Puglia u četiri dana

Autor članka:
Podijeli:

Što smo vidjeli i kako smo se proveli u ovoj južnoj talijanskoj pokrajini

Bari

Smještaj u Travel Station – idealna lokacija, solidna cijena noćenja za dvoje s uključenim doručkom.

  • Rent a car preko https://www.barinoleggi.it/ , Citroen C1, 60€/dan, osnovno osiguranje uz depozit od 250€. Odlična agencija, auto su nam dovezli na adresu, po povratku su nas odvezli na aerodrom, super komunikacija, dogovorila sam sve unaprijed direktno ih kontaktirajući putem Email-a.
  • Parking u garaži Timme 15€/dan, odmah neposredno pored smještaja
  • Bari ne nudi ništa posebno za vidjeti osim starog historijskog dijela gdje se može lijepo prošetati i pojesti tradicionalni ručak.

Bari Puglia

Monte Sant’Angelo

Prvo mjesto koje smo obišli te zbog kojeg smo zapravo i došli u ovaj dio Italije. Oko dva sata vožnje udaljeno od Baria kroz prekrasan nacionalni park Gargano. Zbog Svetišta sv. Mihaela uvršten na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Obišli smo tvrđavu, svetište u špilji, prošetali starim gradom, pojeli ručak i uputili se prema gradu Vieste.

Puglia

Vieste

Put do Viestea je kroz prekrasan nacionalni park. Usput smo se zaustavili na točci pod nazivom Nature Trail Mergoli – Vignanotica i šetnicom prošetali do prekrasne skrivene plaže pod nazivom Spiaggia di Cala dell’Aquila. Šetnja traje 40-tak min, srednje je naporna, ali se isplati.

Vieste, lijepo mjesto za prošetati, pojesti ručak i napraviti lijepe fotke na tvrđavi i plažama koje nude neobične skulpture od stijena.

Vieste

Sassi di Matera

Grad koji nas je ostavio bez daha. Jedan čitav dan bilo je premalo vremena za vidjeti sve što treba. Do pedesetih godina 20. stoljeća Matera je bila mjesto siromaštva, malarije i visokih stopa smrtnosti dojenčadi. Žitelji grada živjeli su u špiljama bez struje, vode ili kanalizacije. Međutim, od 1993. godine, kada se Matera našla na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine broj posjetitelja počeo je rasti, a mnoge su se špilje pretvorile u elegantne hotele i restorane.

Mel Gibson je u Materi 2004. snimio film “Pasija”. Posljednji film o James Bondu također je sniman ovdje.

Matera

Alberobello

Simpatično, romantično mjesto čiji su zaštitni znak tzv. trulli kućice. Jedan pogled na grad i pomislit ćete da ste zašli u najromantičniju verziju ruralnog Mediterana iz 16. stoljeća. Razlog tome je njegova bajkovita arhitektura, tj. tradicionalna gradnja kuća od kamena s krovovima u obliku stošca., a koje je 1996. UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine u Europi.

Ovdje je lijepo doći u sumrak, i napraviti prekrasne fotke zalaska sunca među patuljastim krovovima, a ujedno uhvatiti i večernje sate kada se popale brojne lampice. Za doživljaj Alberobella bilo nam je dovoljno 2dva do tri sata.

Arberobello

Polignano a Mare

Polignano je staro ribarsko selo koje je još uvijek zadržalo taj  šarm u svim svojim djelovima. To je grad koji se lako može vidjeti u jednom danu i ima predivan stari dio. Mene dosta podsjeća na Šibenik.

Polignano

Ima li išta romantičnije od večere uz more osvijetljene svjetlošću svijeća? Talijani tvrde da ima, a riječ je o ugodnom obroku u restoranu hotela Grotta Palazzese s pogledom na Jadran. Ono što je zaokružilo naš posjet južnoj Italiji bila je upravo večera u ovom restoranu.

puglia

Travel Advisor – Alpe Adrija

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave