Regija Jungfrau

Autor članka:
Podijeli:

Regija Jungfrau

Jungfrau je jedna regija, a obuhvaća više planina- Eiger, Moench i Jungfrau koje dominiraju čitavim područjem. Pod četiri tisuće metara visokim vrhovima nalaze se tri skijaške regije povezane vlakovima i žičarama kroz doline. U skijaškom svijetu, no najpoznatije skijalište je ipak Lauberhorn koje dijele Wengen (1230 m) i Grindelwald (1034 m).

Regija Jungfrau

Iz oba mjesta, na vrh visoravni do stanice Kleine Scheidegg voze vlakovi. Trajanje vožnje iz Wengena je otprilike 25 minuta, a ponekad, zbog gužve, i duže. Zbog visine i pogleda koji oduzima dah, mnogi turisti koji nisu skijaši žele doći prema vrhu koriste žičaru Männlichen iz Wengena kojom se također dolazi do lokacije s pogledom. Iako se čini da je komplicirano snaći se u sistemu žičara koji su povezani vlakovima, većina se skijaša brzo prilagodi.  Početnici i napredni skijaši vole ove staze jer su vrlo dobro uređene, na samom su platou te ne previše strme. Široke i duge iznad šuma, a podno visokih stijena Eigera (3970 m) idealne su za carving.

Najljepše staze spuštaju se s vrha žičare Honegg te Männlichen u Grindelwald i duge su oko osam kilometara. S druge strane mjesta nalazi se još jedno lijepo skijalište – First s najvišom žičarom Oberjoch (2500 m). Staza s tog vrha duga je 12 kilometara i vodi do Grindelwalda.

Regija Jungfrau
Grindelwald-First. Grindelwald ©David Birri

Lauterbrunnen (796 m), je mjesto polazište prema brdima iz kojeg na jednu stranu vozi brdski vlak prema Wengenu, a na drugu prema Stechelbergu. Iz samog mjesta vozi i žičara Muerrenbahn prema Gruetschalpu iz kojeg se dalje prema Muerrenu, a nastavlja brdskom željeznicom. Iznad  mjesta je sistem žičara Schlithorn s najvišim vrhom Piz Gloria (2971 m).

 

Tri najpoznatija mjesta oko skijališta poprilično se razlikuju.

Smješten između dva skijališta nalazi se Grindelwald iz kojeg se pruža najljepši pogled na sjevernu stranu Eigera poznatoj po težini uspona te mnogobrojnim izgubljenim životima alpinista u pokušaju osvajanja vrha ovim putem. Ovo je najveći gradić u kojem turizam cvate tijekom cijele godine, a broji turiste iz čak sedamdeset zemalja. Do njega se osim vlakom može doći i automobilom.

Regija Jungfrau
Grindelwald

Wengen je zahvaljujući utrkama svjetskog skijaškog kupa najpoznatije mjesto regije. Iako e organiziraju velike utrke, ovo alpsko selo je pitoreskno naselje koje sjaji ekskluzivom na svakom koraku što ostavlja poseban dojam na njegove posjetioce. Poznato je, a ne toliko skupo i elitno poput St.Moritza ili Gstaada.

Wengen
Wengen

Do mjesta se stiže samo vlakom iz Lauterbrunnena u dolini tako da nema automobila. Treba imati na umu da se u punoj sezoni čekanje vlaka može produžiti i na sat vremena.  Mjesto je sagrađeno oko željezničke stanice brdskog vlaka koji iz Wengena vozi dalje prema skijalištu i Jungfraujochu. Pored žičare Trummelbach nalazi se Lauberhorn, cilj jedne od najpoznatijih spust staza.

Regija Jungfrau
Schilthorn

Muerren (1634 mnv) je poput Wengena visoko alpsko selo gdje je predivan pogled prema divovima Jungfrau masiva. Selo je spojeno s civilizacijom jedino brdskom željeznicom. Skija se na lokalnom skijalištu Schilthorn do kojeg iz mjesta voze žičare. Na skijama je moguće stići i do skijališta iznad Wengena i Grindelwalda, no uz kombinaciju vlaka, žičara i ski busa. Muerren je poznat po najvećoj ponudi luksuznih challeta u regiji i smatra se najmondenijim središtem regije.

Regija Jungfrau
Jungfraujoch Sphinx

Poseban je doživljaj voziti se vlakom do Jungfraujocha i sići na željezničkoj stanici Top of Europe na 3454 m. Popularna “Sfinga” jedno je od najpoznatiji alpskih objekata zbog svog space shuttle izgleda koji se spustio u ledeno more okolnih ledenjaka. Brdska željeznica kreće sa stanice Kleine Scheidegg (2061 m) do koje voze vlakovi iz Wengena i Grindelwalda. Kroz 7 km dug tunel vlak završava na najvišoj stanici Europe. Za sljedeću sezonu (2020/’21) planiraju otvoriti vlak i žičaru koja će povezivati Grindelwald Terminal i Eigergletscher. Za obećavajući početak sezone, planirali su organizirati Lauberhorn Ski Race i Glühwein Festival čija realizacija ovisi o daljnjem razvoju pandemijske situacije. Regija Jungfrau očekuje skijaše.

Iz Zagreba i Rijeke preko Trsta i Milana prema Domodossoli i Brigu. Desno je moguće cestom do Interlakena, a lijevo auto vlakom također prema Interlakenu iz kojeg se cesta penje prema Wengenu. Oko 950 km.

www.wengen.ch

www.grindelwald.ch

info@wengen.ch

tel. 0041 3 3856 8585

Fotografije: Jungfrau Region Tourism

Inferno je najpopularnija amaterska utrka Alpa. Na stazi dugoj 15,8 kilometara od 1928. više od 1800 skijaša natječe se bez pravila po principu tko prvi.

Regija Jungfrau

11 brdskih vlakova povezuje Lauterbrunnen, Muerren, Wengen i Grindelwald sa skijalištima Stanice se nalaze na visinama od 796 do 3454 m.

Travel Advisor: skijanje, Vodič po skijalištima

Pratite naš YouTube kanal

 

 

Nove objave