Travel AdvisorTravel Advisor

Rijeka: Što vidjeti i gdje popiti dobru kavu u gradu koji teče

Rijeka, odnosno grad koji teče, je treći najveći grad u Hrvatskoj i nadolazeća zvijezda u polju studentskih gradova. Tamo sam obitavao tri godine i prešao je uzduž, poprijeko, puzajući i naglavačke. U Rijeci se ima štošta za vidjeti, tako da ću se ja bazirati samo na dijelove koji su meni bili najljepši i najsimpatičniji. Pošto sam tamo i studirao, možete očekivati na popisu više klubova i otmjenih kulturpunktova lingvističkih i filozofskih studija (odnosno kafića).

Turistička zajednica grada Rijeke / VisitRijeka

Cijeli ovaj članak, kao i onaj članak o Kninu, dolazi iz mog subjektivnog iskustva. Upravo unutar tih subjektivnih iskustava pokušavamo kroz članke #putujmo_lokalno upoznati Hrvatsku. Tako da; ako znate za neko super skriveno mjesto negdje u Hrvatskoj, slobodno se javite.

Što to nudi Rijeka?

Dnevni boravak

Dnevni boravak mi je bio najdraže mjesto za filozofiranje i pričanje gluposti. Dugo sam radio kao konobar i zbog toga imam profesionalnu deformaciju u vezi kvalitete kave, zato mi vjerujte kad kažem da je ovdje kava stvarno super.

Facebook/Dnevni Boravak

Ne samo kava, već i puno drugih stvari. Uređenje, na primjer, stvarno daje dojam ugodne i tople atmosfere. Tu se često znaju održavati koncerti i izložbe, ali većinom je samo super mjesto za pročitati knjigu dok atmosferu gradi dobra glazba i zvuk poznate riječke kiše izvana. Također je i super mjesto za popiti koju pivu i razmišljati o tome kako je šaš smiješna riječ.

Pećine

Ne želim previše pričati o Opatijama i Lovranima jer su svi već 576.3 puta rekli kako je tamo super. Je, priznajem, ali meni je najbolje mjesto za kupanje bilo Pećine. Nema toliko ljudi, ugodno je i prirodno uređeno okolo. Tamo nećete naći baš neke manično složene strukture i kuće, ali ćete naći super mjesto za okupati se i gledati zalazak sunca.

Na nekim mjestima se nalazi podosta izvora svježe vode ispod mora, što dodatno osvježava i hladi vodu. Samo, ako ste kao ja, vjerojatno ćete se prvi put prepasti kad osjetite nagli protok hladne vode.

Rječina

Od svih mjesta u Rijeci, definitivno najdraži muzej prirode mi je put do izvora Rječine. Samo nađite Rječinu, što nije teško jer je usred grada, i hodajte uz nju prema unutrašnjosti. Usput ćete naletjeti na stvarno super mjesta za urbano istraživanje, ali ako to nije vaš đir, preporučam da samo nastavite.

Turistička zajednica grada Rijeke / VisitRijeka

Put do izvora je stvarno predivan. Uopće se ne kuži da se nalazite tako blizu tako velikom gradu. Samo se pripremite na brojne uspone i padove puta jer je Rijeka sama po sebi jako brdovita (proklete bile riječke stepenice). Općenito očekujte da ćete nakon malo hodanja po Rijeci imati butove i listove vrijedne Olimpijskih igara.

Prema izvoru ćete vjerojatno naići na brdo ljudi koji roštiljaju i uživaju u osami, što je ujedno i super ideja za provesti dan tamo. Nakon nešto šetanja ćete doći do starog mlina Žakalj koji je jedno od najboljih mjesta za roštilj. Oni koji su hrabri ili koji se samo tako prave pred curama, mogu se probati i okupati ispod. Samo vas upozoravam, hladnoća vode djeluje kao snažan anestetik.

Trsat

Uf, Trsat. Tamo sam živio većinu vremena. Jedna od najgorih kazni koju sam često patio je uspinjanje uz poznate Trsatske stube prema vrhu kada bih zakasnio na zadnji bus. 561 stepenica, svaka bolnija od druge. Kasnije sam saznao da su se uz te stube svećenici iz Svetišta Majke Božje Trsatske penjali na koljenima u znak pokore. Ja, osobno, nisam to radio na koljenima, ali pokora je bila. Itekako. Kasnije sam nekako naučio uživati u hodanju gore dolje, pa sam prestao ići busom. Zapravo su jako fora, samo prvih par puta nije baš zabavno.

Nakon što odradite svoju pokoru, nagradite se pizzom iz poznate pizzerije Gvardijan koju toplo preporučam. Poslije si uzmite sladoled i prošetajte malo po svetištu. Meni je predivno. Kada ste gotovi s tim, otiđite na obilazak poznate Trsatske gradine koja nudi predivan pogled na Rijeku, a onda na kavu/pivu u Beertiju.

Turistička zajednica grada Rijeke / VisitRijeka

Nakon svega toga, u obilazak Parka heroja i šetnju iznad studentskog Kampusa (gdje je prije bio poznati klub Tenk). Općenito preporučam samostalno istraživanje po Trsatu jer ima stvarno fora stvari.

Bistro 3D

Na silasku s Trsata je jedno od meni najdražih dijelova Rijeke. Malo ispod stanice “Teta Roža” ćete naći mali skriveni restoran Bistro 3D u kojem većinom obitavaju željezničari koji tamo i jedu.

Mislim, Rijeka ima brdo odličnih restorana poput Gardena, ali mi je ovaj baš prirastao srcu. Hrana je stvarno odlična i jako jeftina s obzirom na tu kvalitetu. Atmosfera je jako ugodna i opuštena, a s balkona imate i odličan pogled. Kao što kaže jedan moj prijatelj, nakon hrane se osjećate 3D.

Korzo

Svaki primorski grad ima taj svoj neki Korzo. Ta jedna uličica gdje ćete naći shopping centre, kafiće i uglavnom sve ostalo što vas zanima. Super mjesto za upoznati kako diše grad.

Turistička zajednica grada Rijeke / VisitRijeka

Uz Korzo, preporučam da se zabijete u par onih malih stisnutih uličica (pogotovo ispod “ure”) jer ćete tamo naći super restorane, muzeje, povijesna nalazišta i puno drugih stvari. Usput ćete vjerojatno naletjeti i na Palach, klub gdje se često održavaju koncerti. To vam je inače jedan od najstarijih studentskih klubova u Europi.

Lukobran

Nakon Korza možete posjetiti lukobran, koji je posebito zgodan prilikom izlaska i zalaska Sunca. Prošetajte nekoliko puta gore dolje. S jedne strane vam je pogled na Rijeku, a s druge more, tako da se nekako osjećate usred okršaja između čovjeka i prirode. Nikako u negativnom smislu, naravno. Tu sam proveo sate i sate razmišljanja, šetanja, ispijanja kava i čistog uživanja u crvenom nebu kasno navečer.

Turistička zajednica grada Rijeke / VisitRijeka

Torpedo

Torpedo za mene stvarno ima nekako specifično ozračje. Cijela Rijeka ima to specifično ozračje, ali Torpedo je to na kvadrat. Tu sam se gubio satima, uvlačio se i izvlačio kroz razne uličice i zgrade. Ne preporučam nužno svima, ali ako ste imalo shvatili zašto su meni ova neka mjesta lijepa, onda preporučam i vama. Tu možete vidjeti i prvi svjetionik u Hrvatskoj te mjesto iz kojeg je ispaljen prvi torpedo (zato se i zove Torpedo, tko bi rekao?).

Facebook: Tyson Fiske

Kraj

To bi bilo to. Mogao bih još pisati, ali kao i što se tiče Knina, jednostavno ima previše toga. Od skrovitih parkova do Muzeja suvremene umjetnosti, Rijeka stvarno nudi puno toga. Međutim, kao i uvijek, preporučam samostalno istraživanje. A vi, ako imate znanja o nekim drugim gradovima i mjestima, javite nam se i mi ćemo to pretvoriti u članak poput ovoga. Hvala i do čitanja!

 

Previous articleKako se vratiti u Zagreb iz Bangkoka u doba krize zna Karlo
Next articleOdlični dokumentarci i filmovi na Pickboxu koje ćete teško drugdje naći