Travel AdvisorTravel Advisor

Rim za početnike

Glavni grad Italije i južnotalijanske regije Lazio, grad bogate povijesti poznat i pod imenom Vječni grad. Rim je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana.

Rim za početnike je kratak vodič po najbitnijim lokacijama.

Vatikan

Vatikan ili Vatikanski Grad najmanja je država svijeta, omeđena zidinama i okružena gradom Rimom. Površinom od 0,44 km² i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika, u obje je kategorije najmanja država svijeta. Brojne svete građevine i predivno ukrašeni interijeri samo su neki od razloga zbog kojih se ova država nalazi na meti svih onih u posjetu Rimu, a kad tome pridodamo i činjenicu kako je upravo ovdje sjedište Svete Stolice, tada znamo kako ni jedan posjetitelj kući neće otići bez da ga vidi.

Vatikanski muzej

Vatikanski muzeji se nalaze u Vatikanskoj palači koje s 1400 soba tvore izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog množine i vrijednosti remekdjela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena.

Sikstinska kapela

Izgradio ju je arhitekt Giovani de’ Dolci između 1475. i 1483. godine po nalogu Siksta IV. koji je zahtijevao da to zdanje bude svedeno na najbitniji arhitektonski oblik, zatvoreno i gotovo nepristupačno izvana, takoreći utvrđeno. Upravo i takav dojam sama kapela ostavlja. Naime, postoje svega nekoliko manjih vrata koja vode do kapele, jer ipak je ovo mjesto koje svako malo postaje najsigurnija prostorija na svijetu za vrijeme Konklava. Posebnu pozornost obratite na strop gdje ćete vidjeti predivni rad poznatog talijanskog umjetnika Michelangela.

Bazilika svetog Petra

Ova bazilika jednostavno je predivna. Sama crkva je izgrađena u stilu klasične renesanse, a prema povijesnim izvorima, izgrađena je na mjestu gdje se nalazi grob sv. Petra, jednog od apostola za kojeg se vjeruje da je bio i prvi biskup.  Od atrakcija svakako razgledajte Oltar sv. Petra i poznatu Michelangelovu skulpturu imena Pieta.

Zanimljiva je i činjenica kako Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu. Švicarsku gardu  osnovao je papa Julije II, još davne 1506. godine. Iako ima tek 110 pripadnika, oni su i više nego sposobni brinuti se za zaštitu Svetog Oca, te čuvanje njegovih rezidencija.

Trg svetog Petra

Ovo je najveći trg u Vatikanu koji je smješten ispred same bazilike svetog Petra, a koji je izgrađen u 17. stoljeću. S njega se pruža predivan pogled na Baziliku, ali i na Sikstinsku kapelu iznad koje viri bijeli dimnjak, poznat po tome što se iz njega šalju prvi signali o odabiru novog pape.

Fontana di Trevi

Vjerojatno najpoznatija fontana na svijetu i sigurno najljepša u Rimu. Sagrađena u 18. stoljeću. Vodu  crpi iz preko 2000 godina starog vodovoda Aqua Vergine koji je i danas u uporabi. Današnji izgled fontana duguje prije svega arhitektu Nicoli Salviu, iako je cjelokupan prostor koji zauzima djelo više arhitekata i umjetnika među kojima je i Bernini. Ime fontane ne potječe ni od kakve bogate rimske obitelji, već od riječi Trivio, što bi znači “do fontane tri putića vode”. Legenda kaže da, ako bacite novčić u fontanu, prije ili kasnije će vas put ponovo dovesti u Rim.

Colosseo

Najveći antički amfiteatar uopće. Amfiteatrum Flavium kako se službeno naziva mogao je primiti 50 000 gledatelja. Brončani križ podsjeća na mučenike koji su tamo umirali, a svake godine na Veliki petak papa predvodi Via Crucis (Križni put). Danas se tamo obavljaju iskapanja koja su otkrila neobična dizala od životinjskih kaveza do arene.

Panteon

Jedna od najočuvanijih građevina staroga Rima, 2000 je godina staro svjedočanstvo neizmjerne moći i bogatstva carstva. Tajne i laži uvijek su obavijale pitanja o neobičnom dizajnu Panteona. Ogroman hram sagrađen je po naredbi cara Hadrijana. Stručnjaci su, pokušavajući otkriti tajnu Panteona došli do intrigantne teorije da je hram  sagrađen po principu sunčanog sata. Naime, zraka sunčeve svjetlosti obasjala bi njegov kolosalni ulaz u trenutku vladarova ulaska u građevinu.

Rimski forum

Rimski forum je antički trg ili forum koji je nastao u doba rane rimske republike oko 509. godine p.n.e. Forum se prostirao na oko 5 hektara i uključivao je nekoliko objekata i okvirnih komponenata.  Bio je središte političkog, pravnog, gospodarskog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima.

Rimski forum je danas prepun mramornih fragmenata, kolona i tlocrta. Samo uz pomoć mašte možete dočarati prijašnji izgled foruma. Požari, barbari i graditelji u prošlosti su zaslužni za nestanak ove veličanstvene građevine, dok je Forum je ponovno iskopan u 19. st. Cjelovitu sliku iz ptičje perspektive možete dobiti s Piazze del Campidoglio, a još bolji pogled se pruža duz Via Sacra, koja se proteže dužinom same žile kucavice Rima.

Španjolske stepenice

Piazza di Spagna se izgledom malo promijenila od 18. stoljeća i njom još dominiraju dvostruke stube, poznate pod nazivom Španjolske stube. Dizajnirao ih je Francesco de Sanctis 1723. godine, s namjerom da poveže Via del Babuino s Via Felice. Stube vode do crkvice iz 16. stoljeća pod nazivom Trinita dei Monti, odakle se pruža prekrasan pogled na grad zbog kojeg se zaista vrijedi uspeti na vrh stepenica.

Nabrojane su samo najvažnije lokacije, no u Rimu je toliko zanimljivih mjesta da niti tjedan dana nebi bilo dovolno za razgledanje Vječnog grada. Rim za početnike je za sve one koji imaju malo vremena, a žele vidjeti sve najbitnije.

Travel AdvisorAlpe Adrija

Posjetite naš YouTube kanal.

Italija u 14 dana

Vodič talijanskim slastičarnama – ideja za road trip

Da li je Ligursko more najljepše na svijetu?

 

Previous articleHotel Patra Resorts & Villas Bali
Next articleOsam zdravih trikova za duge letove