Poznate znamenitosti u Saudijskoj Arabiji

Autor članka:
Podijeli:

Autor: Junaid Hasan


Milijuni muslimana godišnje putuje u Saudijsku Arabiju na obvezna ili manja hodočašća. Kraljevina Saudijska Arabija prije je primala samo turiste za Hajj i Umru, no nedavno je svoja vrata otvorila turizmu. Stoga ljude diljem svijeta intrigira ova zemlja i posjećuju je radi savršenog bliskoistočnog iskustva.

Ipak, muslimani koji posjećuju Kraljevstvo mnogo su brojniji. Možete posjetiti glavna sveta mjesta važna za dovršavanje stupova hodočašća. Nakon što završite Umru ili Hajj, možete istražiti poznate znamenitosti Kraljevstva.

Znamenitosti koje morate posjetiti u Saudijskoj Arabiji

Kada posjetite predivnu Kraljevinu Saudijsku Arabiju morate odvojiti malo vremena za posjetu poznatim znamenitostima. One najvažnije i najpoznatije pronađite u nastavku.

Mesjid-e-Ayesha

Mesjid-e-Ayesha je još jedna velika džamija u Mekki i nalazi se vrlo blizu svete Kaabe. Jedna je od najstarijih ustanova u regiji zbog čega je usko vezana uz povijest. Ova je džamija poznata i kao Masjid-e-Taneem. Kako se ova džamija nalazi blizu Kaabe, većina hodočasnika ju uglavnom posjeti nakon obavljanja obreda hadža ili umre.

Centar za svjetsku kulturu kralja Abdulaziza

Centar za svjetsku kulturu kralja Abdulaziza naveden je kao jedno od najboljih mjesta za posjetiti. Mjesto je steklo značajnu reputaciju od svog osnivanja prije dvije godine. Sigurno je do hypea, a turisti koji posjećuju Saudijsku Arabiju posjetit će ga barem jednom. Možete samo reći da ste posjetom ovom kreativnom centru najbolje istražili Saudijsku Arabiju.

Brdo Uhud

Masjid Uhud in broad daylight
© Sulthan Auliya from Unsplash

Planina Uhud još je jedna povijesna znamenitost koju morate posjetiti u Saudijskoj Arabiji jer je usko povezana s islamskom povijesti. Nalazi se u Medini, a brdo Uhud je mjesto gdje se vodila bitka na Uhudu. U blizini ovog ratišta nalaze se grobovi mnogih boraca koji su se borili za islam. Stoga muslimani koji posjećuju zemlju radi hadža ili umre vole posjetiti planinu Uhud kako bi saznali više o njoj i njenom značaju u islamu.

Mesjid al-Qiblatayn

Mesjid al-Qiblatayn je još jedna važna povijesna džamija u Kraljevini Saudijskoj Arabiji s velikim vjerskim značajem. Nalazi se u Medini, a radi se o mjestu gdje je Allah naredio Poslaniku Muhammedu da promijeni smjer (Qibla) iz Jeruzalema u Mekku. Otuda i naziv džamije. Stoga posjet ovom svetom mjestu daje osjećaj završetka posjeta Saudijskoj Arabiji radi hodočašća.

Al Balad

Al-Balad in Jeddah, Saudi Arabia
© Pinky Binks from Unsplash

Ako želite saznati više o povijesti Saudijske Arabije, morate posjetiti ovaj povijesni grad u Jeddahu. Osnovan u 7. stoljeću, jedan je od najstarijih i povijesno značajnih gradova u Saudijskoj Arabiji. Njegova se povijest ogleda u njegovim ulicama nalik labirintu i lijepo uništenim zgradama. Štoviše, kao najstarija četvrt u Jeddahu, Al Balad vam daje priliku istražiti kulturu ove zemlje na najbolji način.

Muzej Dar Al-Madinah

Muzej Dar Al-Madinah savršeno odražava povijest ovog svetog grada. Muzej utjelovljuje bit i povijesni značaj Medine sa svojim iznimnim artefaktima i arheološkim zbirkama. Štoviše, tijekom posjete ovom muzeju možete se prepustiti bogatoj islamskoj kulturi i tradiciji.

Al Ula Tantura

Al Ula je arheološki dragulj s iznimnim kamenim spomenicima i savršeno očuvanim kućama od blata i kamena. Ove su kuće stare gotovo 2000 godina i održavaju povijest i vjeru regije. Održava i bogatu islamsku kulturu i autohtonu vegetaciju sjeverozapadne Saudijske Arabije. Stoga mnogi ljudi vole posjetiti Al Ula Tanturu tijekom svog posjeta Saudijskoj Arabiji.

Kraljevina Saudijska Arabija poznata je po svojoj bogatoj povijesti, kulturi i povezanosti s islamom. Ova zemlja ima veliki značaj za sve muslimane širom svijeta i svi ju žele posjetiti barem jednom.

Mosque in Madinah
© Haidan from Unsplash

Autor naslovne fotografije: © Ishan @seefromthesky from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave