Šibenik – grad kulture i povijesti

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte i posjetite Šibenik

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, više od 2450 kilometara uređenih staza u okolici u kojima možete uživati u raznovrsnosti ponude povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba i još mnogo toga. To je samo dio bogate ponude kroz koju možete stići u biser Dalmacije – renesansni Šibenik – koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz 15. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a te tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Katedrala sv. Jakova – srce Šibenika

Srce Šibenika čini elegantno kameno izdanje pod zaštitom UNESCO-a – katedrala sv. Jakova (15.-16. stoljeće), jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva. Izgradnja katedrale trajala je više od stotinu godina. Započela je u gotičkom, a završena u renesansnom stilu.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku
© Michel Huche from Pixabay

Jedina je to katedrala u Europi izgrađena isključivo od kamena bez vezivnog materijala. Uz to, to je i jedina katedrala čiji vanjski izgled u potpunosti odgovara obliku unutrašnjih prostora.

Šibenik ima čak 24 crkve

Na užem području grada nalaze se 24 crkve od kojih svaka ima zanimljivu priču. Ističemo crkvu sv. Krševana s najstarijim zvonom u Hrvatskoj (13. stoljeće) i crkvu sv. Ivana. Tu je i crkva sv. Frane s Hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavilića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, crkva sv. Lovre sa samostanom i mnoge druge. Šibenik je poznat i kao grad djece i festivala, riznica glazbene baštine i povijesnih glazbenih instrumenata.

Crkva u Šibeniku
© Partha Narasimhan

Sv. Mihovil – zaštitnik grada Šibenika

Drevni Krešimirov grad Šibenik kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana, posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika. Njegov su lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u gradski grb i pečat. Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila.

Prvi sakralni spomenik grada, sagrađen u jezgri starog Šibenika, u castrumu – tvrđavi, bio je posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala do 19. stoljeća kada ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava s vremenom počela nazivati tvrđavom sv. Mihovila. Uz tvrđavu, Šibenčani su i u samom gradu podigli crkvicu, ispred današnje crkve sv. Frane, koju su također posvetili nebeskom arhanđelu.

Šibenske tvrđave – čuvarice šibenske povijesti

Šibenik je okružen veličanstvenim tvrđavama koje su čuvarice šibenske povijesti – Barone, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i sv. Nikola.

Nezaobilazna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv. Mihovila. Podignuta je na šezdeset metara visokoj strmoj kamenoj uzvisini koja dominira okolnim akvatorijem. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik, najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu. Ovaj grad se prvi put spominje na Božić 1066. godine kao mjesto u kojem je boravio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. sa svojom dvorskom pratnjom.

Druga po redu revitalizirana je tvrđava Barone, podignuta na brdu iznad grada. Tvrđavu Barone, za potrebe ratovanja, tj. obrane od Osmanlija, dao je podignuti Barun Degenfeld koji je zapovijedao obranom grada. Tvrđava je žurno sagrađena, u roku kraćem od dva mjeseca, po svim standardima onog doba, u obliku nepravilne zvijezde. Danas, više od 370 godina nakon, suvremenim se jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od najpresudnijih trenutaka u povijesti Šibenika. Zakoračite u proširenu stvarnost i doživite bitku za grad preko vaših pametnih uređaja ili AR naočala!

Tvrđava sv. Nikole

Pogled na trvđavu sv. Nikole
© Hrvoje Photography

Tvrđava sv. Nikole nalazi se na samom ulazu u kanal sv. Ante. Od srpnja 2017. se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine u sklopu projekta “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”. Tvrđava je sagrađena u 16. stoljeću, a samu gradnju vodili su vojni inžinjeri Michele i Giangirolamo Sanmichelli. Tvrđava je sagrađena na mjestu nekadašnjeg samostana sv. Nikole. Zanimljiva je činjenica da utvrda u stvari nikada nije do kraja ispunila svoju funkciju jer nikada nije bila ni borbeno ni obrambeno aktivna. Također, potrebno je naglasiti da je sama izgradnja tvrđave sv. Nikole bio značajan graditeljski zahvat za grad Šibenik, ali i za mletačku vlast koja je gospodarila gradom. Šibenik je u to vrijeme bio jedan od najznačajnijih gradova na istočnoj obali Jadrana!

Šetnica kroz kanal svetog Ante

Do tvrđave Sv. Nikole vodi vas Šetnica kroz kanal sv. Ante, koja spaja uvalu Panikovac i tvrđavu. Borova i hrastova šuma, ovdje pružaju savršen hlad za plažni relax. Zgodan info je da je ova Šetnica, poslužila i kao filmski set za ratnu komediju Kako je počeo rat na mom otoku”. Obzirom da je Šetnica duga oko 4,5 kilometara, može vam priuštiti i iskustvo prelijepe šetnje.

Što još treba znati o Šibeniku?

  • Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV., zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.
  • Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. 
  • Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
  • Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15. stoljeću bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin.
  • Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.
Pogled na Šibenik s broda
© Sergii Gulenok

Šibenik je grad početaka i pozitivnih projekata, grad pun života, ljubaznih ljudi, grad šarenog mediteranskog kolorita.  Ovaj turistički dragulj sve i da ga obiđete na kratkih 24 sata, zarobit će vas neodoljivim detaljima radi kojih ćete se poželjeti vratiti i smjestiti dulje. Dođite i vratite mu se!

Pronađite više informacija na slijećim linkovima:

Tvrđava svetog Mihovila

Tvrđava Barone

Visit Šibenik

dalmatiasibenik.hr

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

Izvor – Hotspots

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave