Beč je najbolji grad za život

Autor članka:
Podijeli:

The Economist je objavio je listu deset gradova koji su najbolji za život. Po godišnjem izvještaju britanskog lista The Economist, Beč je i ove godine grad koji je najbolji za život, a iza sebe je ostavio australske gradove Melbourne i Sydney.

Beč i Melbourne su u ovom istraživanju svake godine u utrci za titulu najboljeg grada za život, ali je australski grad do prošle godine uvijek bio nijansu bolji.

Beč je središte za jeftine letove

Na četvrtom mjestu je Osaka, a slijede ga grada (Calgary, Vancouver i Toronto). Sedmo mjesto dijele Toronto i Tokio, a iza njih su Kopenhagen i Adelaide. Beograd je na 77. mjestu, dok je lani bio na 82. Autori liste ističu ga kao grad s drugim najvećim skokom u godinu dana.  Među top deset gradova je još jedan evropski grad. Kopenhagen je zauzeo visoko 9. mjesto.

Zagreb nije visoko naljestvici, zauzeo je 98. poziciju koju dijeli sa Victorijom, glavnim gradom Sejšela. Ljubljana je ispred Zagreba, na 74. mjestu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 450 gradova (na listi ih je ukupno 231), a svoje pozicije na ljestvici dobili su na osnovu ocjena iz kategorija  političke stabilnosti, zdravstvene skrbi, gospodarske sigurnosti, stanovanja, obrazovanja i zaštite okoliša.

Osim ove liste, postoji i lista najgorih gradova za život, a ona izgleda ovako:

1. Damask, Sirija

2. Lagos, Nigerija

3. Daka, Bangladeš

4. Tripoli, Libija

5. Karači, Pakistan

6. Port Moresby, Papua Nova Gvineja

7. Harare, Zimbabve

8. Doula, Kamerun

9. Alžir, Alžir

10. Caracas, Venezuela

Travel Advisor – Alpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave