Travel AdvisorTravel Advisor

Prvi ste put sami u zračnoj luci?

Sve što trebate znati ako ste prvi put sami u zračnoj luci

Možda ste jedan od onih putnika koji lagano prolaze kroz londonski Heathrow ili JFK u New Yorku. Možda vam veliki stres stvara i pomisao na check-in ili ste čuli neke horor priče o carini. Međutim, što ako zapravo nikada niste putovali sami komercijalnim zrakoplovom ili napravili check-in u zračnoj luci?

Vaše prvo samostalno putovanje u zračnu luku ne mora biti toliko strašno, a to ćete shvatiti nakon što pročitate sve savjete. Nakon njih ćete se zračnom lukom kretati kao profesionalac.

Što učiniti prije dolaska u zračnu luku?

Izbjegavajte pakiranje u zadnji tren

Živimo užurbano, što naravno znači da je pakiranje u zadnji čas često neizbježno. Pakiranje tjedan dana prije putovanja, ili čak dva dana prije leta, znači da ćete biti puno smireniji i daleko je manja vjerojatnost da ćete nešto zaboraviti. U mjesecu prije putovanja napravite popis svega što vam je potrebno jer će vam to pomoći da budete što spremniji. Obvezno provjerite pravila za ručnu prtljagu i ograničenje težine vaše prijavljene prtljage.

Provjerite datum isteka putovnice

© Levi Ventura from Unsplash

Zanemarivanje datuma isteka putovnice iznenađujuće je laka pogreška, čak i za putnike veterane. Budite korak ispred tako što ćete provjeriti kada ističe vaša putovnicu čim pomislite na rezervaciju leta kako biste u zračnoj luci izbjegli neugodna iznenađenja. Ovisno o odredištu, obično je potrebna minimalna valjanost od šest mjeseci.

Tri puta provjerite svoj plan puta

Svi griješimo, ali dolazak u zračnu luku na pogrešan dan i u pogrešno vrijeme možete izbjeći pregledom plana puta u danima prije datuma putovanja. Ako niste sigurni oko datuma ili vremena leta, zamolite prijatelja da vam pogleda plan puta kako biste bili sigurni.

Napravite check-in 24 sata prije leta

U današnje vrijeme proces online prijave traje svega 5-10 minuta. Za neke zračne prijevoznike ovo je prilika da značajno unaprijedite svoje iskustvo. Možete odabrati svoj obrok, prilagoditi svoje mogućnosti zabave te odabrati svoje sjedalo. Nakon što dovršite prijavu, ispišite svoju ukrcajnu kartu i pohranite ju na sigurno mjesto ili preuzmite elektroničku verziju na svoj telefon.

Organizirajte svoje tekućine

Za sve letove diljem svijeta tekućina ne smije premašiti 100 ml, a svaka od ovih posuda mora se moći ugurati u plastičnu vrećicu od 1 litre. Tri puta provjerite veličinu svoje kreme za sunčanje, parfema, hidratantne kreme, losiona za lice i tekuće pudere kako biste izbjegli neugodna iznenađenja u zračnoj luci.

Nosite udobnu odjeću

Kada govorimo o vašem prvom samostalnom putu u zračnoj luci, sve je u pripremi. Pokušajte ne pretjerivati s glomaznim slojevima (jer će vas vjerojatno tražiti da uklonite svaki sloj), a najbolje je nositi cipele koje se lako skidaju kada prolazite kroz osiguranje.

Što trebate napraviti kada ste u zračnoj luci i putujete sami

© Artur Tumasjan from Unsplash

Dođite rano

Preporučeno vrijeme dolaska u zračnu luku je najmanje dva sata prije polaska vašeg leta, a tri sata za međunarodne polaske. Ovo može zvučati kao previše vremena za čekanje prije leta, no u ovom slučaju je bolje biti pretjerano oprezan. Raniji dolazak daje vam dovoljno vremena da ostavite svoju prtljagu, odete do kontrolne točke sigurnosnog pregleda, uzmete nešto za pojesti i pronađete svoj izlaz. Većina zračnih prijevoznika nameće stroga pravila o tome kada će prestati prihvaćati prijave, a to može varirati između 30 i 60 minuta prije polaska.

Za putnike koji putuju prvi put: nemojte se bojati pričati i reći osoblju da je ovo vaš prvi put da putujete sami u zračnoj luci. Zapamtite da su oni tu da vam pomognu. Jasnim stavljanjem do znanja da stvarno niste sigurni kamo ići ili što učiniti, mogu vam olakšati nervozu objašnjavajući vam cijeli proces.

Pazite na putovnicu/osobnu iskaznicu

Odaberite mjesto u svojoj torbi, ruksaku ili u prednjem džepu i pobrinite se da vaša putovnica ostane tamo. Uzmite ju samo kada je potrebno, a posebno pazite da ju ne izgubite na sigurnosnom pregledu.

Pripremite se na sigurnosnu provjeru zračne luke

Sigurnosna provjera može trajati samo nekoliko minuta ili do sat vremena ako se radi o prometnoj zračnoj luci. Kako bi sve prošlo u redu, budite spremni pridržavati se pravila sigurnosne provjere. Prije nego što uđete u red, ispraznite svoju bocu vode, držite putovnicu i ukrcajnu kartu u ruci i budite spremni skinuti cipele, remen i debelu odjeću ako se to od vas zatraži.

Dok ulazite u sigurnosni red, svoje računalo ili iPad, mobilni telefon i svoju kolekciju malih tekućina stavite u ladicu predviđenu za pregled. Ne zaboravite staviti svoju torbu ili ruksak u zasebnu ladicu za pregled. Dok se vaši predmeti kotrljaju duž pokretne trake radi pregleda, strpljivo čekajte da vas pozovu do detektora metala za skeniranje tijela. Nakon što ste vi i vaši predmeti pregledani, samo spakirajte svoje stvari (tri puta provjerite imate li putovnicu) i krenite prema izlazu za ukrcaj.

Što raditi tijekom procesa ukrcaja

© Jacques Le Gall from Unsplash

Dođite do gatea na vrijeme

Do ovog trenutka već ćete se uspješno kretati kroz najprometnije dijelove zračne luke. Sve što vam preostaje je provjeriti svoj boarding pass jer će vas on obavijestiti u koje vrijeme počinje ukrcaj i s kojeg izlaza će let krenuti. Ako u posljednjem trenutku dođe do bilo kakvih promjena u vremenu leta vašeg leta ili izlaza, sve će biti objavljeno preko zvučnika, a promjene će se priopćiti na velikim zaslonima koji prikazuju sve polaske letova.

Pod pretpostavkom da se nalazite na gateu i strpljivo čekate ukrcaj, jedino što u ovoj fazi trebate raditi je osluškivati redove za ukrcaj (često navedenu kao zone 1-8 ili grupa A-D), a ponekad prozivaju i prema broju vašeg reda. Oni koji putuju s djecom ili kojima je potrebna pomoć u invalidskim kolicima, vjerojatno će biti prvi prozvani.

Što učiniti kada ste u avionu

Dok ulazite u avion, kabinsko osoblje će vas uputiti u smjeru vašeg sjedala. Kada pronađete svoje sjedalo, izađite iz prolaza kako biste pustili druge da prođu i spremite svoju prtljagu u spremnik iznad glave prije nego što sjednete kako biste se opustili i uživali u letu.

Autor teksta: Gemma Music

Autor naslovne fotografije: © Marco Lopez from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOriginalni božićni pokloni koji će oduševiti svakog putnika
Next articleNeobični i prekrasni božićni običaji diljem svijeta