Travel AdvisorTravel Advisor

Provedite ljeto u Vukovaru

Vruće ljeto na Dunavu

Dunav je oduvijek bio odrednica Vukovara i njegovih stanovnika, a danas je i jedan od glavnih razloga zašto ga mnogi gosti odluče posjetiti. Opuštajuća atmosfera lijene, široke, ali moćne rijeke, njene obale koje su ujedno promenada dvoraca i muzeja te nepregledna plodna ravnica, obronci Fruške gore i najslađi plodovi srijemskih vinograda – neponovljiv su doživljaj za sva osjetila.

Vukovarci su uvijek živjeli na i uz svoju rijeku, pa tako i danas mnogi svoje vrijeme provode na njenim valovima i obalama. Sve je privlačnija i gostima iz drugih krajeva Hrvatske, a Dunavom doplove i brojni goste iz cijelog svijeta na riječnim kruzerima.

© Marko Balaži/TZ grada Vukovara

Bogata gastronomska ponuda

© Marko Balaži/TZ grada Vukovara

Prepoznatljivu gastronomsku ponudu ovog dijela Hrvatske čine prije svega suhomesnati proizvodi, ali i specijaliteti od riječne ribe. Neizostavan je fiš ili pak šaran na rašljama, a sve se to može kušati u vukovarskim restoranima, posebno u Tjednu dunavske kuhinje od 16. do 29. lipnja i po promotivnim cijenama. Naime, s ciljem snažnijeg brendiranja i promocije pozicije Vukovara na ovoj europskoj rijeci mnoga su događanja vezana upravo za Dunav i njegove obale.

© Marko Balaži/TZ grada Vukovara

Vukovar već tradicionalno obilježava međunarodni dan Dunava manifestacijom Dunavfest. Ove godine će se održati 24. i 25. lipnja uz razne tematske programe, radionice, izložbe, sajam tradicijskih proizvoda, tradicionalnu fišijadu, kulturno-umjetnički program, glazbene večeri uz tamburaše s Dunava i koncert Luke Nižetića.

Program je dostupan na:

© Marko Balaži/TZ grada Vukovara

Idealna destinacija za ljubitelje filmova

U punom sjaju na obale Dunava vratio se i filmski festival podunavskih zemalja – Vukovar Film Festival koji je po mnogočemu jedinstven. Jedini je filmski festival koji se doslovno održava na Dunavu i time nudi jedinstven doživljaj. Osmišljen je da promovira i širi kreativni uzlet filmaša iz podunavskih zemalja.

© Miroslav Šlafhauzer/TZ grada Vukovara

Ovo će biti 16. izdanje Festivala, a održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja. Donosi preko 50 najnovijih hvaljenih i nagrađivanih filmova s uglednih međunarodnih svjetskih festivala. Osim službene konkurencije dugometražnog i kratkometražnog igranog te dokumentarnog filma na pet lokacija u gradu prikazat će se i filmovi u kategorijama Europo, otvori se, Europskih velikih pet, Francuski fokus, Žene mogu sve, DokuTV, Festivalski hitovi te retrospektiva dva velika redatelja – Wonga Kar Waija i Jima Jarmuscha. Istinska poslastica za ljubitelje filmske umjetnosti! Više na: https://www.vukovarfilmfestival.com/vff16/

Vukovar je ovo ljeto prava destinacija filmskih festivala. Naime, svoju premijeru ovog ljeta od 29. do 31. srpnja imat će još jedan filmski festival – Klein Film Festival. Riječ je filmsko-glazbenom festivalu koji je zamišljen kao međunarodni festival kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova trajanja do 20 minuta. Festival predstavlja hommage Hugu Kleinu, kazališnom profesoru, teoretičaru i psihijatru rođenom u Vukovaru. Filmski program festivala nudi ukupno 15 natjecateljskih i 35 filmova popratnog programa. Sve će naravno biti začinjeno dobrom glazbom u iznimnom ambijentu dvorca Eltz smještenog uz samu obalu Dunava. Više: https://kleinfilmfestival.com/

Posjetite pješčani otok nasuprot grada

© Miroslav Šlafhauzer/TZ grada Vukovara

Ljeto u Vukovaru nezamislivo je bez kupanja u Dunavu na vukovarskoj adi. Radi se o pješčanom otoku nasuprot grada koji je svrstan među deset najljepših i najzanimljivijih plaža u Hrvatskoj na rijekama i jezerima. I ove godine osiguran je besplatan prijevoz za sve one koji traže osvježenje i bijeg od vrućina i užarenog gradskog asfalta. Na adi je moguće i kampirati, zaigrati odbojku na pijesku, a dobra zabava u ugodnom društvu je zagarantirana. Rashladiti se može i na bazenima u suvremenom objektu gradskog Plivališta, ništa manje zabavno i ugodno. Više informacija na: https://sov.hr/objekti/plivaliste-vukovar/

© TZ grada Vukovara

Za ovu godinu kreiran je i zanimljiv program uz dobru glazbu, ukusnu hranu i osvježavajuća pića pod dunavskim zvijezdama, pod nazivom Danube Garden Summer Nights. Ukupno četiri koncerta tijekom srpnja i kolovoza održat će se na ljetnoj pozornici uz Dunav koja će u čarobnom ambijentu ove godine biti hit lokacija za ugodno druženje, zabavu i uživanje u ljepoti vukovarskih noći. Bit će tu i kino pod zvijezdama, moto party i brojna druga kulturna i slična događanja. Jer, nije mala stvar živjeti u gradu kroz koji teče druga po veličini europska rijeka! Treba to isticati, slaviti, jednostavno treba živjeti s Dunavom.

© TZ grada Vukovara

TZ grada Vukovara:

© Darko Kešnjer/TZ grada Vukovara

Fotografije:

  • Autor naslovne fotografije: Marko Balaži
  • Izvor fotografija: TZ grada Vukovara

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMylonZ za čisti zrak
Next articleZnaš li što je Premium ekonomska klasa?