Predivnih 11 dana u Napulju

Autor članka:
Podijeli:

Autori teksta: Maja&Ivan Ćurić

“Napulj?! S djecom?! Jeste li normalni, tamo je šporko, mafija…”

Nama je Napulj bio divan, iako šporak i bučan. Dugo smo zbog Covida odgađali let u Napulj pa smo konačno u srpnju 2022. otišli s djecom na naše 11 dana dugo napuljsko ljetovanje. Uz povoljne avionske karte, na red dolazi raspored smještaja i obilazaka te smo nakon svih opcija shvatili da nam je najpovoljnije bazirati se u centru Napulja i od tamo raditi izlete. To je zaista bio pun pogodak jer nam je smještaj bio dosta povoljan, (stan u centru Sophie boutique home) dok su u isto vrijeme cijene smještaja na Amalfiju i otocima trostruko skuplji. Jedna od opcija nam je bila rentati auto, ali sad kad gledam jako mi je drago da nismo jer zbog ludog prometa i uskih uličica ne vjerujem da bismo izašli bez ogrebotine, pa smo se u cijelosti oslanjali na javni prijevoz.

Napulj

S obzirom na to da je bila ogromna vrućina nismo obilazili niti Vezuv, niti Pompeje, što smo ostavili za neka hladnija vremena kad dođemo opet, ali smo obilazili otoke i plaže. Tempo nam je bio laganini zbog vrućine, dan izlet pa dan po gradu. Na otoke smo išli Carremar trajektima, cijene povratnih karata za dvije odrasle osobe i dvoje djece bile su između 90 i 120 eura, dok smo na Amalfiju kombinirali vlak, brod i autobus, a sve karte smo kupovali na licu mjesta bez problema i gužvi.

Temperamentni taksisti

Nakon slijetanja i napuštanja aerodroma prošetali smo par stotina metara do autobusne stanice gdje nam prilazi nekoliko temperamentnih napolitanskih taksista koji na onaj svoj južnjački način nude usluge prijevoza do vašeg smještaja. Sve to dok čekate autobus na stanici na kojoj ne želite ništa dodirnuti jer je zakopana razbijenim bocama, tekućinama i ostalim otpadcima, a sve je popraćeno miomirisima koji se razvijaju na +40, a on vas nekoliko puta neumorno i kao da ga već niste odbili “tlači” da uzmete taksi i riješite se muka. Vjerojatno mnogi i popuste dok se tope na ogromnoj temperaturi, okruženi smećem i neugodnim mirisima, a oni onako, pomalo sirovi i napadni jednostavno vam stvore fikciju da je bolje otići s njima i svi sretni (valjda). Krasan prvi dojam.

Konačno smo dočekali autobus koji smo čekali, odvozili se dvanaestak stanica i uz pomoć raznoraznih navigacija stigli do našeg smještaja. Inače, karta za bus je 1,60 eur.

Nakon ostavljanja stvari i osvježenja u stanu, krenuli smo s obilaskom grada.

Sam grad je predivan i mene je u nekoliko navrata podsjetio i na veliki Rim

Napulj

Sami taj povijesni centar svodi se na nekoliko (čitaj puno) paralelnih i isprepletenih ulica ili kaleta kako bi mi iz Dalmacije rekli i uistinu je predivan. Stare zgrade, sve puno povijesnih građevina, sakralnih objekata kao i samih stambenih zgrada savršeno uklopljenih u cijelu sliku. Hodajući istim, često steknete dojam da ste u svojevrsnom muzeju na otvorenom, odnosno svako malo ispred vas zabljesne neka povijesna građevina, crkva ili nekakav objekt koji vas opet i iznova oduševi.

Napulj smo onim danima kad nismo radili izlete, obišli uzduž i poprijeko. Par puta smo se bezuspješno pokušali osvježiti u moru jer nisu baš neka gradska kupališta ni plaže, uživali smo s djecom u šetnji trgovima i lungomare te skoro svaki dan jeli u divnom restoranu Cala la pasta.

Posjetili smo i prekrasne otoke

Trajektom smo jedan dan otišli na Procidu, otok najbliži Napulju, s prekrasnom pješčanom plažom, malim šarenim uličicama, gdje nam je sveukupna žiža bila očaravajuća. Sam otok je predivan i ima nekoliko lijepih i čistih plaža. Mi smo bili na dvije pješčane plaže. Jedna je bila s regularnim pijeskom, a druga s vulkanskim pijeskom od koje smo se prošetali na drugu stranu otoka. Otok je prekrasan i izvediv za obilaziti s djecom jer je mali, a plaže djeci pristupačne. Jedan dan je malo za onako ulagano i kvalitetno obići otok jer ste ograničeni vremenom tako da ne bi bilo zgoreg prenoćiti dan ili dva kako bi ga detaljnije obišli i upoznali. Zaključno, prekrasan otočić baš kao i mjesto, što možete vidjeti djelom i na fotografijama kako biste stekli dojam što vas čeka.

