Travel AdvisorTravel Advisor

Sestrière

Sestrière nudi staze svjetske klase

Na francusko-talijanskoj granici smjestio se Sestrière (2.035 m). Redovito je domaćin Svjetskog kupa u alpskom skijanju, a 2006. godine je izabran za središte alpskih događaja na Zimskim olimpijskim igrama i Zimskim paraolimpijskim igrama, domaćina svih muških natjecanja u alpskom skijanju i mjesto jednog od tri olimpijska sela. Ljeti je ovo mjesto poprište različitih kulturnih i sportskih manifestacija, tako da se može reći da Sestrière čitavu godinu živi aktivnim životom. Brojna su događanja i oko golf terena s 18 rupa, koji je poznat kao teren na najvišoj nadmorskoj visini u Europi.

© Vialattea

Tradicija turizma seže još od 1921. godine

Tada je u malom alpskom selu, dotad poznato samo po uzgoju ovaca, sagrađen prvi hotel. Tridesetih godina počela je intenzivna izgradnja žičara i hotela, tako da je Sestrière za svega nekoliko godina postao poznato alpsko turističko središte. Sestrière je magnet za bogate i poznate, nudi staze svjetske klase na visokoj tehničkoj razini uronjene u prirodne ljepote.

Ideja da se izgradi skijalište i Sestrière razvije kao turističko mjesto potekla je od senatora Giovannija Agnellija i njegova sina Eduarda. Blizina velikog grada, Torina te čitave sjeverne Italije kao velikog emitivnog tržišta, pogodovala je brzom razvoju ove zapostavljene regije. Giovanni Agnelli je 1930-ih izgradio dvije hotelske kule koje dominiraju horizontom. Radi se o okruglom hotelu Le Torre koji se i danas smatra simbolom mjesta.

© Vialattea

Stare kuće i život u skladu s prirodom još se mogu vidjeti u malim pitoresknim naseljima Borgata i Champlas u dolini Susa. Zanimljivi su izleti u stare gradove i utvrde čija mreža presijeca okolne doline: Forte di Fenestrelle, Forte di Exiles u Val Susa, Forte di Gran Serin i druge.

Skijališta

Sestrière je dio skijaškog područja Via Lattea ili Mliječna staza, a povezuje mjesta Cesana, Clavière, Sansicario, Montegenevre Sauze d’Oulx i naravno, Sestrière. Skijalište je prostrano i raznoliko, tako da ispunjava sva očekivanja. Skijaška karta vrijedi za čitav sustav od preko 400 kilometara uređenih staza. Vrlo strme staze kreću s 2.600 metara visokog Mont Sisea, a staze srednje težine spuštaju se s Monte Fraiteva. Na obroncima Sauze d’Oluxa najradije se zadržavaju početnici, jer su staze lagane i pogodne za obitelji s manjom djecom.

© Vialattea

Za mlade i neobuzdane „must do“ je žičarom iz Sansicaria na planinu Colle Bercia, odakle se spušta na francusku stranu alpa. Najteža staza je ponešto kaubojskog imena – Rio Nero. Duga je 9 kilometara, s visinskom razlikom 1.150 metara.

Uz Sestrière, možete odsjesti i u okolnim mjestima duž sustava žičara Via Lattea: Sauze d’Oulxu, Cesani Torinese, Clavièreu i Montgenevri.

© Vialattea

Ponuda après ski sadržaja mješavina je francuskog i talijanskog shvaćanja zabave

Budući da se mjesto nalazi blizu granice jelo je dobro, mjesta su ugodna za šetnju te ima nekoliko bučnih diskoteka. Vrlo su dobre lokalne vrste alpskih sireva, a ponuda vina je, tipično za Italiju, vrlo bogata. Cijene u restoranima su prihvatljive i prilagođene klijenteli iz velikih gradova na sjeveru Italije. Noćni život je najbolji u Sauze d’Oulx, koji se reklamira kao mjesto gdje život traje 24 sata.

© Vialattea

Shopping je izvrstan i u buticima se može naći sve, od sportske opreme do odjeće talijanskih kreatora visoke mode. U Sestrièreu se nalazi 7 pubova, 17 barova te 33 restorana i pizzerije. Za najmlađe postoji posebno igralište i dječji vrtić. Svakoga utorka je tradicionalni sajmeni dan, kada u grad dolaze putujući trgovci.

Ponuda sportskih sadržaja

Za skijaško trčanje nema baš previše staza, svega petnaestak kilometara. No, postoji klizalište na otvorenom i zatvorenom, igrališta za tenis i squash, solarij i sauna, a postoje i staze za vožnju motornim sanjkama po ledu. Zadnjih je godina zabilježen ogroman porast broja planinskih biciklista koji dolaze isprobati staze bez snijega.

Snijeg je siguran, a većina staza je pokrivena topovima za umjetni snijeg. Moguć je i heli, skijanje s vodičima po netaknutim obroncima te noćno skijanje. Najsportskije mjesto u dolini je Sansicario, novoizgrađeni gradić udaljen 5 kilometara od Cesane. Možete, uz svu sigurnosnu opremu, probati i nešto što se možda kod kuće ne biste usudili – auto školu za vožnju po ledu.

Najmlađi ne bi trebali propustiti dječje zabavne parkove u Sansicariu i Sauze d’Oulx. Tamo su postavljeni zabavni sadržaji na napuhavanje koji zabavljaju mališane u njihovim prvim danima skijanja.

© Vialattea

Kako doći?

  1. Iz Zagreba do Milana i Torina i dalje u pravcu Francuske. Izlaz s autoceste je kod mjesta Oulx – udaljenost 854 km
  2. Iz Rijeke preko Trsta, Milana i Torina do Oulxa – udaljenost 712 km

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleLjepote Kvarnera
Next articleMasovni turizam zadaje glavobolje brojnim destinacijama