Risoul-Vars

Autor članka:
Podijeli:

Popularna francuska skijališta nisu samo u razvikanoj Visokoj Savoji oko Albertvilla, već se sve više posjećuju ona na jugu Francuske. To ne znači da je na njima manje snijega, nego je češće bolje vrijeme s više sunca. Upravo se u južnim Alpama, nalazi skijalište koje vrijedi posjetiti. To je Risoul-Vars.

Risoul skateboarding
Izvor: risoul.com

Gradnja ovog skijališta započela je 1977. godine, a svrha mu je bila, naravno, turistička. U spoju s mjestom u susjednoj dolini Vars, skijaške staze zauzimaju površinu od 174 kilometara i to se područje naziva La Forêt Blanche. Risoul je iznimno popularan zbog duge sezone, povoljnih cijena i mnogo sunčanih sati koji garantiraju dobro skijanje. Ovdje je većina skijaša mlađe dobi pa je ponuda mjesta prilagođena njihovim ukusima. U Risoulu, možete se osladiti u dobrim restoranima i/ili zabaviti na après ski terasi s glasnom glazbom pored staze.

 

Staze

Staze koje počinju u Risoulu su više blaže, nego strmije i prolaze kroz dobroočuvanu šumu. Dio za namijenjen najmlađim skijašima je izdvojen, ograđen i siguran kako bi djeca neometano uživala u snježnim radostima. Za nešto starije skijaše, staze počinju negdje od sredine, tj. od gornjih stanica žičara koje polaze iz mjesta. Oni napredniji, trebaju tri ili više dana kako bi prošli sve staze što ovome skijalištu daje epitet izazovne ski destinacije. Kapacitet je velik- 57.000 skijaša po satu. Uzbudljivo je i da je 83% staza iznad 2.000 m, a jedna od njih je ona na kojoj se skija slalomska utrka. Najviše je plavih staza (49), pa crvenih (38) i zelenih (15), a crnih ima 10. Najviša žičara, od njih 16, završava na 2.760 m. Staze završavaju neposredno pored većine apartmanskih kuća i hotela što je veliki plus jer se ne mora daleko hodati ili koristiti ski bus. Mi smo spavali u pristojnim, ali malim apartmanima Sara koji su odlično locirani u odnosu na mjesto.

 

Risoul-Vars
Izvor: skimap.org

Vars

Vars je nešto veće mjesto, ali Risoul je šarmantniji. Glavna ulica omeđena je apartmanskim neboderima i dvokatnicama u kojima su smještene trgovine, restorani i ostali dodatni sadržaji. 

Aktivnosti

Od ostalih sportskih aktivnosti nudi se, naravno, klizalište, iznajmljivanje motornih saonica, paragliding, hodanje na krpljama, sanjkanje s vučom. Domaćini se često trude organizirati posebna događanja tako je za našeg boravka na središnjem prostoru pored stanica žičara bio u tijeku malonogometni turnir na snijegu što je privuklo puno sudionika i gledatelja.

Risoul-Vars
Photo by Magali Merzougui on Unsplash

Risoul-Vars

Za razliku od drugih skijališta, ovdje možete otići u kino, na kuglanje ili zalutati escape roomom.  Na kraju napornog dana, skijaši se relaksiraju u spa centrima Pause o spa i Sai Mitra u čijem luksuzu se otvara bazen, saune, hamam, masaže i ostale ugode.

Što se tiče skijanja uvijek se postavlja pitanje isplati li se putovati toliko daleko i odgovor je da, isplati se. Skijalište Risoul-Vars je dobro za većinu skijaša osim za one koji traže više crnih, strmih staza. Zabava i tako najviše ovisi o društvu, a ovdje se ima gdje izaći i provesti.  Risoul je dobar izbor za mlade, željne zabave koji ne žele potrošiti previše novaca. Cijene hrane i pića su bitno niže od onih u razvikanim središtima poput Val d’Isera, a apartmanski smještaj je korektan u odnosu na cijenu, a tako je i s ostalom potrošnjom. 

Kako doći?

Iz Zagreba i iz Rijeke za Risoul-Vars se krene kroz Sloveniju i Italiju, gdje se izlazi prie tunela Frejus i nastavlja se preko Briancona.

Kontakt Risoul Vars

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave