Travel AdvisorTravel Advisor

Prikriveno oglašavanje: Otkrijte 7 najuspješnijih primjera

Prikriveno oglašavanje je jedan od najpodcjenjivanijih oblika oglašavanja

Prikriveno oglašavanje suptilna je umjetnost oglašavanja proizvoda tako da ga se integrira kao dio radnje serije ili filma, a ponekad se nalazi i u pozadini. U zamjenu kompanije često plaćaju određene stvari poput produkcije epizode ili filma te robe ili usluga, a najčešće se daje novac.

Cilj ove reklamne tehnike je natjerati ljude da gledaju kako njihovi omiljeni likovi koriste ove proizvode, a onda je vrlo vjerojatno da će ih kupiti i za sebe. Kompanije koje se bave prikrivenim oglašavanjem nadaju se da će biti primijećene, ali na suptilan način.

Tom Hanks i prikriveno oglašavanje

Primjerice, film Brodolom života (Cast Away) u kojem Tom Hanks glumi glavnu ulogu, zapravo je dvosatni oglas za FedEx. U filmu Tom Hanks radi za FedEx te se nalazi u FedExovom zrakoplovu koji se sruši u ocean. Završi na otoku gdje se FedExovi paketi pojavljuju na obali, a nakon povratka u civilizaciju isporučuje paket koji je pronašao na obali. Mišljenja su da iako je film vrlo dobar, prikriveno oglašavanje moglo biti mrvicu bolje.

© Liam Kevan

Zašto? Činjenica je da ako postoji želja da prikriveno oglašavanje bude uspješno, onda mora biti dovoljno suptilno kako se ne bi činio kao očiti oglas. Zato u nastavku saznajte kojih je sedam primjera prikrivenog oglašavanja proizvoda bilo uspješno i tako kompanijama donijelo veliku zaradu.

1. Reese’s Pieces i “E.T”.

Ako netko ne zna o čemu se radi, Reese’s Pieces su slatkiši od maslaca od kikirikija proizvedeni u kompaniji The Hershey, a pojavili su se u hit filmu “E.T”. U filmu iz 1982. godine jedan od glavnih likova mami E.T. iz šume ostavljajući tragove od slatkiša Reese’s Pieces. Izvorno je prikriveno oglašavanje bilo besplatno, no nakon velikog uspjeha se sve pretvorilo u milijunski ugovor o oglašavanju. Prodaja Hersheya je nakon izlaska filma porasla za 65%.

2. Manolo Blahnik u filmu „Seks i grad“

Carrie Bradshaw obožavala je cipele, a očito i svi ostali koji su gledali ovaj film. Te su se cipele spominjale puno puta tijekom serije, a zatim u i sljedeća dva filma. Manolo Blahnik zahvalio se kreatorima „Seks i grada“ i priznao je kako je nakon početka emitiranja serije počeo dobivati više javnih priznanja.

3. Ray Ban sunčane naočale u filmu “Top Gun”

Ovaj film je pridobio publiku zbog junaka koji je pobjeđivao neprijatelje, a pritom je u kožnoj jakni i avijatoricama izgledao vrlo staloženo. To je rezultiralo povećanjem prodaje tog modela sunčanih naočala za 40%. Međutim, film nije povećao samo prodaju sunčanih naočala, već je porasla i regrutacija vojske. Broj muškaraca koji su željeli postati avijatičari mornarice povećao se za 500%.

© Daniel Schludi

4. Razni proizvodi u filmu „Wayneov svijet“

Ovo prikriveno oglašavanje uključivalo je kompanije poput Pizza Hut i Pepsi u kojima je Wayne objašnjavao kako nikada ništa neće prodati dok konzumira proizvode namijenjene prikrivenom oglašavanju. Ovaj primjer je zapravo slomio nevidljivi zid govoreći o prikrivenom oglašavanju, ali na sarkastičan način.

5. Etch-a-Sketch u „Priči o igračkama“

Ova se igračka personificirala u filmu, a nekoliko se puta pojavljuje i u franšizi. Etch glumi lik u filmu koji drugi likovi međusobno koriste za pisanje poruka. Prikriveno oglašavanje ovog proizvoda rezultiralo je povećanjem prodaje kompanije za 20%.

6. Heineken u James Bond filmu „Skyfall“

Ovaj primjer uzima nagradu za drugo najskuplje prikriveno oglašavanje svih vremena – kompanija Heineken platila je 45 milijuna dolara! Ovaj trošak je uključivao samo nekoliko sekundi na ekranu, ali sve je vrijedilo jer je zarada od filma premašila milijardu dolara.

© Bryan Angelo

7. Hershey’s u „Krilima“

Prije hit filma E.T., Hershey’s je imao jednaku uspješnu prisutnost u filmu „Wings“ iz 1927. godine. To je prvi film nagrađen Oskarom koji je predstavio prikriveno oglašavanje. Uz to, bio je i jedan od filmova s najvećom zaradom u desetljeću. Hershey’s je prva tvrtka koja se uključila u prikriveno oglašavanje.

Što činiti, a što ne u vezi prikrivenog oglašavanja?

Iako publika vrlo često dobro prihvaća prikriveno oglašavanje, postoje određene tehnike kojima se osigurava da ne postanu neugodne ili zamorne.

Stvari koje treba činiti:

  • Neka likovi koriste proizvod – publika je povezana s određenim likovima i ako vide da oni koriste određeni proizvod to će ih potaknuti da i oni učine isto.
  • Implementirajte proizvod kao dio radnje.
  • Provjerite je li s usklađen s demografskom kategorijom filma ili serije.

Stvari koje ne treba činiti:

  • Proizvod nikako nemojte učiniti glavnim likom. Proizvod koji se reklamira trebao bi biti cool lik u pozadini koji želimo više, ali se samo povremeno prikazuje.
  • Nemojte imati više proizvoda – to dovodi u pitanje je li prikriveno oglašavanje namjerno ili ne.
  • Ne narušavajte integritet serije ili filma zbog proizvoda.
© Ramon Kagie

Autor naslovne fotografije: © Joshua Earle from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMadrid City Break
Next articleCondé Nast izabrao najbolje karnevale na svijetu