju baš UAE kako bi izbjegli sankcije?
Next articlePutovanje iz snova: sve što treba vidjeti i doživjeti u Egiptu