Procida

Drugi dan smo obišli otok Ischia, šetnjom 10-15 minuta kroz mjesto od trajekta našli smo dobar restoran s privatnom plažom koja je bila jedina na ovom putovanju gdje smo platili ulaz 20 eura dvije ležaljke i suncobran s nogama u plićaku. Tamo smo nakon ručka proveli cijeli dan dok nam konobar donosi osvježenje, cijelo se vrijeme čudeći normalnim cijenama u odnosu na našu obalu. Bilo je predivno, a obišli smo samo manji dio mjesta koje je također prekrasno, jer zbog vrućina koje su tamo u ljetno doba jednostavno tražite samo osvježenje i hlad. Ovaj otok je nekako više turističkiji, s više dućana i nekako profinjeniji od Procide, koja djeluje više onako boemskije i nekako malo zapuštenije, ali slađe.

SLIKA ISCHIE

Naravno da smo obišli i prekrasni otok Capri, uživali na plaži bez pijeska, popeli se na vidikovac gdje smo popili kavu uz zalazak sunca. Sam Capri je predivan i divno mjesto za posjetiti. S obzirom na to da je sav uzbrdo, gore smo išli uspinjačom te prošetali po samom mjestu koje izgleda prekrasno, ali gužva koja gore vlada malo vam ubije doživljaj. Na samu obalu pred trajekt smo se spustili stepenicama kako bi ga još bolje vidjeli. Stepenica ima dosta, ali su skroz lagane za šetnju i svakako preporučujemo. Sve je jasno obilježeno i treba vam cca 15-ak minuta da se spustite. Naša preporuka je gore uspinjača, a nazad skalinada.

Capri

Prilikom obilaženja Amalfi obale prvo smo za probu jedan dan otišli na početak Amalfi obale, vlakom u Sorrento, gdje smo obilazili mjesto i kupali se. Mjesto je lijepo uređeno s dosta turista, ali predivno. Gotovo sve plaže su u koncesiji i na najpoznatije se čak spuštate liftom ako su vam skale previše, a to zadovoljstvo platite oko jednog eura po smjeru. Samo mjesto je puno vila i vikendica usađenih u stijene. Mi smo nepripremljeni logistički ušli u prvu trgovinu radi opskrbe namirnicama jer smo svi ogladnjeli, a bilo je rano za ručak, gdje smo otkrili njihove čarobne sendviče. Kako s djecom, bar mi našom, ne možemo normalno sjediti i popiti kavu/pivo, uzimali smo ih iz kafića na javnoj plaži gdje smo se smjestili. Macchiato je bio 1 euro.

Amalfi obala

Drugi dan smo otišli vlakom u Vietri sul Mare, na kraju Amalfi obale, odakle smo brodom otišli u Positano gdje smo ostatak dana proveli na plaži. Brod vozi svako malo u sva mjesta na obali i po nama je ovo najbolji način za vidjeti ljepotu te obale. Positano je presladak draguljčić s lijepom javnom plažom i kafićima pored, odakle smo najsporijim autobusom na svijetu išli do Sorrenta na vlak za Napulj. Jesmo se izdrndali svim prijevoznim sredstvima u jednom danu (vlak Vietri sul Mare cca 55 minuta + brod Positano cca 40 minuta + bus za Sorrento cca 90 minuta + vlak za Napulj cca 50 minuta), ali smo bez brige i pameti upijali krajolik koji je prekrasan, a drndanje busom onim liticama je doživljaj za sebe. Ja se svakako ne bih usudila tamo voziti jer su uzbrdice nizbrdice uske ceste. Muž naravno bi, ali mene bi kap strefila u toj vožnji pa je ovako svima dobro bilo.

Positano

Ono što me oduševilo prilikom ovog boravka u Italiji su sendviči koje rade u trgovinama, za otprilike 9 eura za 3 sendviča s parma pršutom, mozarellom i pomama s maslinovim ulje u panini pecivu koji su toliko veliki da ih se ne može odjednom pojesti. Rade ih djelatnice većinom zlatne dobi s toliko strpljenja bez obzira na gužvu da sam ostala zapanjena (opet uspoređujem našu obalu u špici sezone).

Južnjaci su nas oduševili

Uz prekrasan krajolik obale i otoka, užurbanost Napulja s njegovom prekrasnom arhitekturom, unatoč smeću i prometu kojeg bi se i Indija posramila (crveno nije stop nego sugestija), zatim i činjenicom da smo susjede oko zgrade pozdravljali na dnevnoj bazi kao da smo skupa odrasli, lokalni trgovci uvijek djeci nešto daruju čim te vide da češće kod njih kupuješ, ljudi koji nastoje pomoći na sve načine, normalna i pristojna usluga u restoranima za normalne novce, južnjaci su nas oduševili jer su srdačniji i neposredniji iako na prvu znaju djelovati sirovo.

Motori i kafić

Opčinjenost Maradonom, fluorescentne gospe na skoro svakom kantunu i prozoru, s obveznom osmrtnicom člana obitelji u svakoj starijoj trgovini i kućama u našem susjedstvu, s parkiranim motorom ili autom pokraj kauča, nas je oduševila. Niti u jednom trenutku se nismo osjećali nesigurno niti smo imali neugodne susretne i scene, a u svako doba dana i noći smo lutali po kolodvorima i trajektnoj luci. Tako da ako možete zanemariti smeće i prometni kaos anarhičnog tipa – go for it.

To bi bio naš doživljaj Napulja u koji se definitivno opet vraćamo muž kaže autom. Svakako pogledajte i naš video putovanja iz Napulja. Osim ovdje, možete ga pogledati i na našem Youtube kanalu: @Mokeri

Autor naslovne fotografije: © Francesco Baerhard from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave