Travel AdvisorTravel Advisor

Santorini – izvještaj

 

Nataša nam šalje novi izvještaj iz Santorinija .

Romantika, tople ljetne večeri, brčkanje u čistom moru, guštanje u izvrsnoj klopi, sve na laganini. Bijele kućice i crkvice s plavim prozorima i kupolama, fasade obljubljene cvijećem, zlaćani zalasci sunca – sve to je Santorini i ono što ste vidjeli u časopisima nije photoshop.

Najbolje vrijeme za posjet Santoriniju je rujan. More je toplo, cijene pod sezonske a gužve sve manje.

Odsjela sam u turističkom naselju Kamari, hotel Levante beach, koji se pokazao kao pun pogodak. Svaka soba izgleda kao apartman, ima zaseban ulaz te verandu, u plavo bijeloj kombinaciji naravno. Šarmantno!

U Kamariju su hoteli, restorani, barovi i dućančići smješteni uz samu plažu od crnog vulkanskog šljunka. Sve je jako uredno i čisto. Najčešće smo jeli u taverni El Greco, koja je možda nešto malo skuplja od ostalih restorana ali nam se dopala nenametljiva usluga, za razliku od većine taverni i restorana gdje vas konobari doslovce vuku za rukav da uđete . Porcije u El Grecu su obilne. Svakako treba probati grčku tradicionalnu kuhinju – imaju prefinu klopu, začine i deserte. Riba im je također odlična. Grci su veoma ljubazni, rado počaste, a gdje jedete tamo ćete dobiti ležaljke, suncobran i WiFI na plaži gratis.

Noćni život – beach bar Albatross, Mango, Love boat, Sky bar – sve u Kamariju. Atmosfera i romantika na pun gas.

Rentali smo auto, 3 dana je bilo dovoljno za obići cijeli otok. U rent a caru se dobiju upute i karta otoka, parkirališta su besplatna. Na cesti treba biti oprezan jer Grci voze kao na divljem zapadu.

Thira, glavni grad, meni osobno je ljepša od predivne Oie, grada sa svih razglednica Grčke. U Thiri ima nekoliko muzeja, puno je veća od Oie, možete vidjeti tržnicu i osjetiti kako živi tamošnje stanovništvo. I Thira i Oia su gradovi nastali na kalderi vulkana, i nema jednostavnog pristupa plaži a svaki apartman ima vlastiti bazenčić za osvježiti se.

U Oii nikako ne propustite zalazak sunca, a možete i katamaranom ići prema sutonu. Vjerojatno ćete i upadati u kadar mnogobrojnim Japancima koji se tamo žene.

Nakon Oie spustili smo se u Amoudi bay, simpatično mjestašce u uvali s finim restoranima, gdje se možete slikati i s magarčićima, ali budite dobri i nemojte ih jahati…

Izlet na vulkan Neo Kameni ne preporučujem – pogled odozgo je interesantan no ništa drugo ne bih izdvojila. Penjanje po sunjari navrh vulkana je naporno, kupanje u sumporu riskantno – plavuše će iz mora izaći narančaste, i sve što je bijelo na kupaćem kostimu ponarančastit će. O neugodnom mirisu sumpora da ne pričam.

Preporučujem posjetu crvenoj vulkanskoj plaži, šljunak je doslovce crven, te usput pogledati ostatke Akrotirija – grada koji je nestao pod lavom Nea Kamenog, vulkana zaslužnog za današnji izgled otoka.

Santorini treba posjetiti. Ima istine u onom što kažu da tko jednom dođe na Santač, zasigurno će se vratiti. Ja sam se vratila.

Srdačan pozdrav iz Rijeke!

Tekst i fotke Nataša Cvitanović

Travel Advisor dijeli još jedan zanimljiv i novi izvještaj iz Santorinija.

Posjetite naš YouTube kanal.

Santorini i fotografija

Santorini 3.dio – skitati ili ljenčariti?

Santorini 2. dio: morsko – pustinjski miris

Santorini 1.dio – kako do otoka zna Kristina Sitarić

 

Previous articleOtok Capri… kako to primamljivo zvuči…
Next articleBruges ili Gent pitanje je sad?